XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 30.05.2013 17:44:12

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Отг: Ножовете на известни бушкрафтъри

ако намериш инфо пиши и за Ларс Монсен wink

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#17 30.05.2013 19:34:08

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Той си има блог.

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#18 31.05.2013 09:30:48

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

ron_hood.jpg

Рон Худ (1944-2011) започва да се интересува и изучава уменията за оцеляване по време на службата си в армията, от която 18 мес. Прекарва във Виетнам. След напускането на армията той продължава да усъвършенства уменията си, в продължение на 20 год. Води курсове и обучения по оцеляване сред природата. Автор е на множество статии в национални списания и един пътеводител за планината Сиера Невада. Рон прекарва голяма част от времето си в практикуване и изучаване на умения с различни коренни народи по света. По-късно той заснема 27 серии под общото заглавие Woodsmaster, показващи техники за оцеляване в различни географски условия, изработване и използване на примитивни оръжия и др. Рон Худ започва издаването на списание Survival Quarterly Magazine, което след внезапната му смърт през 2011 г. днес се продължава от жена му Карън.

През годините Рон Худ използваше различни ножове, често „къстъм“ изпълнения с по-големи размери, което го отличава от някои други експерти.

Р. Худ разработва концепция за голям лагерен нож, която реализира съвместно с фирмата Buck. Моделът Hoodlum (може да се преведе като „Хулиган“ или „Бандяга“) има следните характеристики:
Обща дължина – 39,4 см.
Дължина на острието – 25,5 см.
Дебелина – 5,59 мм.
Тегло – 414 гр.
Стомана – 5160 High Carbon

hoodlum.jpg

След година Рон Худ разработва концепция за бушкрафт нож, отново съвместно с Buck. Така се появява Buck/Hood Punk.
Накратко за ножа:
Острие - стомана 5160 (карбонова), закалена на 57-59 HRC (режещия ръб и гърба), с прахово покритие за допълнителна антикорозионна защита.
Дължина на острието - 14,3 см. (5 5/8 инча)
Дебелина - 4,7 мм (0.18 инча)
Тегло - 7,4 унции. (209.8 гр) самия нож и 13,1 унции. (371,4 гр) с канията. Т.е. е доста лек.
Формата на клина е равен клип пойнт, скосяването е плоско (Flat grind) с вторичен ръб.
Система за намаляване на ударните натоварвания (Shock Mitigation System - SMS), интегрирана в дръжката, за да се намали шока и загуба на енергия при сечене и цепене.
Чирени от микарта, които могат да се свалят (и острието да се прикрепи като връх на копие).
Включва multi-function/M.O.L.L.E. съвместима найлонова кания с джоб отпред. Канията може да се нагласява за високо или ниско носене. Интересното при канията е, че освен ремъчето с копче има шнур, който се затяга и също държи дръжката. В долната част има шнур за привързване към бедрото.

Много добър нож, доколкото съм успял да го пробвам. wink

bhp001.jpg bhp002.jpg bhp003.jpg

BU0065_BKSBHa.jpg xlbones.jpg

Рон Худ разработи и един малко странен инструмент, съчетаващ различни функции. На мен лично ми напомня отчасти праисторическото оръдие „чопър“, отчасти ескимоския нож улу.
Нарича се ATAX-01, с острие 11,43 см.

След смъртта му, Бък пуснаха на пазара още един нож с неговото име – среден размер нож за оцеляване - Buck/Hood Thug.
Дължина на острието – 17,8 см.
Дебелина – 4,7 мм.
Тегло – 329 гр.
Стомана – 5160 High Carbon

10a.jpg ATAX_01.jpg

Последно редактиран от Black Wolf (31.05.2013 09:31:55)

Офлайн

0

#19 31.05.2013 13:46:31

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Buck_Hood_Thug.jpg

Офлайн

0

#20 10.06.2013 21:17:10

Fat_Jim
Редови

Регистриран: 21.05.2013

Макар че от бая време чета в този форум, съм едва новодошъл в него - и от самото начало на тази, иначе доста интересна тема, се притеснявам да се включа по нея, щото да не взема да нещо да я разваля. %)

Но... какво е това "известен бушкрафтър"? И наистина ли това е онзи живописно изглеждащ симпатяга, който в не знам колко книги, статии, интервюта, научно-популярни телевизионни поредици, сайтове и пр. ни съветва как да живеем и оцеляваме извън Системата - но същата тази Система не пропуска да покаже нито една от марките на всичките му вещи, да се посочи всичките им данни, да се възхити на всичките им качества и накрая - да ни насочи към всички възможни места, от където да си ги купим?
Получава се някакъв много странен нонсенс: оцеляващите извън Системата всъщност стават рекламни лица на самата нея. *NO*

В този форум надали има някой, който да не е чувал за Карп Осипович Ликов и семейството му.
lykovi2.jpg
Той и близките му са преживели повече от 40 години в тайгата, далеч от цивилизацията. Във форума даже има тема за тях.
Ето по няколко думи за всеки от тях поотделно.
Ето още.
И още.
И още, още, още...
Прави ми впечатление обаче, че са известни не толкова като бушкрафтъри, колкото като някаква любопитна разновидност на Маугли. Както и това, че никой и никога не се е занимавал сериозно и в подробности с методите им на оцеляване и познанията им за Природата.
Само че ако бушкрафтът е идеология - то Ликови са нейните лидери; ако е религия - нейните светци.
Ножовете им?
Ето ги:
81083b56399c71d66c3129ba2acbecf2.jpg
Марка: ?
Модел: ?
Стомана: ?
Обща дължина: ?
Дължина на острието: ?
Дебелина на острието: ?
Твърдост: ?
Всеки китайски нож от 5 лв, всяко джобно ножче, всяка самоделка, изпилена от парче ресорна стомана, пружина от затворнически креват или строшен трион за банциг със сигурност притежават по-добри технически показатели от горните остриета.
И все пак - тъкмо тези непромотирани от никого остриета са сред вещите, помогнали на цяло семейство да оцелее в дивата Природа по-дълго от всички бушкрафтъри, споменати по темата, взети заедно.
Излиза, че за да живееш и оцеляваш извън Системата - имаш нужда не от ножа на Беър Грилс, а от волята за живот на Карп Ликов.
Нея обаче няма как да я проектираш, произведеш, опаковаш, да й лепнеш етикет с цена (с ДДС!) и да я изкараш на щанда за продан.

Кортежът минава! Кортежът минава!
фанфари победни го в хор поздравяват,
лъщят доспехи и мечове, покрити със слава!
В желязо и злато, паладини в кортеж преминават!

Офлайн

0

#21 10.06.2013 22:17:23

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Fat_Jim написа:

.....

Друже, не ти разбрах тезата? Може ли по-подробно?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#22 10.06.2013 22:35:21

Fat_Jim
Редови

Съжалявам, ако някого съм засегнал...
Мисля си обаче, че колкото и да ми е симпатичен един Рей Миърс, например - не мога да асимилирам едновременно "ти нямаш нужда от екипировка, а от знания" - от една страна; и марките на вещите му - от друга.
Системата и Природата са две взаимно изключващи се понятия и всякакви всякакво обвързване между тях възприемам като нещо нечистоплътно.
Всички тези ножове със сигурност са прекрасни. И не само те. Всички форумници в този форум имаме поне по един хубав и функционален марков нож.
Но откакто видях остриетата на Ликови - убедих се, че марката и техническите данни всъщност нямат никакво значение. А идеята на темата: "да създадем концепция за форумен бушкрафтърски нож, който после да си поръчаме на някой майстор?" няма нищо общо с бушкрафта. Иначе самата тема е интересна.

Офлайн

0

#23 10.06.2013 22:55:53

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

ОК, let's agree to disagree. И просто представяне на ножовете на Ликови щеше да свърши работа, но не - задължително трябва да ги антагонираме със съвременните бушкрафтъри, в кавички или не.  Нейсе - нека рунд #145 на спора съвременни чикии vs. ебаси яката ножка на баба ми започне.... сега !

Чес'но казано - вече хванах тендовагинит да модерирам подобни детинщини, та просто ще си пия биричката, и ше раздавам жълти и кармазъ картони при удобен случай (не го приемай лично). И без това бутона за бананиране нещо ми е хванал прах...

Ринг свободен !

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#24 10.06.2013 23:07:03

Chronograph
Редови

Регистриран: 14.08.2012

Един от моментите, в които качеството на ножа е доста важно е визиран в  тоя филм

127-Hours.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1542344/

Ако сте го гледали как се ядосваше на китайското ножче че не мое една ампутация да се напарви с него ...

Офлайн

0

#25 10.06.2013 23:12:29

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Аз неможах да разбера ,Ликови ножовете сами ли са си ги правили в тайгата или са отишли там с тях ? Тоест имали са ги и тях са си ползвали .

Офлайн

0

#26 10.06.2013 23:15:21

Fat_Jim
Редови

windwarrior написа:

Нейсе - нека рунд #145 на спора съвременни чикии vs. ебаси яката ножка на баба ми започне.... сега!

О...
*WALL*
Не, всъщност не антагонизирам нищо. Просто поставих знак на равенство между собствения си Gerber и самоделките. smile

А в "127 часа" не става дума за живот сред природата, а за алпинизъм и покоряване на каньони.

кочевой написа:

Аз неможах да разбера ,Ликови ножовете сами ли са си ги правили в тайгата или са отишли там с тях ? Тоест имали са ги и тях са си ползвали .

Доколкото съм чел - те са заживели в тайгата само с един нож.
А на снимката са ножовете им в момента, когато са ги открили. Т. е. - поне един от тези два ножа е самоделка. Но дали другият е онзи, с който са заживели там - така и не знам. Като нищо и двата могат да се окажат самоделки.

Последно редактиран от Fat_Jim (10.06.2013 23:27:51)

Офлайн

0

#27 11.06.2013 06:02:34

universum
Редови

Регистриран: 30.06.2012

Fat_Jim, благодаря ти за гледната точка, която сподели!

Добре е да не забравяме, че всякаква екипировка е само средство и това, което ни движи и решава проблемите е волята ни за живот.

Вманиачаването ни в ножове, чайници, примуси, дишащи високотехнологично дрехи, няма да ни направи по-истински.

Аз ще продължавам да колекционирам и да си заточвам ножовете, защото запълват някаква празнина и съм открил красота в тия вещи.

Който и да е от тези бушкрафтъри не би пренебрегнал един добър инструмент или дреха. Но за да бъде постигнат този инструмент са необходими ресурсите на "системата".

Евала на Коуди и Морс, че си карат с моричките, които въпреки всички против явно вършат работа и се вписват в девиза "Колкото повече знаеш, толкова по-малко носиш.".

Офлайн

0

#28 11.06.2013 08:12:52

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

Като автор на темата искам да направя няколко уточнения, защото виждам, че поне Fat_Jim си вади погрешни изводи за някои от нещата, които съм написал.

Както казах още в началото, темата я започнах във форум за ножове, където основните ни интереси са именно режещите инструменти. Затова съм дал и основните параметри на всеки. Идеята е да се направи сравнение на инструментите като такива.

Втората идея - за форумен бушкрафтърски нож също е в духа и традициите на форума (ножарския). Редовна практика е да се поръчват форумни ножове, които са обект на колекционерската страст на членовете на форума, а и имат обединяващ някак си ефект. Има форумно манли, форумен викторинокс, форумен бък 110, да не изброявам. Когато пусках текста тук просто направих копи/пейст без дори да предполагам, че това може да подразни някого тук.

Оригиналният замисъл на темата не включваше въпроса за намиране на идеален нож за бушкрафт. Аз самият осъзнавам, че в гората няма идеален нож. Просто има нож, който ти се намира и останалото зависи от твоите умения. Както и нож без умения, колкото и перфектен да е, много не ти помага.

Накрая, радвам се, че Fat_Jim насочи дискусията в такава посока, защото това приляга повече на този именно форум. Параметрите на ножовете си ги коментираме в ножарския. Тук е форум за бушкрафт и въпросите, които повдига той са си за тук.

Моето лично мнение е, че желанието за оцеляване е многократно по-важно от всякаква екипировка. Имаш ли желание ще оцелееш и с тенекиения капак на консервна кутия. Така както векове наред хората не само са оцелявали, ами направо са си живеели с такива ножове:
Knife.jpg

Така че, ако решиш да скъсаш с модерния живот, да се забиеш вдън горите сибирски и да живееш като в каменната ера, ако това е твоят избор и желание, то тогава въпроси като какъв е идеалният нож за бушкрафт, от каква стомана е ножът на Рей Миърс и колко е дълго острието са без значение.

Но никой от хората тук не е направил този избор. Самият факт, че пишем във форума, означава, че не сме се откъснали от цивилизацията. Бушкрафтът за нас е хоби, нещо което ни помага да се откъснем от напрегнатия и динамичен (или пък обратното - скучен и монотонен) живот, който водим и да се поразтушим. В този случай не виждам нищо лошо, ако заниманието е по-приятно с нож от серията на Беър Грилс (примерно), да се ползва той.

И честно казано много ме интригува въпросът, ако някой беше дал на Ликови ножът на Рей Миърс дали биха го намерили за добър.

Последно редактиран от f(x)dx (11.06.2013 08:16:35)

Офлайн

0

#29 11.06.2013 08:44:53

Fat_Jim
Редови

Е, никой не може да нарече качествената екипировка "лоша". smile
Всеки от ножовете, които си представил, са на светлинни години пред тези на Ликови. Както и всеки друг нож, за който изобщо се сещам.
Ако някой им ги беше предложил - със сигурност не биха ги отказали. Не само ножове - каквато и да било част от екипировката или даже от най-обикновените ежедневни вещи.
Само че самият факт, че те без тях са успели да преживеят съвършено сами в едни от най-суровите условия, които можем да си представим - сочи, че не марката и модела на вещите са главното.
Всъщност, уникалното за Ликови е не толкова, че са преживели толкова дълго в тайгата, а че са го направили сами. В действителност - по света има доста общества, живеещи извън съвременната цивилизация. Само в Източноказахстанска област, която понякога посещавам, са ми известни над 10 селища на староверци (като Ликови) от по 20-50 души, които живеят по същия начин - с тази разлика, че живеят в общества. Всеки от тези хора би приел не само ножовете, но и каквато и да е вещ, показана в този форум. Никой обаче не ги смята за нещо от първа необходимост. smile

Последно редактиран от Fat_Jim (11.06.2013 08:46:14)

Офлайн

0

#30 11.06.2013 09:11:12

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Човешката природа е такава, че винаги използваме най-доброто НАЛИЧНО В МОМЕНТА! За Ликови това е било най-доброто. Ако имаха по-добро, можем да се обзаложим, че биха го предпочели, но... Уменията разбира се, че са едва ли не най-важното нещо, но пък и подходящия инструмент ако нямаш... Уменията може да ти помогнат с нискокачествен инструмент да се справиш дори по-добре със задача, която някой без умения би вършил с перфектния такъв. Добрите и качествени инструменти пестят време и усилия - нещо не без значение в нашия модерен свят. И Отци е живял цял живот с кремъчния си нож, но я му подайте дори една моричка. wink

Та в случая мисля, че дискусията не трябва да потича в посока "може ли със/без примитивни/модерни ножове/инструменти" и т.н. Всеки може да си има свои интереси и възможности, и ако те включват използване на възможно най-примитивни такива - кои сме да съдим?! Както и обратното.... По важното в случая е това да си ги ползваме, и разбира се крайния резултат от ползването им! wink

П.П. Не ме разбирайте грешно - аз също съм застъпник на това да се използват вещи и инструменти просто ДОСТАТЪЧНО добри за дадена дейност, и имам симпатии към примитива, но качествения инструмент си е друго нещо, не мога да си кривя душата.  :[

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff