XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 09.09.2011 22:07:29

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА - "Искам да разкажа!"

Колеги, оформиха се интересни и описателни мнения и споделени впечатления за житието и битието на нашите сънародници, които постоянно или временно пребивават или живеят извън границите на Татковината ни! Нека тук да ги обединим и доразвием!  wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#2 09.09.2011 21:17:12

Atanassovski
Редови

Регистриран: 02.09.2011

Отг: БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА - "Искам да разкажа!"

wild wolf написа:

Здравей колега! Ще се радвам ако споделиш впечатления и разкази за Пиринеите

Колега здравей! Пиринеите.............ако мога да опиша максимално добре с няколко думи, то те ще бъдат - истинска Природа. Пиринеите са невероятно място също както цяла северна Испания. Българина там се чувства все едно е някъде из нашите планини, единствената разлика според мен е в зеления цвят, все още не съм срещал зелено като нашето... всичко останало е просто прекрасно.

За последно бях в държавата Андорра, в северните Пиринеи... ами... трудно ми е да го опиша с думи. Хората от планините всички знаем какви са, самата обстановка, самото излъчване на планините е невероятно  smile Даже скоро мислих да емигрирам към Андорра, там стандарта на живот е доста по-висок от Испания, много по-спокойно е, много по-чисто. Буквално както се казва в България ''няма един фас по улиците'', самата държава се състои от град с размерите приблизително на Сливен и 7-8 села. Население около 400 000 души, офицялен език - каталунски. Няма китайски магазини, хазарта и проституцията са забранени със закон. Единственото ''кофти'' е, че е банкерска държава. Аз съм от хората тотално противоположни на днешният икономически модел....не използвам нито банкова сметка нито нищо свързано с банки, е верно е че там всичко е черни пари но самото място е невероятно! Препоръчвам го на всеки, който може да иде.

Къмпингите в тази част на Пиринеите са евтини, около 6евр за палатката, и по още 6 на човек на ден. С приятелката ми мислим след БГ тази зима да направим няколко дни там.

Друга голяма забележителност на испанските Пиринеи е градът Уеска...разгледай в нета, има прекрасни места.

Каталунската част на Пиринеите е също много красива, много добре поддържано и защитено е всичко.

По цяла испания има построени на много места по всички планини така наречените ''рефухиос'', мини хижички или каменни къщи обикновенно по върховете. Ползването им е напълно безплатно и самите хора много добре ги поддржат, изобщо етиката тук е на високо ниво.  smile

Поздрави и благодаря за въпроса!!!

''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

0

#3 09.09.2011 21:22:37

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Недей се корка приятел, да видиш (чуеш) сестра ми как говори ... Чудесно се справяш с БГ езика все още, а за за ентусиазма и любовта към природата и "мистичното" ти свалям шапка. Може би аз самият вече съм остарял и ме е докопал цинизма, и по тази причина не виждам света по същият начин, но ти завиждам. Благородно разбира се. Имам доброто усещане, че твоето присъствие във форума, ще смекчи малко репликите между нас самите. Ако знаеш за такива наивни мнения каквито изразяваш какви отговори щеше да получиш ако си живееше в нашата реалност ... Вярвай ми, определено усещам,  че всички, които в други случаи биха реагирали остро, подходихме (!!!) много по толерантно.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#4 09.09.2011 21:23:16

Atanassovski
Редови

Още нещо да споделя и то е някак тъжно....

Българина в чужбина е вълк за България......

Ние още не сме намерили нашенци дето да са извън насадените БГ стереотипи на псевдо мутра мачо и яка силиконеста безмозъчна руса фръцла. Рядко се срещат Българи с главно Б. Хора знаещи кои са, знаещи къде са, хора осъзнаващи в каква реалност съществуват. Много ни се иска да има с кой да ходим на походи, с българи искаме да ходим, но просто нашенците са....нямам думи да го опиша.

Рядко се срещат културните хора вече. Повечето от българите тук са типичните чалгаджии с високо развита кръчмарска култура. Всички ги знаем как изглеждат...

Офлайн

0

#5 09.09.2011 21:27:02

Галимунди

ИНтересно в предаването "Другата България" ги преставят другояче?!

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#6 09.09.2011 21:30:11

Atanassovski
Редови

Галимунди написа:

Недей се корка приятел, да видиш (чуеш) сестра ми как говори ... Чудесно се справяш с БГ езика все още, а за за ентусиазма и любовта към природата и "мистичното" ти свалям шапка. Може би аз самият вече съм остарял и ме е докопал цинизма, и по тази причина не виждам света по същият начин, но ти завиждам. Благородно разбира се. Имам доброто усещане, че твоето присъствие във форума, ще смекчи малко репликите между нас самите. Ако знаеш за такива наивни мнения каквито изразяваш какви отговори щеше да получиш ако си живееше в нашата реалност ... Вярвай ми, определено усещам,  че всички, които в други случаи биха реагирали остро, подходихме (!!!) много по толерантно.

Колега благодаря ти за хубавите думи!  smile  Виж....не че мненията са наивни, просто аз съществувам така  smile  Надявам се ме разбираш добре. Не приемам приетите определения за добро и за зло, за мен нещата стоят по много различен начин. Приемам хората такива каквито са, всеки е различен както е и в самата Природа, в това се намира реално човешката красота. За мен всичко е опит, просто опит  smile  Гледайки на нещата от тази страна човек е много по..как да го кажа, олекотен  smile 

Не споделям принципа за налагане на мнение в спор, за мен спора е нищо повече от обмен на опит. Верно е, че може да има хора, които не мислят и не действат по този начин но какво можем да направим? Нищо. Хората са такива каквито са.

Живо препоръчвам на всеки млад или стар нашенец да отхвърли съзнателно противопоставянето на една или друга основа. Освен, че повечето модели на противопоставяне са нарочно създавани и лансирани по един или друг начин в обществото (съвсем целенасочено и изкуствено), те не водят до нищо градивно. Реално, ако този сайт или която и да е общност се бори за нещо - би го постигнала много по-лесно на базата не на противопоставяния, а на обмен на опит. Просто така, ето толкова е проста цялата "Игра", поне според мен.

Няма нищо лошо в това човек да признае, ако не знае нещо - винаги ще се намери някой, който да даде насока или поне съвет, който ще допринесе за запълването на незнанието.  smile По принцип тази е идеята заложена във форумите, "Форум" означава отворено за мнения пространство, а не арена за противопоставяния и циркове.

Мерси още веднъж!  Поздрави.

Офлайн

0

#7 09.09.2011 21:36:09

Atanassovski
Редови

Галимунди написа:

ИНтересно в предаването "Другата България" ги преставят другояче?!

Ти вярваш ли на медиите? Реалността стои около нас самите, медиите в 99% от случаите обслужват съвсем други интереси. В голямата си част са създадени за да създават и оформят един или друг стереотип на мислене, мнение и от там на поведение. Медиите в този им вид са средство за контрол над масите и 99% от мизерията, която представят е предварително нагласена и настроена по план. Този същият План действа на всяко ниво в обществото. Хората не знаят кои са, забравили са за себе си, не знаят в какво живеят.

Базата на моето мнение е реалността около мен. Има много свестни българи но са малко, това е моето заключение и ти го казва човек влюбен в Татковината, знаещ за себе си, знаещ кой е и защо е. Казвам ти го също така като секретар на най-голямата БГ асоциация на Иберийският полуостров. Всичкото ''бла бла'' по медиите е просто такова, ''бла бла'' и нищо друго в по-голямата си част.

Тези, които реално създават реалности знаят много какво е това. Знаят колко податливи са хората, знаят как не обичат да носят отговорност, само хората не знаят, че не са свободни... Свободата е отговорност, а много хора предпочитат да избягат от нея, защото е трудният Път... и така човека се превърна в овца  smile  а нашата Родина не е изключение, така че не вярвай на медиите, вярвай на себе си и това, което виждаш наоколо.

Поздрави!

Офлайн

0

#8 09.09.2011 21:39:19

Галимунди

Като наивни визирах постовете ти за стоманата за ножове. Не житейските и филосовски расъждения. Дай боже да се видим на по биричка и да си поговорим на такива теми. В краен случай може да го направим на лична или в скайпа. Но да не разводняваме темата, че ще има предупреждение.

Митко ти праща поздрави:

лфйотугт5ъхръетгр44ртгрфгййгтфрдфъдедуфжткфггд

Офлайн

0

#9 09.09.2011 21:44:31

RELAX
Модератор

@Atanassovski & Галимунди, оформя се интересен и описателен "дебат" за битието на сънародниците ни зад граница. Лично на мене ми е много интересно, предполагам и на останалите колеги?

Предлагам Ви да отделим тези впечатления в отделна тема със заглавие, примерно - "Българи в чужбина", "Искам да разкажа", "Носталгия - За и Против" или нещо подобно. Още повече, че активно в тези теми могат да се включат и други наши "чуждоземни " съфорумци, като Momchil, Extremophile, а и може би още някои, за които незнаем, че живеят и списват от чужбина. В близкото минало беше осъществен контакт и с румънските ни колеги-бушкрафтъри. Може и там да има наши кръвни представители, които да се включат. Как мислите???

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#10 09.09.2011 21:48:06

Atanassovski
Редови

RELAX написа:

@Atanassovski & Галимунди, оформя се интересен и описателен "дебат" за битието на сънародниците ни зад граница. Лично на мене ми е много интересно, предполагам и на останалите колеги?

Предлагам Ви да отделим тези впечатления в отделна тема със заглавие, примерно - "Българи в чужбина", "Искам да разкажа", "Носталгия - За и Против" или нещо подобно. Още повече, че активно в тези теми могат да се включат и други наши "чуждоземни " съфорумци, като Momchil, Extremophile, а и може би още някои, за които незнаем, че живеят и списват от чужбина. В близкото минало беше осъществен контакт и с румънските ни колеги-бушкрафтъри. Може и там да има наши кръвни представители, които да се включат. Как мислите???

Добра идея!  smile

Офлайн

0

#11 09.09.2011 22:58:55

RELAX
Модератор

Чудя се и се мая ... Трябва ли човек да имигрира, да се отдели от близки, роднини, приятели ..., зада осъзнае същността си - да прозре колко е силен, истински и чак тогава да се прояви доказателството за българският дух ??? Защо на нас и нашите съвременници в Б-я не ни се случва? Защо един наш сънародник с приблизително крехка, но явно съдържателна житейска съдба трябва да ни дава пример за нещо, което всеки носи в потеклото си и в бългаският си дух ???

Пък тук сухоежбините ни се нравят, подклаждаме ги и дори си мислим, че така се извисяваме интелектуално !!!? Примера за начина на ръзсажденията на колегата е показателен и трябва волю или неволю да се поучим от него. Който не ми вЕрва, нека да чукне на всичките му мнения, да ги прочете внимателно и да ги анализира,..пък тогава да каже не съм ли прав.

Офлайн

0

#12 09.09.2011 23:26:12

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Що се отнася до носталгията,при мен е на приливи и отливи. Няма как да няма носталгия ако си изкарал детството и тийнеджърските години в България. Иначе като се има предвид сегашното положение в България,колкото по-пълноценен,удовлетворяващ и бих казал интензивен ти е живота в чужбина,толкова по-малко ти е носталгията. Под пълноценен освен всичко друго слагам и общуването с околните,ако общуването с хората в чуждоземско куца,носталгията е по-силна,щото все пак хората сме социални животни. Иначе автобиография не ми се пише,бих отговорил ако на някой нещо му е интересно и пита.

Офлайн

0

#13 09.09.2011 23:57:56

RELAX
Модератор

@Momchil, аз няма да питам, а само ще отбележа, че Atanassovski e в Испания, а ти в САЩ. И двамата сте постоянно пребивващи там, а и правите трекинги из планините и има какво да споделите за разликите спрямо нашата народопсихология и изобщо в традиците в тази или изобщо във всякакви други насоки. Това е идеята на темата и ще е интересно за форума!  wink

Офлайн

0

#14 10.09.2011 02:12:43

Momchil
Редови

@RELAX,аз не съм от много отдавна в САЩ и нямам много опит с планините тука,в нашият щат (Ню Джързи) не е много планински,като изключим една малка част от Апалачите. Така че нямам кой знае какво да разказвам.

Офлайн

0

#15 10.09.2011 06:33:20

Momchil
Редови

RELAX написа:

Чудя се и се мая ... Трябва ли човек да имигрира, да се отдели от близки, роднини, приятели ..., зада осъзнае същността си - да прозре колко е силен, истински и чак тогава да се прояви доказателството за българският дух ??? Защо на нас и нашите съвременници в Б-я не ни се случва? Защо един наш сънародник с приблизително крехка, но явно съдържателна житейска съдба трябва да ни дава пример за нещо, което всеки носи в потеклото си и в бългаският си дух ???

Кой това бре,Атанасовски ли? Полека бе,на човека ореоли му светнаха зад врата wink

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff