Уважаеми съфорумци, ще пробвам да окастря малко време, с къс разказ за един нелош нож, настоящият ми най-добър приятел извън града, дошъл от Италия и засега повече разнасян, отколкото ползван.
Това е заместника (винаги съм притежавал само по един фикс) на страхотен нож, правен от Тошко. За съжаление в процеса на употреба се убедих, че подходящата дължина на острие за нож, който ми е единствен, е 10-11 см, което наложи промяната. Дано човека, който го купи да му се радва и ползва с кеф. Не си поръчах отново на майстора по следната идиотска причина - страшно претенциозен съм към дизайни и щях да напиша ферман с изисквания, който жив човек не би изтърпял да прочете. Добро е всеки да има виждане за границата между нормално и ненормално и да не я минава ако може.
Нарочих си аз 4-5 ножа, след "интервюто" останаха два и лъвчо бе избран по чисто икономически причини. Да се вее по чукарите и да учи диалект. Другият беше TRC-K1.
Стефан Балчев е човека, който направи парите ми да не идат във Финландия. Не правя реклама на армс - що за реклама е да кажа на цял форум, че хората срещу добра дума правят отстъпки на Сульо и Пульо и без да са им заслужили клиенти или членове на съответните общности. Моите уважения!

Този модел се произвежда в 4 модификации, в зависимост от материала за дръжките и каниите и покритието на стоманата. За чирени се ползват G10 и дърво сантос или маслина, каниите са кордура или кожа, стоманата е Sleipner. Много малко ножове могат така да си променят фацата с различни чирени и кании. Ако видите един до друг дървото и пластмасата със съответните кании ще решите, че са различни марки.
Някои казват, че талянците са кофти народ. Може и да са кофти, ама са дизайнери (да не редя имена). Този нож е хубавец, откъдето и да го гледате. Фултанг конструкция, сатен покритие (едната версия е с някаква оксидация или не знам какво си), скосяването е т.н. сейбър грайнд. Заоблени ръбчета - имам ферород, не съм пробвал, май няма да даде искра като гледам. Па може и да пущи.
Размерите са:
- 240 мм обща
- 115 острие
- 4,5 дебелина
- 33 ширина (при щръбката до рикасото)
Теглото е 240 гр, по китайски, кухненски кантар. С кания е 368.

Дупка за ремък, грозна щръбка при рикасото. Сеньор Молета по невнимание наверно е мерил с голямата бургия. Никога не съм харесвал тези улеснения за заточване, доколкото знам. При ползване на острието по цялата дължина или силово дялкане от упор, нещото качи. Поне по-малко да беше. Ако имах инструменти и познания, щях да направя плитък чойл на това място - с него няма така да вади очите. Добре изразен гард, ергономични чирени с накатка. Свалят се с торкс. Г10 омазнена се пързаля знам от опит, та тази лека текстура мисля ще върши работа. Една лека накатка при гърбицата, за палеца щеше да е полезна и красива, ама за това не са се сетили.
Синтетичната кания е от кордура с т.н. "моли" система за окачване. Лесно се овесва по всякакакви каиши, ремъци и сиджимки. Идеална ми е. Има джобче максимум за DC-4, но става и за запалка или други джунджурии. Канията е с пластмасова вложка, която може да се обръща и да стане лява. Хлопа обаче.
Допреди този нож не вярвах в пускането на косъм, мислех си че е номер от клипчетата. Оказа се вярно, само дялкането трябва да е срещу корена. При първият ми опит се отделиха 3-4 стружки!!! На практика полза от това не виждам, освен ако човек не се препитава с хващане на басове. Нооо добре наточен го продават.
Производителят го презентира като ловен. И вярно, човек с въображение може да забележи на съответното място, извивките на мома в шестия месец, но това само при въображение. Нито е стегнато, нито отпуснато коремчето. По разни ревюта го приобщават и към останалите категории ... Тържество на маркетинга над човека с някой лев в джоба. От мен да знаете, ловен ли ви е ножа, да не сте посмели една пръчица за шишче да си одялкате, защото мамата си трака - няма ви приемат в ремса.

Стоманата? Ами тя ми е слаба дисциплина. След много, много години непрекъснато носене и респективно употреба на нож (като обикновен потребител), стигнах само до прозрението, че няма остър нож който да не се изтъпи и тъп, който да не може да се наточи. Явно ми е нисък небосклона! Имал съм "испанска мекица", конфекцията на Бък, 9Ch18MoV, 154CM, прахова S30V, 440C, 1,2379, този слайпнер ... Ако ги няма надписите, разлика не правя. Щеше да е от значение, ако работех в транжорна примерно или пък бях "дерача" на дружинката. Но и да падаха по 25 парчета на излет, какво пречи да си взема едно масатче в раницата. Извода ми е, че живота не зависи от това дали ножа ми прави 325 или 614 среза на манилско въже - важно е когато ми потрябва да го намеря за нула бройки и да е в добра работана кондиция.

Поне един от форумците тук е имал такъв, написал му е много хубаво ревю в ножарски форум, ако желае да допълни това, което пропускам за поведението на ножа с различни материали или пък питайте където трябва. Разправя се, че е роднина на D2, някой се хвалеше, че биела Elmax ... знам ли?! Има хром под критичният минимум, само че при мен няма да помирише ръжда и посмъртно.
Един средноразмерен фикс, с хубав фейс и недотам добре позната стомана. Не виждам причина да не му се доверя при престой в природата!
По традиция давам имена на ножовете си - към този подходих несериозно и го кръстих Мъпет (идва от модела) предвид, че още не знам дали носи майтам, та ако ми го върне в пущинака, става мътна и кървава
Второто предимно