XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 14.01.2014 22:12:59

sirstevancho
Редови

От: София
Регистриран: 25.09.2013

Неръждавейка за цялостно аутдор ползване

Колеги,

Обръщам се към вас с молба за съвет. Знам колко е дъвкана из всякакви форуми темата ръждавейка vs неръждавейка, но най-учтиво се обръщам с молба още малко да се попредъвка wink

Искам да се оборудвам с нож, който да "забравя", за който да не купувам вазелини, масла и тн. Изискванията ми са да е масивен, да става за повечето по-груби дейности. Мачетето винаги е у мен, но ми се ще ако нещата стигнат до там - и неръждавейката да мога да вкарам в изсичането на разни дърве wink Бе сиреч - сека дръвца -> прайм колибата у гората > трепем глигано > разкостван глигано > след което се отдавам на романтично дялкане на фигурки за повдигане на духа около огъня - и всичко това с едното железо;) Шегувам се разбира се, но схващате идеята ми, вярвам. Към момента 80% от ножовете ми са ръждавейки, тези, които не са - Мора, Викс и един неразрушим китайски мултитул smile

Питането ми е не само за купешки нож, ще съм благодарен и за предложения относно стомана - в областта съм сравнително бос, тъй като винаги съм пренебрегвал тоя вид поради ред причини.

Благодаря за търпението ,

Поздрави

Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

0

#2 14.01.2014 22:48:54

Zagy
Редови

Регистриран: 12.03.2013

Отг: Неръждавейка за цялостно аутдор ползване

Трябва да кажеш ценовия диапазон за тоя нож.

Ако става дума за сравнително евтин и хубав нож -  мога да ти препоръчам Kershaw Bear Hunter - цената му по спомен е около 70-75 кинта, стоманата е 8Cr13Mov, закален е на около 57-58 HRC - не е мек, не е и прекалено твърд, има хубава кожена кания. Друг добър нож е Condor Bushlore - горе-долу пак е на тия пари, стоманата е 1075, пак е горе-долу на тая твърдост.

Последно редактиран от Zagy (14.01.2014 22:51:53)

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#3 14.01.2014 22:51:14

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Ако намериш такъв, сподели, че имам същото желание.

Колкото и напоследък да си премислям излетите , все има завличане на клони, рязане с трион, батониране с голям нож (Глок), нож за приготвяне на храна за жената (Муела) (че не е гот да има домат в пантите на сгъвайките), нож за храна за мен (Опинел неръждавейка или Енлан Бий L-05), джобен нож за дребни работи (Викс М-тел). Ако ще си дялкам, нося и една малка Мора карбон.

Опитах се да имам такъв, за който говориш и си взех Linder Piccolo, но не ми харесва. За нож- един за всичко съм хвърлил око на Fällkniven S1.
Ако някой има такъв, моля да сподели впечатления.

Офлайн

0

#4 14.01.2014 22:57:00

sirstevancho
Редови

Zagy, благодаря

Ценови диапазон - трудно ми е да посоча. 500 лева няма да дам, но ако се спра на нож - ако трябва ще позаделя някой лев, не държа да е евтин. Ама ако е 50 лв, не затъпява, не се чупи и е вечен - кво пък, няма да се дърпам хахаха

Иначе - като общ тип и размер по-скоро търся нещо като фолки а1 или BUSK-а на Bradley smile Фолкито като цена е горно малко, но това, което досега ме е спирало да го взема по-скоро са противоречивите мнения. След бая четене останах впечатлението, че не е баш F1, "ама по-як" и срещнах доста разнородни мнения, та ми се поохлади ентусиазма. Пък и ми се ще с една идея по-голям от него.

Последно редактиран от sirstevancho (14.01.2014 22:57:37)

Офлайн

0

#5 14.01.2014 23:07:00

Zagy
Редови

Ако искаш по-голям нож - разгледай моделите на Онтарио или на Бекер - имат сравнително големи и много корави ножове.

Фаворит  ми е Бекер БК9 - метни му едно око.

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#6 14.01.2014 23:13:08

sirstevancho
Редови

Zagy написа:

Ако искаш по-голям нож - разгледай моделите на Онтарио или на Бекер - имат сравнително големи и много корави ножове.

Фаворит  ми е Бекер БК9 - метни му едно око.

BK9 не е ли карбонка, или бъркам..?

Офлайн

0

#7 14.01.2014 23:14:59

Zagy
Редови

Упс - сори - вярно е карбонка... неръждавейките не се славят като подходящи стомани за гнявене.

Офлайн

0

#8 14.01.2014 23:31:20

sirstevancho
Редови

Zagy написа:

Упс - сори - вярно е карбонка... неръждавейките не се славят като подходящи стомани за гнявене.

Така е smile

като цяло мен ако пита човек - с мачетето на CS за 40 кинта, мора-та и фармър - имам всичко, което ми трябва. Специално за гнявенето - това мачете за мен е злато, буквално съм го изкъртвал от бой. Идеята е да имам нещо, което да замести тия неща в някаква степен и да е неръждавейка. Трудно е, ясно, ама пък знае ли чочвек...Ако някой тук е доволен от нещо подобно - току виж съм се уредил smile

petergaitan,

И аз съм в подобно състояние на духа wink. То май при всички "ножолюбци" идва тоя момент на търсенето на "ултимативния нож", после пак избледнява, после пак идва, после тотално се отрича и тн. Аз в момента съм на вълна "ашлашки" wink железа - шх, лагерни и подобни и макар да съм огромен фен на ръждавейките - все си мисля, че някъде там има някоя неръждавейка, която да не трябва да чистя и тн smile Па а дано намерим

Последно редактиран от sirstevancho (14.01.2014 23:32:15)

Офлайн

0

#9 14.01.2014 23:37:48

Д.Димитров
Редови

От: Г.Оряховица
Регистриран: 21.11.2012

Търси нещо поне 5мм дебело щом ще се ползва и за по-груби дейности като сечене.Наистина обаче неръждавейките не са особено подходящи за тая работа.Аз определено бих заложил на някоя въглеродка,ако и да иска малко повечко грижи,но ти си знаеш най-добре.

Мъдрият се учи да може,умният-да знае.Само на глупака всичко му е ясно!

Офлайн

0

#10 15.01.2014 09:14:22

erosennin
Редови

Регистриран: 15.05.2012

Имах F1, преди време, бързо ми начеше крастата, спор няма хубаво ножче, някак си обаче не си паснахме... имам Gerber LMF II, ужким го купих със Sandvik 21c27, сега дали не са ме излъгали и не са ми дали от новите дето са със 420HC не знам... но при всички положения са неръждавейки, а ножа е страшно работно добиче, малко тежък, ама е 4-5mm дебел... в канията има вградено точило като за полево заточване става, но чак бръснеща острата не .... задният край на дръжката има "чук", не знам как по-добре да го дефинирам, става за чупене на стъкло, керемиди, с орехите се справя доста прилично, може да се забие пирон или колче на палатката, но не е едно с острието. Като минуси бих казал, че е малко тежък, серетацията(може би единствената причина да не го ползвам с такава и интензивност като другите ми ножове), канията е дават с пожароустойчиво покритие, ама са топи от запалка... цената е към 170-80 лева, по родните магазини е  ~230 лева, най-добре, да го видиш първо на място да го разгледаш да си прецениш дали ти пасва...

Не знам как вървят цените, но според мен ако си избереш дизайн и размери, и ти направят ножче дори 4мм и конвекс  от CPM 154/RWL 34(мисля, че двете са почти еднакви) ще останеш най-доволен....

Офлайн

0

#11 15.01.2014 09:20:59

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

sirstevancho, горещо препоръчвам да си вземеш нож на Buck.

Аз имам 655 Short Nighthawk и смея да твърдя, че покрива абсолютно всяко едно от твоите изисквания.
Повече подробности тук: http://www.metalblade.eu/viewtopic.php?p=141

Има и по-голям вариант - 650 Nighthawk, който може би още по-добре ще се впише в представата ти.

В момента isd имат промоции на ножовете на Бък
ето един къс Nighthawk, но е с танто острие. Малко прекалено тактически идва: http://isd-bg.com/Noj-Buck-model-Nighth … ODS-B-1688

А този е класика, вероятно най-популярният модел на марката след легендарния 110: http://isd-bg.com/Noj-Buck-Special-9207-0119BKS-B-663

Друг нелош вариант е Kershaw Roughneck Hunter:
eabc16c55b8b8c99a9f2b96bfb251099.jpg
http://www.sokol.bg/show/category/2/item/94

Обаче има една серетация на гърба, която на мен лично не ми харесва. Направо си е като трион и бих я изпилил.

Вариант, разбира се, е да си поръчаш и нещо на майстор.

П.П. Абсолютно неръждаема стомана няма. Все се иска да го позабършеш малко в гащите поне преди да го прибереш в канията.

Офлайн

0

#12 15.01.2014 09:53:21

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

може да помислиш и за нещо от 4х13 стомана. верно че е недолюбвана, ма преди 20-25 години си обикаляхме по баирите с ножове от въпросната стомана и си ни вършеха добра работа. ма тогава кой ти е мислил за моди и постижения в ножоиндустрията.
п.п. а и със сигурност ще е по-евтин  wink

Офлайн

0

#13 15.01.2014 10:50:03

sirstevancho
Редови

Да, имал съм идея за този нож, но серетацията грубо ме отказва... Всъщност най-близкият аналог на здрав нож без серетация като този е на Грилс Ultimate Pro Fixed Blade, ама - мерси... Не смятам, че ще стигна някога до купуване на тоя нож - бил той и добър, смятам, че на тази цена има по-доказани, по-малко оранжеви и по-слабо "навирани в лицето" wink

Колега, благодаря за подробните предложения, ще прегледам ножчетата наживо. Някои са ми попадали, като съм приятно изненадан от последния Бък, с 420 мислех, че ще е по-шеговит нож, но се оказа здравичък. Така или иначе не ми допада особено, срам - не срам - най-вече на външен вид  :[

Абе мама му стара, ей това и аз се чудя... Имам ловджийски нож от дядо ми на 30-на години. От ония, на които острието се сваля от дръжката, а в канията има приставки като отварачка, гаечен ключ и тн... Еми хора - тоя нож такава проверка на времето е минал, че е некво чудо. Да не говорим, че съм цепил с него - за нож, който е прекъснат по средата и се държи на някаква за днешните стандарти - налудничава идея... няма чупене, няма нищо. Кво стана с тия ножове бе...   *DONT_KNOW*

Иначе като цяло и аз мисля, че вариантът за майстор ми е добър... Оттук нататък става чудене за стоманата smile

Офлайн

0

#14 15.01.2014 11:25:39

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

sirstevancho написа:

Абе мама му стара, ей това и аз се чудя... Имам ловджийски нож от дядо ми ... няма чупене, няма нищо. Кво стана с тия ножове бе...   *DONT_KNOW*

Взимай Бък и внукът ти ще пише такива работи след време

Не гледай, че е 420 стоманата
Първо, е 420 НС
Второ, Бък си умеят да я закаляват

Офлайн

0

#15 15.01.2014 12:00:39

sirstevancho
Редови

f(x)dx написа:
sirstevancho написа:

Абе мама му стара, ей това и аз се чудя... Имам ловджийски нож от дядо ми ... няма чупене, няма нищо. Кво стана с тия ножове бе...   *DONT_KNOW*

Взимай Бък и внукът ти ще пише такива работи след време

Не гледай, че е 420 стоманата
Първо, е 420 НС
Второ, Бък си умеят да я закаляват

Силно се замислям smile

Buck още ли са с Пол Бос, или се е оттеглил човекът..?

Също така, някой колега да даде впечатленията си от фиксираните остриета на Buck като цяло, ползва ли някой, за какво ползвате и тн...? Приятели авджии имат бъкове, за техните цели са доста доволни.

Последно редактиран от sirstevancho (15.01.2014 12:02:17)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff