На ножарския форум попаднах на нещо интересно за т.нар. батонинг.
Със съответни картинки и клипчета. :wink:
windwarrior
Ох, цвилих на глас от коментарите в темата, даже жена ми надникна от другата стая да види какво ми е [:mrgreen:]
Моето мнение се покрива изцяло с коментара на юзъра kamen:
Всъщност, сървайвъл-батонинга, е следващото ниво на ментална деградация, след тактикъл-командосията
Всъщност като се замислиш - аз батонинг с брадва не съм виждал, с нея си се дялка или цепи.
П.С. Да си призная - и аз съм пробвал батонинг с Бекер Кампаниън (явно съм на път към командосията). Стана. Ама щеше да стане 2 пъти по бързо с нормално дялкане.
mechkolis
Хаха.. Ето за какво ще използвам "кукрито" [:lol:]
kalata
Оня от клипчето с малката чекийка как не се е кастрирал до сега само той си знае
.
А тия от ножарския форум имам чувството че не излизат от тях без брадва, трион, голям нож, малък нож, поне един фолдър, брус, керамично точило, кожен колан, полир паста и .... едно китайче за ползване [:lol:] . Абе ако нямат поне 5 кила железо на кръста все едно са с една обувка
.
А батонингът е удобен при леки ножове, които просто нямат потенциал за рязане със замах
.
Black Wolf
Идеята е какво може да се направи ако възникне нужда. [:mrgreen:] Идеята не е винаги по този начин да се дялкат колци. [:wink:]
Иначе кой е луд да си аби ножката или да се мори той самия. [:P]
vanjo
Идеята е добра за хамериканци
, в нашите гори има достатъчно поднали сухи клони и дори цели дървета, които може да се ползват за какво ли не дори без инструменти. Винаги може да се намери някакво приложени за която и да е вещ не по предназначение.
BPetrov
Да, съгласен съм, че американците се чудят къде да си ползват огромните боуита...
Както с големите коли - просто за да се поддържа икономиката, консумират много и големи неща...
Пък за ножовете по много - не са 10 кила, ама...
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.
АБре момци - туй Бай-Тоник, ней ли цепенье?
ckaiyokar
Не изгледах всички клипове , даже не изгледах нито един до край , видях началото на първия и "дървото " , което се кани да "повали" с чекийката.Че то това дърво колкото палеца ми бе.Аз ще го изскубна.Какво да гледам нататък.Иначе е ясно.Ножа тр да е по-дебел , удря се с камък , друго дърво или нещо тежко.Надяваш се да ти е добър ножа , за да не се счупи.Ако имаш опасения че ще се счупи по-добре се разходи и намери вече паднало дърво(20-до 50м ще се намери, гаранция), както каза и колегата ваньо.
Стоян Стоянов
Брех, аз ли съм затъпял... хамериканец ли съм стАнал... що тъй понякога именно така си цепя на ситно някое трупче, дето преди това съм си го отрязал с триончето, че да го направя на трески за по-лесно палене на огъня?!
vanjo
Стояне, ами събирай и клечки хем по-бързо пък по-лесно, то другото си е дърводелство.
Стоян Стоянов
Е аз искам не клечки, а хубаво и сухо дръвце, дето понякога трудно се намира по земята или дърветата, без да си го отрежеш. [:)]
windwarrior
Цепенето по продължение на влакната и цепенето напречно на влакната са два различни филма [:)]
При някой от следващите излети ще взема да си спретна един експеримент - батонинг vs. класическо V образно чепкане на едно и също по дебелина дърво.
P.S. От любопитсво поразгледах в нета за цени на ножките дето пича ги блъскаше в дървото:
Bark River Bravo Necker (малката чекийка) - 70$
Blackjack 125 (големият нож от втората двойка клипове) - между 154$ и 189$ в зависимост от модела.
Аз лично ако имам нож за 300 лева, по скоро бих прегризал със зъби дървото, вместо да блъскам с него [:)]
BPetrov
[:)] ахахах Така ми, пък ножа на стената вкъщи [:)]
Според мен не е лошо като техника за средно дълъг нож. Просто не можеш с един замах като с брадва да отсечеш дървото, а нямаш други инструменти. защо не?
Black Wolf
Стояне, ами събирай и клечки хем по-бързо пък по-лесно, то другото си е дърводелство.
Събирам "клечки" в течение на няколко седмици дет се казва всяка година... Като сме на лагер почти всеки божи ден към 17-18 ч. се навамвът въжетата и айде за дърва - поне час отива. По-досaдно занимание няма... [:?]