XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 01.05.2012 22:41:17

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Брадвите на коренните североамериканци

Колеги поинтересувах се от брадвите за ежедневна употреба на индианците , обаче всички резултати бяха бойни тояги : изцяло дървени ,с камени ,рогови и метални глави - томахоци .И личната ми молба за помощ е към Черния Вълк , неговите знания за индианците са огромни . Най вече инструментите на племената от източните гори и тези на племената от северното тихоокеанско крайбрежие , където са работели много с дърво . Абе и на прерийните нали са секли пръти за типи и са разфасовали бизони . Най вече инструментите които са ползвали преди контакта с белите

Офлайн

0

#2 02.05.2012 12:30:55

88
Редови

Регистриран: 16.07.2010

Отг: Брадвите на коренните североамериканци

Бойните тояги са били предпочитани в Равнините,като оръжие,разбира се,не като инструмент за работа.За равнинните индианци брадвата е била второстепенен инструмент,който рядко им се е налагало да използват.Томахоците търгувани в Равнините  са използвани предимно като оръжие а не за работа с дърво,но при много равнинни племена томахока никога не добива популярност, например при лакота бойните тояги са предпочитани до самия край на бизоновите времена.
В Североизточнитe гори използваните каменни брадви са били доста трудоемки за изработка и неудобни за работа,затова още при първите търговски контакти с европейците металните ги изместват,като в последствие се научават и сами да си правят метални.
tools1.jpg

Това са каменни глави на брадви от Източните гори.

Последно редактиран от 88 (02.05.2012 12:31:38)

Офлайн

0

#3 02.05.2012 12:48:18

88
Редови

А тук могат да се видят както каменни  и метални брадви ,така и други предмети от бита на северноамериканските индианци- http://www.forttumbleweed.net/native.html

Офлайн

0

#4 02.05.2012 17:28:19

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Първо, знанията ми в никакъв случай не са огромни (за съжаление). Примерно 88 според мен има не по-малки знания. Но редко се обажда... wink

Брадвите са имали сравнително ограничено приложение. Преди да дойдат белите са се използвали есествено каменни брадви. След 16 в. започват да се използват железни, купени от белите и това е един от важните артикули в търговията, наред с ножовете и пушките.
Продавали са се брадвите, които по това време са били произвеждани в Европа и Америка. Нищо особено - който се интересува може да търси по исторически сайтове и такива за историческа реконструкция (Reanactment/ Living history).

Не са ги използвали за разфасаване - оправяли са се с ножове (в повечето случаи много калпави от съвременна гледна точка tongue ), но отличното познаване анатомията на животните и постоянната практика е позволявала да се оправят бързо и ловко дори с цял бизон.

Ето и един материал, който преди време бе пуснат в форума Металблейд:
http://www.metalblade.eu/viewtopic.php?f=4&t=769

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#5 02.05.2012 22:51:40

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Колеги благодаря че се отзовахте на молбата ми .
Обаче да не би племената от северозападното крайбрежие да са секли кедрови трупи за къщи и лодки с томахоци, или са ги прегризвали със зъби . Да не споменавам и високите тотемни стълбове . Иначе ако трябва да троша вражески черепи точно каменната брадва на лакота ми се струва подходяща . Като я гледам и гризли може да пребие . Щом са разфасовали само с ножове поздравявам ги , няма парчета от костици из месото. при работа с брадва винаги има . 

Гугълчу двапъти ме праща при металбейд , но темата си е за томахоци.
Не мисля че ножовете са им били калпави , формата на острието май се наричаше боброва опашка . Белите фабриканти са я купирали от формата на кремъчните им ножове

Офлайн

0

#6 02.05.2012 23:30:44

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Северозападните са ги правили тези неща до доста късно с каменни сечива. После естествено и те купуват брадви от белите търговци. Те са познавали обработката на медта и са правели някои малко груби остриета.

А иначе голяма част от ножовете са били доста нискокачествени като метал, но такива са били в търговско обръщение.. Бобровите опашки не знам доколко са практични, макар че имам такъв (но не съм го ползвал).

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#7 03.05.2012 13:44:12

88
Редови

Честно казано, индианците от Северозападния бряг са извън сферата ми на интереси(интересуват ме Равнинните номадски индианци).И затова не бих могъл да дискутирам задълбочено относно каменните брадви,които са използвали,все пак не вярвам съществено да са се отличавали от каменните брадви използвани в други географски региони,по-горе съм дал линк,където могат да се видят такива.
Томахока също е вид  брадва и в Североизтока е бил използван като такава а не само като оръжие.Самият му дизайн е плод на вкуса и предпочитанията на Североизточните индианци, за техния стил на живот,това е била перфектната ежеднавна  брадва,служеща едновременно и като инструмент и като оръжие.
Относно бобровата опашка,този дизайн не е бил преобладаващ и предпочитан за ежедневна употреба,най-разпространени са били касапските ножове(известни като butcher knives/scalpers),а в Североизтока за дърво  са използвали т. нар. crooked кnives.Бобровата опашка не е удобна за дране,разфасоване на едър дивеч и нарязване на месото на много тънки парчета за безсолно сушене.Също не е добра за работа с дърво.
Повечето ножове са били от сравнително мека стомана (50-55HRC),обикновено са били с дължина 15-20см и дебелина 2мм,освен това голяма част са били халф танг,като цяло по характеристики това са си най-обикновени кухненски ножове.

Последно редактиран от 88 (03.05.2012 13:52:03)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff