XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#106 09.09.2011 15:04:48

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Отг: Celtibero - foro Supervivencia y Naturaleza

Абе тази стомана 1.4116 не е ли немския аналог на 440 А? Ами значи горе-долу става, от средния клас стомани. И сигурно е доста устойчива на ръжда. Докъм 57-58 HRC дали ще се закали? Ако може - шапка на тояга!

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#107 11.09.2011 20:46:38

webe
Редови

Регистриран: 07.11.2010

Е то 1.4116 не беши ли като 4х13 само че с 0.5% молибден ли , ванадий ли бъркам ги  big_smile .

Офлайн

0

#108 11.09.2011 23:11:03

Atanassovski
Редови

Регистриран: 02.09.2011

Black Wolf написа:

Абе тази стомана 1.4116 не е ли немския аналог на 440 А? Ами значи горе-долу става, от средния клас стомани. И сигурно е доста устойчива на ръжда. Докъм 57-58 HRC дали ще се закали? Ако може - шапка на тояга!

Колега спецялно за ножа поне съм сигурен, защото имаше клипче как му правят тестовете за твърдост в една лаборатория там в Албасете. Стоманата, от която е изработен е закалена на 58Hrc, в това съм 100% сигурен. Ножа явно е добър и толкоз издържлив на малтретиране заради термичната обработка както каза колегата Зосо а и Ивеца май го загатна.

''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

0

#109 11.09.2011 23:20:08

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Да се има предвид че е и дебел и със здрав връх - така че това също е от значение wink

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#110 25.01.2012 08:53:03

Atanassovski
Редови

Мисля да го пускам в продажба.

Офлайн

0

#111 25.01.2012 23:24:23

sika
Блокиран

От: Гданск ,Полша
Регистриран: 27.11.2011

Колега Atanassovski ,изгледах клипчетата за този испански нож ,тъй като ми направи впечатление изказването ,цитата по памет "гледаш ножа го блъскат в камъни и нищо му няма" та колега тая плочка далеч не е гранит както се изказа ,тва си беше някъв доста ронлив материал. Отделно колега , амигото много тактично угаси камерата ,точно пред момента да се види иначе достатъчно дебелият връх (почти не съм виждал ножове с толкова дебел връх)
После на импровизираният ВС-телешоп на нож+ острилки пак беше едно такова уж реже ама едно му такова трудно и един такъв дебел тоя нож, дали в тоя форум не са се опитали да си направят форумен чук за излетите им в Перу?

п.п. иначе сам каза ,че първите 100 броя са различни ,вероятно са от друга стомана ,а не тази която са ти продали

п.п.2 колега ,някъде спомена ,че си от 10 години в Испания ,е прави лошо впечатление ,че за тези десет години си позабравил БГ ,та чако до такава степе "Бук ли беш ,дъб ли беше ,едно такова ама жълъди има"
И аз щъкам от да речем 12 лета по Европата ама такива работи не се забравят ,иначе гледам с македонският диалект  нямаш проблем ?

Високи сини планини!За сто години пет войни!
А пък реките, езерата!За сто години пет преврата!

Офлайн

0

#112 15.05.2012 14:59:32

Atanassovski
Редови

Изобщо няма да коментирам гн sika...

Колеги последно време се замислям да направя модификация на келтиберото, мисля да му модифицирам острието. Чудя се как точно да стане, мисля нещо от сорта на Кондор Родан да стане...Като реша ше ви кажа. Ножа сече като брадва и с ползването забелязах че и за дялане става  smile Забива се добре въпреки изключително дебелия връх, и при забиване и отместване на страна просто прави дървото на трески, чупи и кърти без никакви проблеми. Забива се добре най-вероятно заради това, че тежи + допълнителната сила, която се прилага като го забивам. Принципно е много много удобен според моята ръка и това, което правя с него. Още не сме правили първата среща на клуба по планински туризъм, но като я направим задължително ше снимам 2 3 клипчета и ше ги кача в ютуб барем заедно измислим най-добрия вариант.

Да отварям ли нова тема за модификацията или тука да продължавам с всичко ново около тоя нож?

П.П. Забравих да спомена, че като казвам ''дялане'' имам в предвид грубо дялане smile

Последно редактиран от Atanassovski (15.05.2012 15:02:29)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff