Ето ти съвсем реална ситуация - мой приятел, отива да празнува Нова Година заедно с други ентусиасти на някаква хижа. Не помня вече подробности, но така или иначе тайфата се оказва навръх новата година с много кубици перфектно нарязани трупчета дърво и нито една брадва. И понеже повечето са туристи, те големи ножове не носят, а най-много някой викторинокс, та моят приятел с неговата чисто нова Мора 2000 се налага да спасява ситуацията. Разбира се с батонинг. Късмет, че мората е от първите партиди, където сандвикът е що-годе добре термообработен, но най-вече, че знае този метод. Щото два дни да цепиш дърва с един нож и да се надяваш да оцелее си е малко като да се надяваш на шестица от тотото.
Та така, ситуцията е напълно реална и смятам отговаря добре на хипотетичния ти въпрос
Ся тука малко може и глупост да кажа, щото като ми обясняваше брат ми, който завърши лесотехническия, аз не слушах внимателно, но накратко като се цепи дървено трупче всъщност се разкъсват нишките под действието на сили на опън. Докато с триона нишките ги режеш. Та затова трябва да направиш батонинг, за да дадеш начало на цепенето. С триона ще направиш цепка и ... до там. Бухай с трупчето колкото щеш след това. Освен ако трупчето не е от много по-твърдо дърво, а ти с много яки мускули, нищо няма да стане.
BPetrov написа:Хипотетичен контра контра въпрос 2: Е нали си в гората - толкова ли не можа да намериш дребни съчки, та цепиш перфектно трупче дето може да ти гори половин час вместо 15 минути?
Ето ти ситуация:
Намираме се в иглолистна гора, наоколо е пълно с дребни съчки, само че който е палил огън с такива, знае, че иглолистните много бързо горят. А за през нощта е хубаво огънят да е от по-солидни трупи. Разполагаме с голям нож и викторинокс форестър. Брадва нямаме, щото сме тръгнали с идеята за кратка разходка, ама плановете са се пообъркали малко. Освен дребните съчки намират се и много повалени дънери, но те са с диаметър доста над възможностите на триона на викториноксчето и дължина повече от метър. Според мен гореописаният метод е един от възможните в случая. Любопитно ми е ти как би подходил в тази хипотетична ситуация. Или пък може би е реална, кой знае