XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 04.10.2011 07:56:38

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Курсове по оцеляване в България и чужбина.

курсовете се правят не да те научат, а да ти покажат грешките. Показано правилно и обяснено е много по ценно, от това да откриеш топлата вода сам. Практиката те учи, за това се организират тези курсове. Аз винаги откривам по нещо ново и ценно. Мисля, че това имаха предвид Стоян и Жоро.

Офлайн

0

#47 04.10.2011 18:11:50

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Да, Влади, точно това имаха предвид Стоян и Жоро  lol

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#48 04.10.2011 18:38:06

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Предимството на курсовете, особенно ако са водени от някой, който наистина има на какво да те научи, е че информацията се предава систематизирано и сбито. И се затвърждава на място с практически упражнения.

Доколко това наистина е така - поживем, увидим...

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#49 04.10.2011 19:39:08

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

windwarrior написа:

Предимството на курсовете, особенно ако са водени от някой, който наистина има на какво да те научи, е че информацията се предава систематизирано и сбито. И се затвърждава на място с практически упражнения.

Доколко това наистина е така - поживем, увидим...

курсовете тея и алпийските и пещерните ако щете, па и за оружие са като бебегледането на собствено бейби, на тях отиват сериозно... посериозному мотивирани и общо зето подготвени хора, да уточнят подробностите и да ушлайфат тънкостите. а не да питат, ми сега като реве бейбито/респ. като вали от небето/ ... ко да правим smile  smile

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#50 04.10.2011 20:04:59

windwarrior
Зла Гад

Всъщност курсове има всякакви - като почнем от "Как да си поддържам педикюра при спане на палатка" до "Две седмици оцеляване отвъд полярния кръг с нищо друго освен джапанки, сламена шапка и четка за зъби".

Това за което си прав, е че човек трябва да има :

1. Сериозна мотивация
2. Ясна представа - какво и защо точно иска да научи на тези курсове

Така или иначе, ако въобще ще ходя някъде, то ще е лятото догодина. Ако има желаещи от форума - ще се радвам да спретнем групичка.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#51 04.10.2011 20:39:03

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

жоро,силно ме интересува курса "Как да си поддържам педикюра при спане на палатка"
защото по някое време си пробивам кубинките  big_smile
един приятел викаше...на краката ги забравям но на ръцете всяка година ги режа  lol

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#52 04.10.2011 20:41:27

windwarrior
Зла Гад

Аааа, тва е лесно smile Ако се чува чаткане на нокти, докато ходиш бос по плочките, значи е време за педикюр.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#53 04.10.2011 20:54:32

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

илииии жената ходи на ръце в моя такт  wink
(поне аз го ползвам за оправдание пред нея и се измъквам на пети  lol )

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#54 18.10.2011 23:03:15

windwarrior
Зла Гад

Понеже се заговорихме с няколко съфорумци на Докузак - ТОВА е курса към който съм се насочил засега. Бях се объркал, че курсовете са на Дейв Кентърбъри, но резонно бях затапен, че човека живее зад Голямата Локва. Та курсовете са в школата на Джон "Лофти" Уайзман - автора на книгите за оцеляване за САС.

Идеята (мечтата) която споделих с неколцина от вас е ТОЗИ курс от школата на Рей Миърс - двуседмичен ски-преход из Норвегия, реплика на известния поход на група норвежки диверсанти, взривили завода за тежка вода в Телемарк през Втората световна.

Тъй като осъзнавам факта, че шанса да разполагам(е) със свободни 3000 паунда на човек за да се запишем на този курс е малко по-малък от шансовете папа Бенедикт да приеме будизма, можем да обмислим ТОЗИ вариант. Пак ще е в евентуално, далчено и мъгляво бъдеще, ама поне парите са 3 пъти по-малко, а кефа трябва да е горе долу същия.

Та кво ще кажете ?

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#55 18.10.2011 23:32:11

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Бе мене ако питаш иди на екскурзия и с парите за курса си накупи екипировка  smile

Офлайн

0

#56 18.10.2011 23:51:14

windwarrior
Зла Гад

Братле, наскоро колега (лека му пръст на момчето) с който бяхме близки си отиде от инфаркт. На 37 години (аз догодина ставам на 36). Не е да кажеш някакъв затлъстял тип - спортяга, походваше по планини и пещери, катереше чат-пат. Пушеше от дъжд на вятър, пиеше умерено. Спокойна работа (без нерви и т.н.), прекрасно семейство - жена (ученическата му любов) и две дечица. Та що ти я разправям тая история - от тогава съм на принципа "Яж, пий и си носи новите дрехи".

От форумните сбирки установих, че единственото нещо, което никой не може да ти отнеме са спомените и преживяванията. Аз затова и съвсем умишлено не си нося фотоапарат на сбирките - карам го на спомени smile Та ако (живот и здраве) имам възможноста да се поразтъпча из Норвегия (някой ден) - бих го предпочел сто пъти пред това да си напълня гардероба с полари и маркови якета smile

Не знам защо, ама съм сигурен, че ако и ти имаше 3000 лири свободни и безотчетни, щеше да запалиш гуменките към фиордите още утре, вместо да си накупиш екипировка smile

П.С. Мразя екскурзиите. Освен ако не е тур по винарски изби в Южно Чили, или по селските казани за ракия във Врачански окръг - тогава съм първа писта.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#57 19.10.2011 00:11:53

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Е аз останах с впечатление,че искаш да отидеш в Англия и да съчетаеш полезното с приятното и затва писах парите дето ще отделиш за курс да ги дадеш вместо това за екипировка smile Иначе организираните екскурзии и аз не ги харесвам,аз влагам широк смисъл в думата екскурзия.
Иначе Норвегия ме привлича и мен,но има доста места тука в Северна Америка които биха ми били интересни,проблема не е толкова в парите(не че съм мангизлия,просто ще я карам нискобюджетно),колкото в липсата на време и подходяща компания.
И лека му пръст на колегата ти,ако това дето пишеш е вярно не мога да възприема как ще получи инфаркт освен ако сърцето му не е било дефектно по рождение.

Офлайн

0

#58 19.10.2011 08:14:48

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

windwarrior написа:

Аз затова и съвсем умишлено не си нося фотоапарат на сбирките - карам го на спомени smile

Голямо доверие гласуваш на паметта си! Особено като ще си на стари години!  tongue  big_smile Аз пък гледам на снимките като на "жокер" за спомените - винаги излизат по-ярки, когато погледнеш една. wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#59 19.10.2011 09:46:29

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Мисля, че курс в школата на Дж. "Лофти" Уайзман е добра идея!
Между другото, взех си от София за 30 лв. една негова нова книга. Като съдържание е горе-долу същата като тази, излязла на български, но е голям формат, цветни илюстрации и несравнимо по-добър печат като цяло... wink

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff