XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#136 11.01.2014 01:26:22

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Отг: Дебати за остриетата на "MANLY" COMRADE

Със здраве да си ги ползвате и дълго време да ви служат! Относно закаляването то се знае че причините се се свеждат до една температура и без да съм сигурен евентуално проблем с техниката а не човешки фактор, както вече писах работи се по таблици няма много опции за грешки. Между другото не съм  фен на тактикъл ножовете но това е един от малкото които ми харесват, менли комраде.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#137 11.01.2014 01:51:32

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

mchervenkov написа:

Между другото не съм  фен на тактикъл ножовете но това е един от малкото които ми харесват, менли комраде.

само да попитам - за теб товариша е "тактикъл нож" или да се чете не съм фен на тактикъл ножовете - затова харедвам товариша...

Последно редактиран от Bradley (11.01.2014 01:52:35)

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#138 11.01.2014 02:49:41

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Ей не спирате да ръфате живо месо.

Айде като е така да Ви споделя какво установих напоследък.
Келтис учил 10 години да събира информация - чудесно. Ама и ние не пасем козите на жълтите павета. Само мога да гадая (с притеснение) къде са го учили да събира информация, като сподели какви методи използва (20лв и шишета ракия).
Мен лично като одитор по стандартите ISO 9000:2000, 14000 и OHSAS 18000 са ме учили да чета документи и най-вече да правя връзка между това което пише и това което се прави (случва).

Та значи ако приемем за истина, че остриетата след #70 са прегрети с всички произтичащи от това последствия. Според цитираното по-горе изследване остриетата преди този номер са ОК.
Аз обаче реших да проверя, кой всъщност е спраскал острието и от коя партида е въпросния клин. Моя анализ показа, че има 3 счупвания от партидата до #70 и 2 от следващата. Има и една счупена пружина от втората партида, но тя предполагам не е предмет на нашия интерес.

Ако приемем всичко до тук за истина (щото така са написали хората в анализа), айде пак да се върнем на въпроса дали само заради неправилното закаляване са проблемите или и заради неправилна употреба. Днес се чухме с Бачо и Влади в чата, техните са си здрави. Ама аз не съм и очаквал друго особено от Бачо, който е направил маса ножове и има особено отношение към въпросното сечиво. Виж за Владо се учудвам как не го е спраскал, като го знам каква е тиква зелена.  tongue  (дето ме накара да пера перата)

П.П. Келтис, друже, злорадото ти тържество ми се струва малко преждевременно.

П.П.П. Не знам дали е истина, но някой е пуснал цитат в който Жоро Хондата обявява, че проблемните остриета са закалени от него.

knifeman написа:

knifeman е офлайн Утвърден участник | +ПЛ |

По подразбиране От: Менли - рекламация

Да внесем малко допълнителна яснота.

Цитат Мнение на JoroHondata
    Здравейте
    Да- напълно е възможно продукта (в този случай нож)- Български- да бъде и качествен- Доказано.
    Но е възможна и обратната версия.
    П.С. Проблемните ножове- остриетата- са закалявани лично от мен.
    Поздрави

Въобще да се чуди човек на какво да вярва. Щото нали някои хора твърдяха, че ако беше Жоро Хондата ги закалявал, нямало да се случи такова нещо. Ама това не съм го видял "на живо", така че нищо чудно и да е манипулация. То в този случай на толкова манипулации се нагледахме, че не е истина. Да си помисли човек, че става въпрос за милиони, а не за някакви си 10000 лева. И не ми стана ясно защо толкова усилия се хвърлиха в нашия форум по въпроса, при положение, че нямаме отношение към проблема, освен разбира се Винда, като евентуален потърпевш, какъвто се оказа че не е. Според мен всичко по темата трябва да се разкара, защото по никакъв начин не обогатява форума. Да приемем конвенция да не се бъркаме във проблемите на други форуми (Може би да го закрепим, като точка от правилата) . Да си направим изводи кой как се е представил в случая и да се постараем за в бъдеще да сме по-конструктивни.

Аз лично обещавам да не се изказвам без да съм проучил надлежно някой въпрос, защото в този случай се издъних жестоко, макар и не за това за което бях обвинен.

П.П.П. Черни Вълко, сетих се за пещта с ЦПУ. Разбира се, при наличието на такова управление качеството е почти 100%, само че има случаи когато сигурността на автоматиката може да изиграе лоша шега. Достатъчно е една замърсена термодвойка и цялата програма се компрометира. А както стана ясно температурния диапазон за закаляване на Д2 е много тесен. Не че нещо, ама съм програмирал ЦПУ Фанук, верно стругове, фрези и център, ама имам тъжни случки, заради датчици.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#139 11.01.2014 09:20:02

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Брадли това Комраде е нещо като тактикъл за мене предпочитам традиционни сгъваеми ножове. Освен мора 2000 която не нося и Куду което подарих други съвременни ножове нямам. Ловен от БГ майстор (на Вики от бившия мъж) и костенски два броя единия го подарих и едно великотърновско което ми стой в раницата и с него ходя по балкана. Забравих двата викса единия ми е подарък другия като студент го взех от мтел и ми е на ключовете демек с мене винаги.

Галимунди написа:

А както стана ясно температурния диапазон за закаляване на Д2 е много тесен.

по принцип не са широки температурите на закаляване.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#140 11.01.2014 10:45:28

Галимунди

mchervenkov написа:

... по принцип не са широки температурите на закаляване.

Ми де да знам не съм термист, само повтарям като папагал какво съм прочел тук и там. Мисълта ми е, че една дефектирала или замърсена термодвойка може да прецака процеса.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#141 11.01.2014 11:58:46

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Айде да я приключваме темата -> казаха хората от манли, че има проблеми, поели са обещание да поправят нещата - дано за напред да няма подобни случки...

Хубав и  smile викенд на всички от чичо ви Брадли и  *DRINK*

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#142 11.01.2014 18:09:54

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

windwarrior написа:
xenos написа:

Ето, че тринайстият номер все пак ми донесе късмет!  big_smile

Бе за всеки случай - не го напъвай с халуминиеви капачки  big_smile

преди да започнат тези писания, с моята бройка си направих едно примусче от кутийка за бира /май че бях писал/. никакви поражения, даже и зацапване на острието. после се почна "одисеята" и четейки, започнах да се притеснявам, че уинда баш на мен ми е подарил менте wink
уинд, приятелю, повярвай ми , че ти си последния човек, от когото може да се търси някаква сметка, или да бъде обвинен в нещо!
още един път ти благодаря за прекрасното ножче! по твоя "заповод" продължавам да си го ползвам с кеф! всеки ден!
п.п. моето е №11 от 222

Последно редактиран от bubachco (11.01.2014 18:14:46)

Офлайн

0

#143 11.01.2014 18:27:38

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Абе вие всъщност давате ли си сметка какви ценни ножчета притежаваме вече?! Как ще се търсят след време "другарчета" от "оная серия, прословутата"... "дето толкоз форуми гръмнаха зарад' нея"!  tongue  big_smile

Жоро, не се притеснявай! Дори и за момент не съм си помислил, че притежавам боклук! Всъщност то и боклук да беше, като ми е от приятел с добро намерение, щеше да е по-ценно и от десет перфектни! wink Въобще не съм преоценил стойността на жеста! Аз за каквото съм го ползвал досега - справило се е чудесно.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#144 11.01.2014 19:16:59

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

xenos написа:

Всъщност то и боклук да беше, като ми е от приятел с добро намерение, щеше да е по-ценно и от десет перфектни! wink

Евала Тяна! Респект! *DRINK*

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#145 11.01.2014 19:55:26

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

От всички мнения, по всички теми, некъде мернах некой да споменава, че ги има и в други стомани тия ножчета. В сайта на Манли има вариант само с Д2

http://manly-bg.com/catalog/4857_comrade.html

Въпроса ми е - некой виждал ли е Комради от Сандвик или се говори, че по-натам ще пуснат? Нож от Д2 никога не съм имал мерак да имам, но доколкото знам неръждаемите опинели са именно от Сандвик некакъв, а опинел 8 ми е любимия нож.
Ако има такива манлита със сандвик, аз бих се метнал на едно, въпреки целата дандания дето се създаде.
И да питам имащите вече Комрад - тоя клипс има ли вариант да се махне?

Последно редактиран от velio (11.01.2014 19:56:37)

Офлайн

0

#146 11.01.2014 20:00:32

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Маха се бе планинецо, всичко може да се разглоби. На един шоруп е. *JOKINGLY*

Офлайн

0

#147 11.01.2014 20:36:06

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Истината има едно лице, всяко нещо сповече от едно лице е просто лъжа.И словоблудства тук са неуместни!
Уинд, поклон пред щедростта ти, намеренията ти са били чисти!Да споделиш щастите!

П.П.Джентълмени, довиждане!До следващия случай, когато някой реши да лъже коректни платци!
С най-добри чувства към всички членове на този форум! *THUMBSUP*

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#148 11.01.2014 20:54:40

Галимунди

До колкото съм в течение май на Славчо е точно от 12С27.

Офлайн

0

#149 12.01.2014 13:47:36

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

OXYGEN написа:

Човек, ти вярваш ли си наистина на глупостите които изписа по темата или просто ти харесва да се заяждаш? Каква е тази омраза към офроуд форума не мога да разбера?

Относно глупостите не искам да обръщам внимание на приказките ти - в Офроуда се изприказваха доста повече и по-големи глупости по темата. Относно хората от Офроуда нямам никаква омраза. По принцип не обичам кретените без значение откъде са.

Уинде, въпросния анализ всъщност нищо не доказва, защото не отговаря на въпроса защо са се получили счупвания - те са предимно от т. нар. "първа серия".

За всеки непредубеден човек е ясно, че повредите са се получили поради да го кажем небрежността на ползвателите (лично аз бих използвал друго определение, но както и да е).

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#150 13.01.2014 09:09:46

Mohera
Редови

Регистриран: 02.02.2012

Black Wolf написа:
OXYGEN написа:

Човек, ти вярваш ли си наистина на глупостите които изписа по темата или просто ти харесва да се заяждаш? Каква е тази омраза към офроуд форума не мога да разбера?

Относно глупостите не искам да обръщам внимание на приказките ти - в Офроуда се изприказваха доста повече и по-големи глупости по темата. Относно хората от Офроуда нямам никаква омраза. По принцип не обичам кретените без значение откъде са.

Уинде, въпросния анализ всъщност нищо не доказва, защото не отговаря на въпроса защо са се получили счупвания - те са предимно от т. нар. "първа серия".

За всеки непредубеден човек е ясно, че повредите са се получили поради да го кажем небрежността на ползвателите (лично аз бих използвал друго определение, но както и да е).

Кефиш кака си се напънал на твоето и това си е  o_O
Да не копирам от офроуда, човека със счупената пружина дялкал/белил зелена кора от дърво и части от върха си останали в кората. Менли признаха, че са сгрешили, ама не - държиш си на своето  *DONT_KNOW*

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff