XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 06.12.2011 09:51:04

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Отг: Забавно - стрелба с лък под вода

Кавитацията е вредно явление , но може да се използва като полезно нещо . Разработките са отдавна , но се пазят в тайна .
Тук ключовото понятие е суперкавитация по английските източници . Това е същата кавитация но използвана за ускорение вместо както се получава обикновено забавяне и ерозия . Това се постига чрез големи скорости и подходящ челен профил и като цяло размери и профил на тялото което се движи във флуид (примерно вода). Идеята е че тялото при движение създава въздушен мехур , който всъщност намалява съпротивлението , защото тялото е във въздуха преди да се е затворил мехура отзад . Съпротивленията са напълно различни от стандартните във въздух и вода , защото е нещо средно . Гледах документални филмчета с подобни експерименти и аеродинамиката е малко по-друга . Не е задължително да е много обтекаемо тялото , а се цели най-вече устойчивост при движение в тези променливи течения . Не знам доколко ме разбрахте .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#17 06.12.2011 09:57:53

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Това вече го разбрах.
Може ли да покажеш челния профил как трябва да изглежда?
И какво се разбира под ерозия?

Офлайн

0

#18 06.12.2011 10:03:37

BPetrov
Хун

Олеее Пуснах си няколко клипчета в тубата озаглавени суперкавитация...
Тоя ефект изглежда опасен... Като стрелят в желатин - направо ме побиват тръпки...

Офлайн

0

#19 06.12.2011 10:06:20

anjsan
Пущиняк

Не мога нещо да покажа , но си го представи като по-скоро плоско отпред отколкото остро . Така водата се отблъсква повече настрани , вместо да се плъзга по тялото и да прилепва . Това е условно - нито е плоско , нито е остро . Само военните си знаят какво е точно .
Под ерозия се разбира износване , защото мехурчетата под действие на кавитацията при пукането си работят при големи налягания и завихряния и буквално изяждат повърхността . Първите водни винтове са заминавали след минути работа , защото хората не са знаели за това явление . После пак с подходящ профил изместват кавитацията да действа след тялото . Това го има при помпи,винтове,перки ,корпуси,самолети и т.н.

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#20 06.12.2011 10:12:12

BPetrov
Хун

Гледам клипове как куршума попада в желатин. И резулата от това изместване ме шашка... Създава се някакъв доста сериозен мехур при някои амуниции дето първо издува желатина и после създава някакъв вакум и мехура се събира супер бързо.... Мога да си представя такова ниско налягане как изсмуква буквално кръвта на жертвата... баси...

Офлайн

0

#21 06.12.2011 10:26:19

anjsan
Пущиняк

Не , при среща с твърдо тяло този ефект го няма . Използва се само за придвижване с голяма скорост .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#22 06.12.2011 12:01:19

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Това, което се вижда при стрелба в желатин не е кавитация. Точно това е ефекта от скока на уплътнение който се получава при свръхзвуковите самолети. Пред тялото се получава участък с много високо налягане. Кръвоносните съдове в околността на раната буквално се пръскат. Зад обекта се получава пък много високо разреждане.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff