XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 17.04.2014 21:34:17

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

Отг: Оскар за Бушкрафтърски комплект :)

ванка,не бъркай безмислените убийства с касаплъка......все пак тея кожи искат да се одерат първо wink

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#17 18.04.2014 00:17:06

riboulovec
Редови

Регистриран: 16.06.2011

Bradley написа:

две "забележки":

дръжката на голямото /освен ако бай Кольо няма големи много здрави лапи/кунки/ ще "бяга" от ръката /малко или много/ при по-продължителна употреба...

на малкото му липсва един чоил за по-лесно заточване - с тоя рекърв не е най-удачният вариан...

...асиметричните скосове са благо не само в кухнята - можем да научим много неща от джапанките...

т'ва дето си го сделал е вариант/kомбинация на asymmetrical V и asymmetrical semi convex

... да се надяваме, че бай Кольо е левичар...

... като отдавнашен абонат на канала на бай Вако --> не съм сигурен дали правилно си го разбрал - напълно възможно е и аз да не съм внимавал...

цитирам:
Идеята му е, че когато се дялка, например за федърстик, които се правят за лесно разпалване на огъня, е по-удобно откъм цепеницата да има конвексен скос, а правият скос от другата страна да е на линия за добре заточеното острие и пр.

по спомен в клиповете си говори за намиране на златната среда м/у заточване/скосяване за ловно-касапски цели и "бушкрафт" цели - той ползва дясната си ръка --> до дървото /ако държите ножа с дясната ръка - лявата страна на острието/ конвекс с голям радиус/почти плосък /работи като длетовидно скосяване/ и от другата страна конвекс с по-малък радиус, за да не закача костите, когато отделя месото от костите....

Брадли,противоречиш си,заяждаш се нарочно и отричаш експеримента на gogotattoo.Нещо което не е правено до сега заслужава уважение.Второ,къде видя рикърв на малкото острие?Трето,Вако не е гуру и мнението му не е последна инстанция.

Офлайн

-1

#18 19.04.2014 20:26:29

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

С известно закъснение, но пък и с голям кеф пристъпвам към писането на това ревю за комплекта, който ми беше даден за тестване от Гого.
От много време се канех да пробвам сечиво тип сатър в гората и все си намирах извинение да не нося заради теглото му и страшно се зарадвах, че ще мога да тествам подобен инструмент вече специално правен за тази цел. Извадих късмет с това, че се оказах „тест-пилот” на комплекта и благодаря на Тяната за съдействието. Искам да уточня и две неща:

Първо:
Това не са академични тестове върху отделните характеристики на ножовете (като роуп тест примерно), които са много популярни сред ножарските среди а впечатления от практическото използване на комплекта в реални условия сред природата, близо до това което схващаме като бушкрафт. Това беше изричното условие на Гого и аз се стремях да го спазвам.

Второ:
Това е категорично субективно мнение определено от индивидуалните ми разбирания и опит и не го налагам като истина от последна инстанция. При използването му всеки един от нас ще има своите мнения и изводи и вероятно ще направи и свои препоръки.

Тестовете (разбирай използването) започна почти веднага с правенето на федер стикове с малкия нож. Още на другия ден заминах за Пирин където правех леки трансекти около Мелник и Рожен и в употреба влезе и големия нож. Малко след това заминах за Средна гора, където използвах комплекта в съвсем реални условия в работата си. За тези които не знаят с какво се занимавам ще спомена, че извършвам теренни проучвания свързани с набирането на първичната информация относно птиците по изготвянето на ОВОС и работата ми е да съм десет – дванайсет часа на ден сред природата в различни биотопи, събирайки необходимата за конкретен проект информация.
Искам да се извиня за липсата на достатъчно снимки с които да илюстрирам репортажа си, но така се случи този път, че с фотоапарат разполагах само един ден и то в крайно неподходящи условия за снимане, а телефона ми не прави добри снимки. Имам някакви снимки, които ще постна по-натам.
Почвам от малкото ножче и ще бъда кратък – перфектно! За него само суперлативи мога да кажа. Нямам забележки. Перфектно е за каквото и да съм го ползвал. И ергономика и функционалност - 10 от 10! Използвах го за всички онези неща за, които можете да се сетите. За правенето на федерстикове, дялкането на разни фигурки от дърво, рязането на канати за правенето на заслон, нарязването на храна (батонинг на картофи като каза жена ми big_smile – заради особеностите в острието му)... Смятам дори, че ще свърши хубава работа и при събираческа дейност за отрязването на гъби и билки, че дори и за изравянето на грудки и луковици.
Съвсем класически десняк съм и при правенето на федер стикове ножа го държа в дясната ръка. Наистина заради конвекса ножа не се впива дълбоко в пръчката и усилието острието му да не влезе в дълбочина а да изкара успоредна на ствола стружка е много малко. В същото време изкараната стружка си се завива много добре.
При големия обаче, веднага се появиха няколко слаби места.
Сякох сухи и сурови стъбла и клони от акация, дъб, бук и трепетлика с диаметър от 2-3 до около 6-7 см и изводите ми са, че на острието му липсва маса. Ако при същата дебелина в основата при дръжката, острието е с милиметър- милиметър и половина по-дебело към върха или пък е от по-тежка стамана ще сече по-добре. Със суровите клони с диаметър до 2-2.5 при дъб, габър и бук а при трепетлика и иглолистни и до 3 см, няма проблеми. Сече ги без или с много малко усилие при сряз от около 45 градуса. Това всъщност са най-често срещаните клони на височината на гърдите и лицето в гората и те са тези които пречат най-много при трансектите ми по зададен маршрут в гората и които налагат често лазене и провиране под тях или заобикаляне. За преминаване през гъстите изкуствени насаждения от иглолистни култури е незаменим заради лекотата и подходящата си дължина. Сякаш Гого все едно за такива условия го е правил.
При сечене на сухи клони със същия размер обаче му липсва маса. Сухият клон в гората можеш и да го счупиш но при подготовката за лагерен огън липсата на маса го прави да отстъпва на паранг или мачете.
Дръжката макар и много удобна при боравене с ножа, е къса за дължината му и в процеса не сечене се появява сила, която се опитва да го изнесе по-напред. Така края на дръжката идва в средата на дланта и липсва сила при удара, пък и е малко неудобно за сечене. Някакъв вариант за туширане на този ефект е да се стегне връзката на дръжката около китката и тогава макар и в средата на дланта има опора и може да се сече, но за непродължително време.
Другия вариант, който работи при по-меки дървета като трепетлика и бор е да се режат по така наречения таежен метод, т.е с огъване на стъблото и създаване на точка на напрежение, където ножът прониква по лесно в ствола и дървато на пратика се срязва а не отсича. По този начин ножът работи добре.
Макар и да не съм го тествал на пържоли и за разфасоване на месо, смятам, че би се справил чудесно и това ще е един от фаворитите му в приложението му.
Въпреки, че се вижда, че ножа конструктивно не предвиден за силово  натоварване аз реших да го измародерствам, пък и имах и пълен картбланш от Гого да го натоварвам без жалене както намеря за добре, така, че пробвах и на батонинг. Цепих дъбово трупче, което беше половинка от клон с дебелина около 20 см. и дължина около 25 см. При това цепене по средата на дължината си в долната част острието се изкриви от срещнат скрит чвор. Кривката не беше голяма и това не му се отрази на качествата въобще.
По каниите нямам забележки - перфектни са!
Изхождайки от идеята, че големият нож е необходим при правене на място за премиваване през гъсталак, при кастрене на тояга и прочие по-груби операции при преминаването през гора, а малкият е по-необходим в лагера пробвах и два варианта за носене.
Пръвият е походен. Закачам комплекта на плоско малко карабинерче на една от лентите на презрамките на раницата. Така мога да ползвам и малкия и големия нож, като достъпът до големия е много удобен.
Другият вариант е да го наречем лагерен. Закачам комплекта на един от горните джобове на панталона или на колана. Така малкият нож е много лесно достъпен а големият може да се стигне с леко навеждане.
И двата варианта са много удобни и определено комплекта е много ергономичен.

Искам да споделя мнението си и от майстора на ножа, който не познавах преди да се срещнем по този повод. Чудех се защо по ножарските форуми има хора с банери „Аз съм Гого фен”. Е, след като се запознахме разбрах. Това е човек който влага душата си в това което прави! Отнася към идеята и нещата които прави с огромна любов и влага страшно много интелект в тях. Приятно се впечатлих, че няма комплекси за непогрешимост и се отнесе съвсем нормално към критиките, които му изложих и даже се радваше, че разполага информация от първа ръка за откритите недостатъци.
Бих си направил нож при него и го препоръчвам на всички, които са решили да си правят някакво сечиво.
А за въпросният комплект е ясно – разбира се, че ще си взема такъв.

Надявам се да съм ви бил полезен!
Поздрави! *DRINK*

А, да... Смятам, че подходящо име на този хибрид е нещо производно на "парангсър" или "мачетър" от паранг/мачете и сатър.  *DRINK*

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#19 19.04.2014 21:52:34

gogotattoo
Редови

Регистриран: 13.10.2010

Еййй, в навечерието на тези Светли празници, как хубаво ме е подредил бай Кольо, сам да се бях хвалил нямаше така добре да справя; да беше ерген - да го взема, но разбрах че е семеен   *HI* wink 

По същество - ножовете са при мене, но все още не съм отрязал и една клечка с голямото острие, заради това шибано време и все още нямам лични впечатления от "бягането" на острието напред. Това не пречи да си дам разсъжденията: - по въпроса за дръжката има много варианти за промяна, но сега като я гледам, при правенето съм се придържал към ножов тип дръжка, по форма и по размери, а явно това е грешка - малка  wink , щото е лесно поправима. Поради големият си стаж с работа са мачетета смятам, че е достатъчно дръжката да бъде осезаемо по-дебела, защото така хватът става много силен и острието няма да отлита напред - но това ще го пробвам като пекне слънце; може и дръжката да е малко по-дълга...., но в момента  - в стайна обстановка, не мога да преценя преимуществото - за мен решаващ е захватът, тъй като дръжките на мачететата ми са същите по форма но доста по-дебели, и никога мачете не ми е бягало от ръката.
- въпросът с тежестта - за съжаление тука малко може да се направи. на мен също ми се искаше да е малко по-тежко, но то не може това в онова и душата в рая; защо - защото точно за това острие съм ползвал готова шина конусна стомана с ширина 60 мм и дебелини на трапеца 3 мм и 0.9 мм и това е даденост. Предимствата са, че тази шина е от хубава стомана, неръждавейка и това острие лесно се прави/ и става по-евтино  wink  /, защото липсва томителния процес на гринденето - просто скосът е готов. Ако този модел се направи от някаква дебела шина, каквито имам, а те са 4-  4.5 мм дебели - никой няма да се наеме да го стърже до докарването до това скосяване - а ето е 2-3 градуса/не ми се смята, но е скос на кухненски нож/, но тука идва компромисът между тегло, изработка и пр. Хубаво е да е тежко - но да има тоя много малък ъгъл, за да сече като мачете - всички по-големи ъгли на скосяване много бързо развалят основното предимство на мачетето.

Та с две думи - радикални подобрявания в тежестта не са възможни, може да стане по-дълго и пр., но това е въпрос на концепция и кой с какво обича да работи, това съм го правил по мой вкус.

Една бележка за батонинга - аз го казах веднага и на Ники - това е теоритична грешка. Батонинга се прави с нещо, което е клин с хубав ъгъл, за да може да разцепи кютука, а тия 2-3 градуса скос, просто не се и очаква да може да разцепи нещо - виж малкото ножче, с неговите 10 градуса скос и 4.4 мм дебелина на гърба - ще цепи без проблеми. Но както се казва - една бука за наука, от практика се потвърди, че с такова острие не бива да се батонира. За мен добрата новина беше, че осртието беше направило три вълнички, но нямаше никакво спукване или отчупване на парче, което ме радва като майстор, че закалката е точно такава, каквато съм искал да бъде. Значи, ако с това острие се изпраска перпендикулярно сух клон от слива например, най-много ръбът да се подгъне, което после търпи изправяне.

Две думи и за малкото ножче - общо взето пропорциите са му добри, удобно е, но за малки карвинг действия, или като обичам да казвам - за белене на ябълка, острието трябва да е доста по-късо, но.... няма пълна угодия; мисля ърху един вариант за "скъсяване " на острието, ама ако измисля ще пиша.

Светли празници на всички четящи  O:)

Primum vivere, deinde philosophari.

http://www.gogotattoo.net

Офлайн

0

#20 21.04.2014 13:21:19

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Гого, все още съм скептичен по отношение сатърчЕ за дърво...  wink

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#21 22.04.2014 18:58:25

Razorblade
Блокиран

Регистриран: 16.02.2011

Абе става, ама да е поне 4-5мм дебело със бузест конвекс за тежест и поне 20 см острие.

Офлайн

0

#22 22.04.2014 19:12:56

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

Абе като гледам с какви кекави мачетета събарят дървета - мисля, че това сатърче или мачете ще се справя съвсем прилично и с по-дебели дървета. Естествено за сериозна сеч ще е малко тегаво с него...

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#23 22.04.2014 19:48:25

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Добре де аде сега по същество.
Кой го направи?  :[
Кога го направи? :[
Защо го направи? wink  *WALL*
За кви пари, и можели да си поръча чиляк таквоЗ?  wink
Може и голУ джилязо, дръжки и палто ще си спретнем къ ни ареса. *ROFL*

Офлайн

0

#24 25.04.2014 13:39:02

gogotattoo
Редови

Регистриран: 13.10.2010

Okdalf написа:

Добре де аде сега по същество.
Кой го направи?  :[
Кога го направи? :[
Защо го направи? wink  *WALL*
За кви пари, и можели да си поръча чиляк таквоЗ?  wink
Може и голУ джилязо, дръжки и палто ще си спретнем къ ни ареса. *ROFL*

Ами, колега,  в първия ми пост има отговори на всичките ти въпроси smile

Както се казваше в една реклама - Обещанията трябва да се изпълняват. И така - голямото острие вече е с нова дръжка, доста по-масивна, със съвсем различен хват. Доближава се по конфигурация на дръжките на мачететата ми, но там все пак са още малко по-масивни. Дървото е акация.

Lq7Yxgpc.jpg

Добрата новина  wink  е, че доколкото разбрах една група от вас ще се събира по първи май някъде по дефилето и така променения комплект отново ще е в ръцете на Ники; така че ще се сбъдне мечтата ми  [:}  повече хора да го попипат и пробват и обратната информация вече ще е комплексна.

Това което , вероятно, ще направя при следващи изпълнения, е да оставя гърба прав, с което ще се добави малко рамаж към теглото на острието, въпрек че ще му развали фасона wink , защото сега семи поне малко елегантно , а после ще заприлича повече на сатър, но приказката за това в онва важи с пълна сила.

Lq7Yxgpe.jpg

Primum vivere, deinde philosophari.

http://www.gogotattoo.net

Офлайн

0

#25 25.04.2014 13:54:21

Кольо
КорифееЦ

Прав си, че ще загуби малко откъм фасон ама аре са... Ако спечели пък от към функионалност - чудесно!
Тоя път докопам ли го... Ела си го вземи после  big_smile

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#26 26.04.2014 00:40:12

Кольо
КорифееЦ

С известно закъснение качвам снимката, показваща носенето на комплекта в походно положение.

В горната част е закачен на плоско малко карабинерче на една халка на раницата. Може и директно да се закачи не пречи, ама имах такова карабинерче и така ми звучеше по харабийски...   wink
От долу го завързвам (с червената сижимка, вижда се на снимките по-горе) за колана на панталона. Така не се мандахерца напред – назад като се навежда да се завирам по шубраците и в същото време достъпът до сатъра е много лесен и удобен. Дължината му е такава, че дръжката му е малко над височината на дланта и с едно протягане на ръката ми в ляво тя отива точно на нея.
Достъпът до малкият също е удобен.
IMG_5975.jpg

Ръдиард Киплинг

Офлайн

-1

#27 26.04.2014 15:04:25

Maledictus
Див Балкански Субект

От: София
Регистриран: 18.08.2013

Коле, честито да ти е!

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

0

#28 26.04.2014 15:34:34

Кольо
КорифееЦ

Какво ми честитиш? Това бяха само тестове. Комплекта не е мой (за сега  wink )

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#29 26.04.2014 23:02:02

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Много удобно за използване изглежда сетчето, браво !

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#30 27.04.2014 14:40:06

Кольо
КорифееЦ

Ако те пусне Маца на срещата в Реселец, ще ти дам и да го поносиш даже!  tongue

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff