Първо трябва да се уточни кога почва лятото горе.
12 срещу 13 август на връх Вихрен беше точно 6 градуса, а ако случайно беше заваляло и задухало и става мама мия.Лятната екипировка трябва да е съобразена с това колко високо ходим и коя дата е защото края на август и сняг е прехвърчало. По-добре е да носим килограм повече отколкото да ни трябва нещо и да го нямаме.
1 Обувките- Най общо казано с тежка раница обувам високите трисезонки, а с лека (7-8 до11кг макс) обувам маратонките за планина. Зависи от прехода. По черните пътища на ком-емине който ми е любим преход маратонката за планина и лека 11кг раница а ако може и по-лека са идеални защото 30-40-50км всеки ден с трисезонка по равното са самоубийство. По Пирин с камънаците където не мога да ходя бързо по скалите слагам трисезонките. Зависи от прехода. Когато в края на деня човек плете краката от умора и от тежката раница трисезонката е по-добрия вариант.
2 Панталоните са ми два шушлякови анцуга , чист шушляк без подплати, съхне бързо и пази от вятър а и диша добре и кожата ми се чувства добре.. Идеалната дреха за 10лв.
3 Полар-ясно е за какво е.Сутрин като тръгна зъбите ми тракат без него, а понякога и с него.
3 Мембранно яке с качулка, което обаче е доста старичко и силен дъжд няма да спре та затова си нося и дъждобран.Като ходя в ниското го оставям и само дъждобрана ми е достатъчен и за вятър и за дъжд.
4 Дъждобран-какъв точно да е зависи пак къде ходите. Найлонови не ползвам. По Родопите и по ниските части ми е много по-удобен този който е за раницата и за мен общ, пончо ли му казваха забравих. Когато човек се катери по скали обаче може да го застъпи както ми се е случвало и да се претрепе както не ми се е случвало
затова отделно дъждобран къс за мен който покрива горната част на тялото, а на краката така или иначе шушляка съхне бързо и отделно покривало за раницата .
5 Шапка за слънце от тези дето ти пази врата и ушите от слънцето и шапка поларена за студените нощи
6 Ръкавици през чистото лято не взимам, но за мен лятото вече свърши, така че средата на август вече мятам едни леки поларени в раницата, но само ако ходя по високите части. Вчера бяхме в Родопите но макар и студено в ниското и гората не ми трябваха.
7 Термобельо-две мериносови тениски с дълъг ръкав. Тънки са и не ми е жега, а и ръкава пази от слънцето, а мазилата са ми неприятни и затова дългия ръкав е добро решение.
Последно редактиран от zcezbpm (15.08.2016 05:23:48)