XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.11.2010 19:43:50

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Guarani-Kaiowa

Един въпрос към почитателите на индианската култура във форума.

Можете ли да ми дадете малко повече информация за бразилско индианско племе наречено Guarani-Kaiowa ? Информацията която успявам да изровя в нет-а е доста оскъдна....

Мерси предварително smile

П.С. Покрай книжките за Винету, винаги съм си мислел че кайовите са северноамериканско племе, явно съм бил в грешка smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#2 10.11.2010 20:45:31

Dakota
Редови

Регистриран: 15.02.2010

Отг: Guarani-Kaiowa

windwarrior написа:

винаги съм си мислел че кайовите са северноамериканско племе, явно съм бил в грешка smile

Не си в грешка.Кайова е племе населявало южните части на Великите равнини,Тексас,Колорадо...Днес около 4500 кайови живеят на територията на щата Оклахома.

А за Гуараните,не мога да помогна.Не се занимавам с изучаването на южно-американски индианци.

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#3 10.11.2010 20:50:02

Green
Редови

Регистриран: 06.10.2010

мога да допълна Dakota с това че както знаеш от Винету всяко племе принадлежи на по голяма общност ето примерно в трета част на Винету Олд Шетърхенд отива при племето на Раксуните което е част от команчителТа сигурно тези Гуарани са някаква разновидност на кайовите

Офлайн

0

#4 10.11.2010 21:05:46

Dakota
Редови

Благодаря ти,че ме допълваш Грийн,но нещата не стоят точно така в случая.Първо ако трябва да сме обективни трябва да забравим за Винету.
Не искам да те разочаровам,но написаното от Карл Май е една художествена измислица,която не отговаря на реалноста за северно-американските индианци.

Тези Гуарани от Бразилия,нямат нищо общо с Кайова от Великите равнини.

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#5 10.11.2010 21:12:37

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Всъщност заинтригувах се от въпросното племе, покрай една моя (всъщност инструментал) на Sepultura. Те са известни с това, че симпатизират на и пропагадндират каузата на индианците от Амазония. А конкретната песен е посветена на това малко племе и на факта че за последните 15-тина години има над 300 случаи на самоубийства (понякога и масови) в знак на протест против завземането и индустриализирането на териториите им от страна на Бразилското правителство. Поне това е оскъдната информация която аз успях да изровя.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 10.11.2010 21:47:42

Dakota
Редови

Ами виж.В нета има доста инфо за тях,но нямам време  да превеждам
Това извадих накратко:

В Бразилия, днес живеят около 46 000 гуарани,които обитават територията на седем държави.Това ги прави най-многобройното  племе на страната. Много от хората живеят в  Парагвай, Боливия и 
 Аржентина.
Племето се дели на три подгрупи:Kaiowá, Ñandeva и M'byá,от които най-голямото е Kaiowá (в превод означава "горски хора").
Гуараните  са дълбоко религиозни хора. Повечето племемнни общности си имат молитвен дом, и духовен водач, чиято власт се основава на заслугите му пред хората.
За тях се твърди,че живеят в постоянно търсене на "мястото"завещано им от предците,където хората ще живеят без наличието на болка и страдания.

Дълбоко засегнати от загубата на почти цялата си земя в миналия век, гуарани страдат от вълна от самоубийства ненадминати в Южна Америка.

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#7 10.11.2010 21:57:51

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Аз посетих преди година едно селце на Гуарани в джунглата на Парагвай, на границата с Бразилия и Аржентина, няколко километра по р. Парана от устието с р. Игуасу и после още няколко км навътре в дунглата. Водачът ни каза, че те(тези от въпросното селце) са от малкото, които се съгласяват да се показват пред бели хора само защото умират от глад, иначе се крият и си живеят изолирано. Когато се случи да заведе група при тях, водачът им дава някакви пари, те също евентуално ако продадат някакъв гердан или друго украшение изкарват по някоя пара и ги дават на местния мисионер. Мисионерът когато пътува до цивилизацията им купува някакви провизии или сечиво. Държавата един път на 2-3 месеца изпраща с камион докъдето стигат калните коловози в джунглата някой друг чувал с маниока и общо взето с това се изчерпва грижата за индианците. Беднотията е невероятна, гледаш и не можеш да повярваш. В сравнение с тях, нашите цигани в гетата са направо баровци. Мрат на поразия от недохранване, ако се падне кофти година да няма дивеч или риба, или буря им унищожи малката градина в селцето, положението става неспасяемо. Предния ден имаше такава буря, самолетът ни се отърва на косъм от разбиване, а на другия ден в джунглата видях потрошени дървета и бамбук, дебел поне 10см. Авокадото беше с големината на орех, неузряло. Всичкото беше обрулено, индианците този сезон нямаше да ядат авокадо. Градината поне беше оцеляла, ако може да се каже за 2 храста кафе, няколко храста банани, 10-ина ананаса и малко захарна тръстика, че са градина. Ходят в дрипи, газят в кал, селското куче беше плешив пудел(!!!). Едно момиче на видима възраст 17г водеше 2 деца и беше в напреднала бременност. Мисионерът го нямаше в момента, някъде обикаляше другите селца. Там обаче където бяхме е построил училище- тухлен куб с малки прозорци на една поляна, където събира енориашите си и ги учи на нещо си(малко испански говореше само вождът). Супер идиотска гледка е, посред джунглата да видиш този тухлен куб заобиколен от вездесъщата за там червена кал roll Мисионерът се е опитал нещо да ги покръсти, но само дотолкова, че да слагат кръстове на гробището, иначе си погребват мъртъвците в поза ембрион, гробището беше пълно с такива купчинки, предимно на деца. Индианците не издаваха и звук, гледаха през нас, все едно ни няма. Само вождът и жена му се разприказваха с водача ни за малко, а останалите не съществувахме, даже не ни погледнаха. Когато ни видяха че идваме(2 хлапета ловяха риба в Парана и като видяха лодката изприпкаха пред нас към селото да предупредят), жените изкараха на едни парцали няколко ръчно изработени украшения за продан. Не знаят стойността на парите и само с ръка показват "пет" когато се опиташ нещо да ги питаш. Водачът каза, да не даваме евро или долари, защото те не правят разлика между парите, не знаят какво е да върнеш ресто или че 5 евро са 5 пъти повече от 5 песос. И да знаеха, нямаше как да ни върнат, защото такива като нас я дойдат 1 път в месеца, я не. Мъжете, с изключение на вожда се бяха изнесли, за да не ги виждаме. Той и вождът всъщност тръгваше за някъде, само остана колкото да се поздравят. Общо взето усещането след тази среща беше доста подтискащо. Отделно дето беше само 1 ден след бурята и пътечката до там и самото село бяха в кал, та допринасяха за мрачната атмосфера. Не знам точно каква разновидност бяха тези хора, водачът ни каза само: Гуарани, като ударението падаше на последната гласна "и"(както и на растението ГуаранА, стадион МараканА и т.н.)
Имам няколко снимки, но сега не мога да ги кача, че нещо ъплоуда се закучи, дано утре в офиса се сетя да ги постна.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#8 10.11.2010 22:02:16

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Сега видях предния пост. Да, водачът ни каза че се наричали горски хора, но не чух или не съм запомнил да е казал "кайова".

Офлайн

0

#9 11.11.2010 13:47:10

Green
Редови

Регистриран: 06.10.2010

Благодаря ти,че ме допълваш Грийн,но нещата не стоят точно така в случая.Първо ако трябва да сме обективни трябва да забравим за Винету.
Не искам да те разочаровам,но написаното от Карл Май е една художествена измислица,която не отговаря на реалноста за северно-американските индианци.

аз това го разбрах още лятото като почнах да чета книгите просто дадох пример с Винету понеже windwarrior заговори за книгата

Офлайн

0

#10 11.11.2010 15:01:20

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

Yavor мерси за интересният разказ. Ще се радвам да постнеш малко снимки smile

Офлайн

0

#11 11.11.2010 17:16:56

Yavor
Редови

Уеб-сайт

http://mcduck.snimka.bg/central-and-sou … zil.548385 с 300 зора. Цъкнете на последната снимка за реален размер smile

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff