XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 20.05.2015 04:50:39

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Импровизирани методи за заточване

Да си спретнем една темичка по темата...

Колега в бушкрафт форума сподели, че си заточвал ледермана до бърснеща острота (каквото и да значи това) на ръба на чаша и си викам - абе, Стефане, като се знаеш какъв си ще вземеш да го наклепаш момъка как нещо не му е наред и еди кое си се правилно еди как си (щот пък ти много ги разбираш нещата и си се родил най-научен - ай сиктир) - да ама нъцки, зае'и ги тея глупости - всеки си има глава на раменете и си решава как да си се кефи на хобито, няма нужда да му опявам като Виевска бабичка - форумут е място ако някой иска да попита нещо и някой може да му даде акъл или поне да посочи къде е библиотеката, така де - гугълето...

Да се върнем на темата - от извечни времена битува една точиларска сянка и тя са вика - "точене на нож на ръба на чаша или чиния" - хем е публична тайна, хем е силно апокрифна.
'секи е чувал, че и башка са виждали, майки, баби, лели, учинайки да я извършват таз възсекретна манипулация, изпълнена с мистицизъм и придружена от сянката на кумунизъма, така де социълизъма, пък бил той и едно недоносче...

Въпросът мили ми другари и дейни комсомолци е: "Има' ли истина някъде там?" и "Да'ли совите не са това, което беха!"

Признавам си с недоверие подходих към нАучния екшпиримиент, но резултатите говорят сами по себе си или поне така се надяваме от катедрата "Среднощни точиларски приключения..."

Дисклеймър както е модерно или по-сакралното : "Предупредени сте бря!"

Ако бех жулнал две мастички преди "снимачната сесия" (глей къф файнски терминологизъм) сигурно по-добре щяха да се получат нещата, движенията едни такива - по-плавни, по "отръки" щяха да бъдат, ама - пуста му жега, човек не мож една мастиска в ъгала да си сипе, па седи и се налива съ студен чай и са моли да паднат градусите под дваеесе и пет...

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

7

#2 20.05.2015 06:19:06

Звяра
Редови

Регистриран: 24.09.2014
Уеб-сайт

Отг: Импровизирани методи за заточване

Браво, перфектно показно. Дето се вика новото е добре забравеното старо wink Трябва да се потърсят и други варианти на импровизирано заточване. А дано темата се развие.

Офлайн

1

#3 20.05.2015 07:39:21

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Преди да развия остра ножомания, и аз си точех ножовете на дупето на чаши и чинии. Първите симптоми на психическото отклонение бяха, че започнах да заглеждам дъното на керамичната посуда преди да я купя. След това знаете как става.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

2

#4 28.01.2017 14:12:52

osobso
Сталкер

Регистриран: 27.05.2016

Гледах един руски клип в който, заточваха нож с пясък или кал. Вземат едно смолисто дръвче, разцепват го на половина и върху гладката част втриват с камък пясъка. Той залепва от смолата. После точеха на принципа "12". Не съм го пробвал, но някой ден ще опитам smile

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

0

#5 28.01.2017 14:41:03

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

ошобошо, дай линк към клипа. Та това си е баш бешкрафтърска технология.
А иначе и аз си търкам ножлето на чашата. Научил съм го от майка ми. Тя си заглаждаше ножовете на дъното на чиния.

Последно редактиран от Кольо (28.01.2017 14:46:50)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#6 28.01.2017 14:53:49

osobso
Сталкер

Кольо написа:

А иначе и аз си търкам ножлето на чашата. Научил съм го от майка ми. Тя си заглаждаше ножовете на дъното на чиния.

Коле, към края на клипа.

Марк Твен

Офлайн

4

#7 28.01.2017 17:23:51

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Това Бачо го беше пуснал преди време,НО значи малцина сме го изгледали от край до край.:D
пп Ванка ... Първите симптоми на психическото отклонение бяха, че започнах да заглеждам дъното на керамичната посуда преди да я купя. След това знаете как става..... болеста се нарича циклофриния. От декември на сам определено имам всички симптоми, сега чакам приятел психолог да се прежали и ми напише Епикриза / експИртиза еМпикриза, онова с кризата или поне още три различни кризи съм чувал/:)

Офлайн

0

#8 28.01.2017 18:28:51

пацо
Редови

Регистриран: 08.03.2015

Бат Беър го гледах веднъж, как счука един камък на ситно да стане фин абразив и намокри една обла пръчка и втри получения пясък. Той заради влагата полепна по пръчката, горе долу като тия пичове.

Офлайн

0

#9 28.01.2017 21:19:34

osobso
Сталкер

Okdalf написа:

Това Бачо го беше пуснал преди време,НО значи малцина сме го изгледали от край до край.:D

Замислете се над това. Едно от най-важните неща е - търпението. Ако нямаш търпение да изгледаш един филм до края, как ще имаш търпение да уловиш дивеч или риба ? !

Марк Твен

Офлайн

0

#10 29.01.2017 12:00:14

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

osobso написа:
Кольо написа:

Коле, към края на клипа.

Клипчето е много полезно.
Като дете са ми показвали как се прави капан за птици. Принципа е подобен.
Друго което се сещам е как веднъж пихме вода от реката. На брега до реката в пясъка изкопхме мини кладенец който бързо се напълни с вода. После пиеш директно от него. Идеята е че пясъка играе ролята на филтър. Чесно казано не знам до колко е вярно това,
но така са правели едно време.

Офлайн

0

#11 29.01.2017 12:26:04

osobso
Сталкер

Orlov написа:
osobso написа:
Кольо написа:

Коле, към края на клипа.

Клипчето е много полезно.
Като дете са ми показвали как се прави капан за птици. Принципа е подобен.
Друго което се сещам е как веднъж пихме вода от реката. На брега до реката в пясъка изкопхме мини кладенец който бързо се напълни с вода. После пиеш директно от него. Идеята е че пясъка играе ролята на филтър. Чесно казано не знам до колко е вярно това,
но така са правели едно време.

За това с водата си прав. Така са правили, НО едно времето. Само, че на времето не е имало химически и какви ли не замърсители. Пясъка пречиства само механичните замърсители, а химията и бактериите си остават. Не те съветвам да ползваш този метод в момента smile

Марк Твен

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff