XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.10.2010 11:56:39

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Батонинг...

На ножарския форум попаднах на нещо интересно за т.нар. батонинг.
Със съответни картинки и клипчета. :wink:

windwarrior

Ох, цвилих на глас от коментарите в темата, даже жена ми надникна от другата стая да види какво ми е [:mrgreen:]

Моето мнение се покрива изцяло с коментара на юзъра kamen:

Всъщност, сървайвъл-батонинга, е следващото ниво на ментална деградация, след тактикъл-командосията

Всъщност като се замислиш - аз батонинг с брадва не съм виждал, с нея си се дялка или цепи.

П.С. Да си призная - и аз съм пробвал батонинг с Бекер Кампаниън (явно съм на път към командосията). Стана. Ама щеше да стане 2 пъти по бързо с нормално дялкане.

mechkolis

Хаха.. Ето за какво ще използвам "кукрито" [:lol:]

kalata

Оня от клипчето с малката чекийка как не се е кастрирал до сега само той си знае smile.

А тия от ножарския форум имам чувството че не излизат от тях без брадва, трион, голям нож, малък нож, поне един фолдър, брус, керамично точило, кожен колан, полир паста и .... едно китайче за ползване [:lol:] . Абе ако нямат поне 5 кила железо на кръста все едно са с една обувка smile.

А батонингът е удобен при леки ножове, които просто нямат потенциал за рязане със замах smile.

Black Wolf

Идеята е какво може да се направи ако възникне нужда. [:mrgreen:] Идеята не е винаги по този начин да се дялкат колци. [:wink:]
Иначе кой е луд да си аби ножката или да се мори той самия. [:P]

vanjo

Идеята е добра за хамериканци lol, в нашите гори има достатъчно поднали сухи клони и дори цели дървета, които може да се ползват за какво ли не дори без инструменти. Винаги може да се намери някакво приложени за която и да е вещ не по предназначение.

BPetrov

Да, съгласен съм, че американците се чудят къде да си ползват огромните боуита...
Както с големите коли - просто за да се поддържа икономиката, консумират много и големи неща...
Пък за ножовете по много - не са 10 кила, ама...
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.

АБре момци - туй Бай-Тоник, ней ли цепенье?

ckaiyokar

Не изгледах всички клипове , даже не изгледах нито един до край , видях началото на първия и "дървото " , което се кани да "повали" с чекийката.Че то това дърво колкото палеца ми бе.Аз ще го изскубна.Какво да гледам нататък.Иначе е ясно.Ножа тр да е по-дебел , удря се с камък , друго дърво или нещо тежко.Надяваш се да ти е добър ножа , за да не се счупи.Ако имаш опасения че ще се счупи по-добре се разходи и намери вече паднало дърво(20-до 50м ще се намери, гаранция), както каза и колегата ваньо.

Стоян Стоянов

Брех, аз ли съм затъпял... хамериканец ли съм стАнал... що тъй понякога именно така си цепя на ситно някое трупче, дето преди това съм си го отрязал с триончето, че да го направя на трески за по-лесно палене на огъня?!

vanjo

Стояне, ами събирай и клечки хем по-бързо пък по-лесно, то другото си е дърводелство.

Стоян Стоянов

Е аз искам не клечки, а хубаво и сухо дръвце, дето понякога трудно се намира по земята или дърветата, без да си го отрежеш. [:)]

windwarrior

Цепенето по продължение на влакната и цепенето напречно на влакната са два различни филма [:)]

При някой от следващите излети ще взема да си спретна един експеримент - батонинг vs. класическо V образно чепкане на едно и също по дебелина дърво.

P.S. От любопитсво поразгледах в нета за цени на ножките дето пича ги блъскаше в дървото:

Bark River Bravo Necker (малката чекийка) - 70$
Blackjack 125 (големият нож от втората двойка клипове) - между 154$ и 189$ в зависимост от модела.

Аз лично ако имам нож за 300 лева, по скоро бих прегризал със зъби дървото, вместо да блъскам с него [:)]

BPetrov

[:)] ахахах Така ми, пък ножа на стената вкъщи [:)]

Според мен не е лошо като техника за средно дълъг нож. Просто не можеш с един замах като с брадва да отсечеш дървото, а нямаш други инструменти. защо не?

Black Wolf

Стояне, ами събирай и клечки хем по-бързо пък по-лесно, то другото си е дърводелство.

Събирам "клечки" в течение на няколко седмици дет се казва всяка година... Като сме на лагер почти всеки божи ден към 17-18 ч. се навамвът въжетата и айде за дърва - поне час отива. По-досaдно занимание няма... [:?]

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 11.10.2010 11:58:02

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Отг: Батонинг...

vanjo

Като сме на лагер почти всеки божи ден към 17-18 ч. се нарамват въжетата и айде за дърва - поне час отива. По-досaдно занимание няма...

Така е ама резултата е приятен нали. Край лагерният огън да поседнеш малко раздумка, малко хапване сред приятели и тн... Лично аз в гората бих отрязъл или отсякъл дръвче наистина в краен случай, когато съм с детето и жената събирам дърва колкото да сготвим и да поседим 30 минути около огъня след това или спанак или нещо друго. Като съм уморен или просто ме мързи ползвам газово котлонче, да не е като живият огън ама спестява онова досадното.

Black Wolf

Ами... дърва за 3-4 огъня, пък и за няколко часа време, пък и за сутринта да има... Досада! sad

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 12.10.2010 17:06:28

belfi4o96
Редови

Регистриран: 12.10.2010

Аз с мора класик 2 се справям чудесно с батонинга. Дръвца дебели 5-6 см ги цепи без никакви проблеми! smile
Скоро ще прикача един мой клип. Да добавя че съм на 14 години, но имам колекция от 45 ножа. Не съм от най-голямите разбирачи, но горе долу ги знам нещата! Ако имате въпроси за някое ножче мога да ви помогна! smile

Офлайн

0

#4 28.11.2010 17:32:52

webe
Редови

Регистриран: 07.11.2010

Както казваше 1 колега в друг форум " това е следващото ниво на умствена деградация след тактикъл командото" . Има брадва , има мачете за тая работа.Дори ножа ми да струва 10 лева никога няма да го бласкам по цепеници.Освен ако наистина трябва да оцелявам като Грилс.

Офлайн

0

#5 28.11.2010 17:36:56

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Сървайвъл - батонинга е следващото ниво на ментална деградация след тактикъл-командосията... хихи, звучи ми много познато от някъде  lol

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 28.11.2010 23:12:25

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

...пък батко ми е казвал, че имал един приятел, дето веднъж на един панаир видял един човек да яде баница със сирене. Много вкусно било...

Офлайн

0

#7 14.08.2013 19:36:12

psifactor2
Редови

Регистриран: 24.05.2013

windwarrior написа:

Сървайвъл - батонинга е следващото ниво на ментална деградация след тактикъл-командосията... хихи, звучи ми много познато от някъде  lol

big_smile  big_smile  big_smile Много проницателно!!!   *DRINK*

Офлайн

0

#8 14.08.2013 19:51:07

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

psifactor2 написа:
windwarrior написа:

Хехе, това ми беше подписа в този форум близо 2 години. Носех си го за наказание, щото колегите ме снимаха как млатя ножа на Волдемар на една сбирка.... :[

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#9 15.08.2013 06:54:30

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

windwarrior написа:
psifactor2 написа:
windwarrior написа:

Хехе, това ми беше подписа в този форум близо 2 години. Носех си го за наказание, щото колегите ме снимаха как млатя ножа на Волдемар на една сбирка.... :[

Другия път млати Волдемар (винаги има за какво), не закачай чикийките big_smile tongue

Memento mori

Офлайн

0

#10 15.08.2013 07:12:26

The Dark Owl
Редови

Регистриран: 12.02.2013

Винаги е по лесно да разцепиш малка клечка прецизно с нож,от колкото с някоя брадва..и винаги е по трудно да разцепиш цепеница с нож от колкото с брадва....Твърдо ЗА разумното използване на инструментите даже и в ситуации на оцеляване big_smile ...
Иначе някои сега ако каже и какво е тактикъл-командосията ще си отговоря на най-много тормозещия ме въпрос тая сутрин...

Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.

Офлайн

0

#11 15.08.2013 12:39:25

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Ако мога да си позволя едно лирично отклонение в стил пародия smile

[video][/video]

Последно редактиран от Bradley (15.08.2013 12:44:35)

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#12 15.08.2013 14:29:28

Clibanion
Редови

Регистриран: 07.12.2012

The Dark Owl написа:

Иначе някои сега ако каже и какво е тактикъл-командосията ще си отговоря на най-много тормозещия ме въпрос тая сутрин...

Предполагам, че става дума за модата, която се появи в последно време на всякакви продукти да се слага думичката "тактически" за по-благозвучно и да се привличат като клиенти хора, които се интересуват или направо искат да приличат на военни big_smile
Тактически ножове, тактически раници, тактически сандали или обувки, тактически прибори за хранене, тактически кутии за съхранение и пренасяне на храна и най-любимото ми от последните месеци тактически ключодържатели, тактически кърпи за баня... Не е смешно. Попадал съм на някакви онлайн магазини американски и немски, в които и това го има. До колко е смислено е съвсем отделен въпрос  big_smile пък и щом има пазар явно има и търсене *DONT_KNOW*

Офлайн

0

#13 15.08.2013 15:30:13

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Тактикъл-командосията, не е нищо по различно от сървайвъл манията или зомби истерията,и на практика си е чисто и просто рекламна хватка за постигане на по големи печалби!Скоро попаднах на американски сайт,предлагащ основно оръжия и други полезни вещи,за избиване на зомбита,или така наречените зомби-килъри,та вече нищо не може да ме учуди big_smile !Даже по ножарските форуми чат-пат се появяват теми с питане какъв нож да си вземе човек за обезглавяване на зомбита!

По темата за батонинга ще се въздържа от коментар,че вече толкова сме я дъвкали,та чак ми призлява big_smile !За себе си мога да кажа, че не го практикувам,но като резервен вариант не е изключено да ми се наложи някога!?Лошото е, че не нося ножове с подходящ за батонинг размер,така че едва ли... wink

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#14 15.08.2013 17:09:29

The Dark Owl
Редови

Регистриран: 12.02.2013

iivetsa написа:

Тактикъл-командосията, не е нищо по различно от сървайвъл манията или зомби истерията,и на практика си е чисто и просто рекламна хватка за постигане на по големи печалби!Скоро попаднах на американски сайт,предлагащ основно оръжия и други полезни вещи,за избиване на зомбита,или така наречените зомби-килъри,та вече нищо не може да ме учуди big_smile !Даже по ножарските форуми чат-пат се появяват теми с питане какъв нож да си вземе човек за обезглавяване на зомбита!

По темата за батонинга ще се въздържа от коментар,че вече толкова сме я дъвкали,та чак ми призлява big_smile !За себе си мога да кажа, че не го практикувам,но като резервен вариант не е изключено да ми се наложи някога!?Лошото е, че не нося ножове с подходящ за батонинг размер,така че едва ли... wink

Вярно е че за всеки влак си има пътници big_smile  *THUMBSUP*..това със зомбитата и аз съм го срещал..патрони,глупости и незнам си какво още :X ;
И един  + от мене ...не за друго ми заради тоя с минусите дет само ходи и не казва що ги лепи...

Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.

Офлайн

0

#15 15.08.2013 17:25:49

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

The Dark Owl написа:

И един  + от мене ...не за друго ми заради тоя с минусите дет само ходи и не казва що ги лепи...

Щото не съм съгласен с господин мебелиста wink трябва ли ми друга причина wink

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff