windwarrior
Въпреки че знам че най-хубавият нож е този който още не си си купил, от известно време съм решил да си купя нещо по-качествено за основен нож. Та след дълго ровене в нета, избора беше сведен до 2 опции
Peltonen M07 Sisipuuko или RAT RC-4 (понастоящем ESEE RC-4, заради раздялата на Рандалл с Ontario Knives)
Като цени, стомана, закалка и размери и двата ножа са почти идентични. Засега обаче везните като че ли се накланят в полза на плъхчето, поради:
- удобната MOLLE кания на РАТ-а, за сметка на скандинавски тип кожена кания на Пелтонена (които аз по принцип намирам за крайно неудобни за туристи)
- сигнално оранжевите чирени на плъха - който е търсил загубен нож във шума или висока трева, знае за какво говоря
- формата клина на Пелтонена ми идва малко ловджийска
От друга страна, особенно в Българските ножарски форуми Пелтонена е широко хвален, и явно има защо, докато плъхчето не е много популярно.
Та, отворен съм за мнения и коментари, че избора е труден.
P.S. Има и вариант за едно Lastu остриенце на майстор Ханкала, ама пък там съм съвсем бос.
88
За какви дейности смяташ да използваш ножа?
windwarrior
Ъ, смятах че е ясно. За по грубата работа си нося Бекер или кукри, за съвсем финните дейности - фолдър или викс. За всичко останало ще се ползва тоя нож. Като при нужда трябва да може да замести както тежкия нож, така и фолдъра.
88
Ами,според мен кукрито и викса покриват почти всички дейности за които може да ти потрябва нож сред природата.Иначе от изброените от теб модели,аз лично бих си взел ласту-то на Ханкала.
windwarrior
По принцип си прав. Но ти си по от скоро във форума, и не знаеш че аз ако не нося поне 3 ножа с мен на планина се чувствам като гол. На последния поход носих 4, а рекорда ми е 6 бройки. Малко съм си чалнат на темата [:)]
А за ластуто на чичко Юка, и на мен ми текат лигите, все пак ръчно ковано острие си е... ама после трябва да му търся майстор на дръжки, да му мисля кания, да го пращам и там на майстор... като се знам какъв съм организиран, ще отнеме поне година.
Другия вариант е да спестявам още една година и да се метна на дамасково острие от майстор Юка. Направо получвам оргазъм като му гледам дамасковите ножове на тоя човек. Ама пък после ще ме е страх и клечка за зъби да одялам с тоя нож...
Така че засега ще се придържам към фабричните ножове. И така, дами и господа - Пелтонен или Плъхчето ?
tirex
Аз съм твърдо за плъхчето веднага ми грабна окото .
Black Wolf
Ханкала еднозначно, ако имаш възможност. [:mrgreen:]
Иначе и двата са хубави. Пелтонена е по-универсален като че ли. Имам предвид, че ножа трябва освен всичко да става и за оръжие. [:mrgreen:]
За горе-долу тези пари обаче тук някой може да ти направи един примерно от RWL.
Онтарио имат някаква нова бушкрафт серия.
http://metalnias.blogspot.com/2010/06/ontario.html
88
ама после трябва да му търся майстор на дръжки, да му мисля кания, да го пращам и там на майстор...
Поръчай си ласту(нож,не острие) от сайта на Ханкала,чака се няколко месеца,но за 130 евро получаваш ръчно изработен нож,а не сериино производство.Все пак,ако трябва да избирам между рата и пелтонена, бих взел пелтонена.
windwarrior
@88 - 130 евро вече ми излиза малко извън бюджета. Ако ги имах щях директно на Фелкнивен Ф1 да се метна. А за избора - защо би взел Пелтонена ? Сподели, нали тъкмо затова съм я пуснал тази тема.
@Black Wolf - за праховите стомани и в частност RWL чувам доста противоречиви отзиви, пък и казват че при нея ковашката заварка не повишавала качествата на стоманата. А за новата серия на Онтарио - пълно копие на Бекер БК-10, ако питаш мен. И с тая дебелина 10 мм са се оляли, то тва вече си е подострено арматурно желязо направо.
88
А за избора - защо би взел Пелтонена ?
Формата на дръжката ми допада повече,а и като цялостна визия предпочитам пелтонена.
Momchil
@windwarrior - Като един лаик откъм ножове искам да те питам с какво тези скъпи ножове превъзхождат една карбонова Мора? (съвсем искрен и може би наивен въпрос,не се заяждам). Дебелината на стоманата,по здраво захванато острие към дръжката или...? Ти спомена,че си маниак и вероятно искаш да имаш различни и много ножове,но все пак може да има и друга причина. Аз например съм чел доста добри отзиви за Фалкнивена(или както там се произнася),но цената е просто прекалено висока и не ми се дават толкова пари.
Black Wolf
Момчиле, тези скъпи ножове превъзхождат Мората най-вече в цената. [:mrgreen:] :mrgreen: [:mrgreen:] Моричките са си екстра.
Windwarrior обаче иска по-стабилен нож, с дебелина на клина 5-6 мм. (пелтонена и онтариото). Стоманата на Мората (19С27) си е много добра. Разни комплексари смятат, че не е добра (щото ножовете от нея не струват по 300 $), но това си е техен проблемл [:mrgreen:]
Но Морите са по-тънки (2,5 мм), което за по-голямата част от дейностите, вършени с нож е ОК, но ако се наложи да правиш по-груба работа (цепене, пробиване иле недай си боже да колиш мечка [:mrgreen:] ), Мората може да даде фира. Затова в случая се търси по-масивен нож.
@Windwarrior, праховите стомани (поне така се говори) не са добри за студ - примерно при температура около и под 30 градуса ставали бели. Не знам - да му мислят в Швеция, Русия или Канада. [:mrgreen:]
В случая аз говорех за не кован, а шлайфан нож. В София има двама много добри шлайфисти (макар че и двамана са все още млади хора) - Рейзъра и Силвъра. Ще направят ножа перфектен - и двамата са прецизни в работата си. След това е важна закалката - ако го закалят внимателно (плюс това на колкото единици ти поискаш) ще имаш нож вероятно по-добър от фабричните.
Зависи от стоманата, която ще избереш. Аз лично бих избрал карбонова, има сега добри UHB - и ако го направиш на по-малко единици твърдост (т.е. "по-жилав") - прим. ок. 54-56, ще стане мноо здрав нож, макар и ръждаем (ако не се грижиш) и по-лесно затъпяем. [:wink:]
windwarrior
@Momchil - той Black Wolf в общи линии ти е отговорил. Морите са си прилични ножлета, но не бих тръгнал да ги напъвам за по-сериозна работа. И да, освен това съм си чалнат на тема ножове [:)] А Фелкнивена е съвсем друга бира - ако имах парите да си го позволя - еднозначно бих се обзавел с един А1 и един С1/Ф1... като за начало [:)]
@Black Wolf - откакто видях твоя нож дето Рейзъра ти го е барнал, ми се върти в главата идеята да се обзаведа и аз с едно къстъмче, само чакам да ми изкристилизира идеята до край. Мисля си за нещо от типа на наполовина каракулак, наполовина Busse Battle Mistress ( [:oops:] - кефи ма, кво да направя...), ама не съм го родил още като окончателна концепция. Тия пичове зонова закалка правят ли ? Да речем острието до към 57-58, а гърба на клина 55 ?
А иначе - още една точка за Плъха - ESEE дават доживотна гаранция, No questions asked. Т.е. пращаш им бастисан нож, и добрите хорица ти пращат нов без никакви въпроси. В някой от форумите четох за един тип дето решил да ги избъзика и си срязал ножа с оксижен през средата на клина и им го пратил с рекламация. Хората му пратили нов, даже без да му се обадят по телефона.
В тоя ред на мисли - да имате роднини и/или добри познати които живеят зад Голямата локва ? Че пичовете от knifecenter отказват да шипват на адрес различен от билинг адреса на кредитната ми карта, а на мен това ми е домашния адрес и по цял ден няма никой там (имах си вече проблеми с една друга доставка). Та ако имате познат който е склонен да му пратя $$$, за да поръча ножа на домашния си адрес в Щатско и после да ми го засили към БГ - ще имам да черпя и него и вас по няколко бири [:)]
Black Wolf
За зонова закалка не знам дали правят, честно казано. Ми питай ги - http://knivesbg.com
bubachco
Peltonen M07 Sisipuuko или RAT RC-4. и двата не съм ги ползвал лично. въпреки, че е много хвален, попаднах в някакъв руски сайт на строшен при работа Peltonen. това ме замисли, а иначе визията на плъхчето ми е по близка.