XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 27.09.2011 20:56:46

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Отг: Курсове по оцеляване в България и чужбина.

Кучето няма да го сменям. Това вече не е въпрос на куче а къде ще застане ловджията. Кучето трябва да ти вдигне животното и не е казано че трябва да ти го докара че то дивеча не е стадо овце  а ловджията трябва да застана на правилното място. По-точно това вече се учи от старите ловджии. Ако пък има човек акъл само може да ги научи тези неща като ходи в гората.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#32 28.09.2011 00:44:54

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Относно първоначалната идея на темата и курсовете за оцеляване: Тази дума "оцеляване" вече ми стана противна. Не знам с предаванията на Беър Грилс ли започна тази мания,но куцо,кьораво и сакато оцелява в днешни дни. Миналата есен срещнах един приятел с когото не бях се виждал отдавна и го питам как я кара,той ми вика "оцелявам тука..." и ми вади едни ножове,разправя ми за сървайвъл комплектите си...Отивам в един магазин на Камартон да си вземам една Мора и продавача ми вика "тази Мора я препоръчва незнам-кой-си,води тука курсове по оцеляване..." Бах тва оцеляване!  smile

Офлайн

0

#33 28.09.2011 07:46:29

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Ми за съжаление това е превода на думичката "survival" sad . И мен наистина ме дразни напоследък, защото се използва от куцо и сакато, за куцо и сакато, но не отричам, че и аз доста в началото на "кариерата" (  lol  lol  lol ) съм допринесъл за налагането й.  roll Каквото и да си говорим обаче, тя вече е нарицателно, и носи своят смисъл в нашия език (верно според ситуацията де), и е прекалено късно да се направи каквото и да било... смятам... Аз затова почнах да натъртвам на друг англицизъм - бушкрафт... той поне не звучи толкова тъпо... поне не за всички.  big_smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#34 28.09.2011 10:50:03

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Momchil написа:

Относно първоначалната идея на темата и курсовете за оцеляване: Тази дума "оцеляване" вече ми стана противна. Не знам с предаванията на Беър Грилс ли започна тази мания,но куцо,кьораво и сакато оцелява в днешни дни. Миналата есен срещнах един приятел с когото не бях се виждал отдавна и го питам как я кара,той ми вика "оцелявам тука..." и ми вади едни ножове,разправя ми за сървайвъл комплектите си...Отивам в един магазин на Камартон да си вземам една Мора и продавача ми вика "тази Мора я препоръчва незнам-кой-си,води тука курсове по оцеляване..." Бах тва оцеляване!  smile

Ха ха ха ха само сървайвъри в тази България!!Недай си боже стане нещо няма да има място по планините от оцеляващи big_smile  big_smile То така и така София е пълна с мургави люде упражняващи древния занаят събирачество из модерните кофи за разделно събиране  lol  lol  lol

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#35 03.10.2011 20:14:44

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Абе на Том Браун ножа му е едно от невдъхващите доверие неща. cool
Иначе имам един приятел, който посещава обученията му и е много доволен. wink

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#36 03.10.2011 20:21:31

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Така и така завъртяхме темата в тази посока, малък оффтопик.

Можеш ли да препоръчаш сериозни бушкрафт (не сървайвъл !)  курсове, със сериозни (умишлено не казвам реномирани) инструктори, желателно от тази страна на Атлантика (UK, Континентална Европа). Въртят ми се някакви идеи в главата, но самолетния билет до Новия Свят определено ми идва в преразход.

П.С. Всъщност въпроса е и към другите съфорумци.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#37 03.10.2011 20:41:41

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

еми Рей Миърс организира такива курсове  smile

Офлайн

0

#38 03.10.2011 21:51:05

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Джон Уайзман (автор на небезизвестното ръководство за оцеляване на САС), също е в Англия, и с групичка инструктори организира курсове, които ми се струва не са чак толкова скъпи. smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#39 03.10.2011 21:56:14

windwarrior
Зла Гад

xenos написа:

Джон Уайзман (автор на небезизвестното ръководство за оцеляване на САС), също е в Англия, и с групичка инструктори организира курсове, които ми се струва не са чак толкова скъпи. smile

Линкове ?

П.С. Курсовете на Рей Миърс ги бройкам от известно време - цените са умерени. Даже почти навих и жената да дойде smile Е, срещу обещание за няколко дневен шопинг в Лондон, ама трябва да има трейд-оф smile Сега остава да договорим курса да е едноседмичен, а не тридневен...

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#40 03.10.2011 22:16:57

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Вий сте луди ора, бре. Гледайте един месец дискавъри, направете няколко боу и хенд дрила със Стоян, два-три заслона и тва-нва, и все едно сте изкарали такъв курс. Е, ако е заради искурзията, по-мога да ви разбера  smile

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#41 03.10.2011 22:25:02

windwarrior
Зла Гад

Цялата ирония на ситуацията е, че 5 дневен курс из хълмовете на Южна Англия (вкл. храна, екипировка, инструктори) излиза в пъти по евтино от скапаната екскурзия в Лондон за същия период. Да не кажа че билета до Албиона, ми струва почти колкото 1/2 от цената на курса.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#42 03.10.2011 22:35:31

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Ако е наистина така - бегай. А след това ще ни покажеш некои хитрини  big_smile

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#43 03.10.2011 23:54:16

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Коуди Лъндин прави курсове, Дейв Кентъ(р)бъри (това "р" май го "гълтат") също - неговите изглеждат интересни.
Има един пич в Украйна, дето имат школа (бивш спецназовец и пр., преподава в армията им).

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#44 03.10.2011 23:54:30

ErU
Редови

От: София
Регистриран: 13.08.2011
Уеб-сайт

windwarrior написа:

Цялата ирония на ситуацията е, че 5 дневен курс из хълмовете на Южна Англия (вкл. храна, екипировка, инструктори) излиза в пъти по евтино от скапаната екскурзия в Лондон за същия период. Да не кажа че билета до Албиона, ми струва почти колкото 1/2 от цената на курса.

Само да отбележа че билета ако се вземе навреме може да излезе около 80 паунда двупосочен!

Офлайн

0

#45 04.10.2011 07:37:31

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ето линк към школата с Джон Уайзман.

Ийон Тихи написа:

Вий сте луди ора, бре. Гледайте един месец дискавъри, направете няколко боу и хенд дрила със Стоян, два-три заслона и тва-нва, и все едно сте изкарали такъв курс. Е, ако е заради искурзията, по-мога да ви разбера  smile

Бе не е баш тъй, Ийон! wink То и самият аз трябва да мина на един (поне) такъв курс, че да видя кое, как, и защо се прави. В смисъл не, че ще видя кой-знае какви нови неща, но ще ги видя как ги прави някой с опит, организация, и рутина. Предполагам разбирате за какво говоря. smile
Може и това да стане някой ден.... като пече слънце, и има мъгла...  lol

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff