Здравейте колеги! Реших да напиша няколко реда за последният (надявам се такъв и да си остане, колкото и зловещо да звучи) нож, с който се сдобих. Не е бушкрафтърски, но не намерих писано за него по наши форуми, даже марката изобщо не е популярна тук, та за обща култура става да се знае. Па и повод да се изфука човек и да си смаже малко егото, в тези трудни времена!
Причините - винаги ми е харесвало да имам само един нож и все търся идеалният, универсалният, оптималният ...
Знаете как е - да държи ряз, да се точи лесно, да е удобен за ползване, да радва окото, да е моят ... Пенкилерия някаква ...
Този път, като че ли се получиха нещата. Законодателите в бранша позиционират ножа като "за навън, с обща употреба". Ами такъв ми трябва, но право да ви кажа, нямам скруполи да го ползвам и в кухнята и само да го нося 2-3 дни по баирите, без да отреже и филия хляб (и това се е случвало) или да си го въртя в ръцете, докато седя на дивана и гледам Беър Грилс (много го правят, малко го признават) 
Покупката - купих го от германец в eBay. Забави изпращането с два дни - оправда се, че наличната бройка се оказала с дефект на дръжката и чакал да му изпратят друг (дистрибутора на марката за Европа е също в Берлин). Като недоверчив човек реших, че ме лъже, но нямах избор! Праща само до Германия, така че ползвах leron.bg за посредник. Според мен са коректни, добронамерени и високо комуникативни. Това което не е написано на сайта им и държа да го знаете е, че малко бавят (един - два дни) информацията за местоположението на стоката и ако ви е сефте, ще се почувстване леко нещастни и прецакани. Всичко останало е на ниво и цените са им добри. Та си преценете устройва ли ви да не знаете къде баш са ви чарколяците, срещу ниска цена. За превоз от склада им в Бавария до офиса в София им броих 3 кинта, от София до Враца са 4,50 по Еконта. Пратката тежеше под килограм.
Ножът - фул танг, модифициран с фолс едж дроп пойнт, сейбър грайнд ако не бъркам се водят скосовете, с вторичен скос, неръждаема N690Co, сигнално оранжев G10, черна кожена кания за вертикално и хоризонтално носене, всичко това в една голяма кутия и произвеждано в Италия от 2016 г., под шапката на американска компания. Фирмата прави 3 типа ножове - градски, селски
и "военни". Този е Геко фифтийн тъътиййн, както би казал брайно на село.
Знаете, между талянците и дизайна има топла връзка и само поглед е достатъчен за съгласие. На Марго Роби мога да намеря кусури, на това нещо не
Е, не съвсем
Размерите:
- обща дължина - 23,8 см
- дължина острие - 11,1 см
- ширина острие - 32 мм
- дебелина при рикасото - 4 мм
- дебелина дръжка при средния болт - 19 мм
Тегло 211 гр, с канията 311
Стоманата я съобщават като над средата на средната класа. Австрийска (май) Bohler, същите произвеждащи Elmax, M390 и не знам какво още.
Тъй като съм обикновен потребител и не правя тестове, не мога да кажа неща, които някои биха искали да знаят. При мен е режеш - точиш - режеш ...
Предпочитам неръждаема стомана, не защото ме мързи да си чистя ножовете, а заради мисълта, че съм длъжен да го правя
Въобще някогашните манифестации ми държат дълго.
При дръжката, стоманата е заоблена и леко излиза извън нивото на чирените. Чойла е с пренебрежим размер и не дразни толкова, като при други съвременни образци. Щеше ми се дебелината да е 4,5 мм., но и 4 не е зле - все пак ножа не е за "гърбене". Но тези 4 заемат само около 15 % от профила на острието! Има накатка за палеца. Свеждането е равномерно, на 0,6 (недоскив съм та може и да ви лъжа), симетрията е ... симетрична. На петата има отвор за връв и с нея (петата де) може да се счупи прозорец, глава или нещо друго. Закалена е на 58-60HRC, финиша е доста фин сатен, почти огледало. Пуска искри от ферород, но това гледах на клип - на този няма как да му се случи. Бе заточен до пускане на стружка.
Чирените са в несериозният, но практичен неонов оранж (баш като за топрака), от текстурин G10. Ергономични са и са почти произведение на изкуството. Кривката отгоре се оказа доста добро решение за удобен хват. Модела 1510 е същият, но с дръжка от зеленикава Микарта. Така е то, или практичност или елегантност. Предостатъчна големина, за ползване и с ръкавици. Канията малко ги цапа.
Канията е ръчна изработка, от кожа, доста стегнато държи засега. Тя е единственото ми неудобство, защото ножа стои там, където минава колана на раницата, той пък трябва все да е здраво стегнат и така. Ако някой се сети подходящо решение за подвеска, моля да сподели!
В кутията има сертификат с подпис на ОТК-то и сериен номер (коригиран, но няма да съдя продавача). Същият е изтипосан и на острието.
От мене си казвам, че това е адски красив и удобен за ползване туристически нож със среден размер - за преходи в планината, къмпингуване, лек бивак и прочее до умерени натоварвания.
Та толкова за Steel Will. Цената e "имал съм, дал съм", а дали си заслужава няма да коментирам, защото това е чисто субективно и при един е така, при друг иначе!
И така колеги, пред всички в този форум, най-тържествено давам думата си, че повече няма да купувам режещи инструменти!!! Не и без крайно основателна причина
На това безумие, все трябва да се сложи край. Болестите трябва да се лекуват, докато не е фатално късно. Така както от 20 форума ги докарах до два, така мога да си правя преходите само с този нож. Имам Викс, имам Летерман, добра сгъвайка за града, чудесен трион, брадва, сега и това. Жилета се не брои. А да видим ...
Благодаря за вниманието и наздраве!