XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 04.09.2011 23:12:42

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Celtibero - foro Supervivencia y Naturaleza

iivetsa написа:

След малко ще се опитват да ме оборят,ама аз си знам че е боклук и я избягвам!

Понеже си пожела, ще взема да се обадя!  big_smile Ама не за да те оборвам, а просто за да кажа, че не съм съгласен с определението ти. wink

За мен примерно "боклук" значи, да си купиш нож за 150-200 лв/евро, и да вършиш с него същите неща, които би вършил с Мора. Още по-голям боклук пък ще е, ако даже не смееш да ги вършиш, заради цената, и си го държиш във витрината.  big_smile

Много добре се изказа колегата Black Wolf преди време, ама съм позабравил, та цитирам по памет:
Каква е разликата между "хубавия" нож и обикновената Мора? Ами Мората ще се справи добре със 90 процента от дейностите, които ще ти се наложат в гората. В останалите 10% хубавия нож ще си покаже класата. Тези 10% дейности обаче едва ли ще са ключови, а цената на "хубавия" ще е 10-20 ПЪТИ по-висока от тази на Мората!

Де е Киро на кирия?! wink

Та това пък е моето виждане... PEACE!!! tongue

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#32 05.09.2011 02:00:00

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

Да бе,Ивеца не спира да го повтаря това за Морите...За какво не стават,за брадви ли? Интересно как за толкова много хора стават,пък за него не?!

Офлайн

0

#33 05.09.2011 08:57:43

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Momchil написа:

Да бе,Ивеца не спира да го повтаря това за Морите...За какво не стават,за брадви ли? Интересно как за толкова много хора стават,пък за него не?!

Момчиле,за ножове не стават,не за брадви big_smile !Нямаш си  идея,за колко много хора не стават,и изобщо не ги броят за ножове big_smile !Както и да е,коментарите ви бяха очаквани за мен,и не ме впечатляват особено!Ползвайте си ги със здраве,и не ми се връзвайте на мен!Изказах обективното си мнение за морите,за да може колегата Атанасовски да се ориентира в ситуацията реално!В противен случай,всички тук ще го засипете със суперлативи за мора,и той ще е поредният заблуден big_smile !Повтарям го за незнам кой път вече,морите са добри ножчета за парите си и нищо друго!Купуваш ,режеш малко и изхвърляш!Така ги възприемат хората по белият свят,и не им се прехласват като тук!Тук като се почне,колко са остри,красиви,евтини,здрави,универсални,пък ще им прави къстъм дръжки и кании,пък тестове и други циркаджилъци big_smile !Е не е ли малко прекалено за ножче от 10 кинта!Поздрави на всички бивши бъдещи и настоящи ползватели на мора,с пожеланието някой ден да се радват на по квалитетни ножове!

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#34 05.09.2011 09:18:15

iivetsa
Редови

За мен примерно "боклук" значи, да си купиш нож за 150-200 лв/евро, и да вършиш с него същите неща, които би вършил с Мора. Още по-голям боклук пък ще е, ако даже не смееш да ги вършиш, заради цената, и си го държиш във витрината.   

Стояне,по тази желязна логика може да трамбоваш из планините и по галоши,щото обувките по 200-300 лв. са боклуци,а галошите са евтини и ще свършат същата работа big_smile !Някой път в напъните си да обориш хората,пишеш пълни глупости big_smile !Освен това,за мен 150-200 лв/евро за нож,не е цена която би ме спряла да го ползвам big_smile !В този ред на мисли,ти гарантирам че всичките ми ножове се ползват активно,въпреки че са боклуци от по 300 лв.!Интересно ми е ако някой реши да ти подари такъв боклук,дали ще го приемеш wink ??Айде със здраве!

Офлайн

0

#35 05.09.2011 10:35:17

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ивец, абсолютно погрешно си ме разбрал! Това не беше опит за оборване (тогава бих бил по-обстоятелствен  tongue ), нито лична нападка. Знаеш, че те уважавам, но позволи ми не винаги да съм съгласен! wink Ето примерно ти можеш да наречеш ножовете на много от хората в този форум "боклуци", и да ги охарактеризираш като "заблудени и предубедени", и в това няма проблем, но ако някой ти отговори в подобен стил... нали! wink

Не сравнявай галошите с качествените обувки, защото те определено няма да вършат една и съща работа. Вярно на краката ще са ти, но ще вършат работата коренно различно. Галошите няма само в 10 екстремни процента да са по-зле от туристическите обувки. wink

Аз не казах, че самите скъпи ножове са боклуци. Сами по себе си те са с висока стойност и качество. Но ако ще ги ползваш за същите неща, които можеш да вършиш и с прост нож - каква е равносметката?! Аз примерно съм вършил много неща с Мора (и продължавам да върша). Някак си не мога да приема, когато някой ми каже, че не мога да ги върша, след като съм ги свършил. smile

Бас ловя, че ако видите ножовете на едни от най-великите "горски" хора, или натурални бушкрафтъри, бихте умрели от смях. Ама те си ги ползват, при това явно успешно. smile (Не, аз не се изживявам като такъв!!! wink )

Няма да кажа "Айде със здраве!", че ми звучи повече като теглене на..., пък нямам такова желание.  big_smile

П.П. Извинявам се отново, ако си го приел прекалено лично. Идеята беше съвсем друга, но... wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#36 05.09.2011 13:41:48

phoenix
Редови

Регистриран: 29.05.2011

Ивец, баща ми живее в провинцията и едно от нещата с които се прехранва е касапската работа.Използва Bahco / Mora Clipper/.Постоянно работи с него и е много доволен.Какво повече правят " квалитетните " ножове от мора? За какво повече се използват от мората, освен за фукане?

Офлайн

0

#37 05.09.2011 14:02:07

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

phoenix, бих помолил да приключим с темата. Аз лично така смятам да направя. Не бих искал да се заформят разпри заради не толкова сериозни неща, макар да отговарям понякога на провокациите (като гледам обаче, вече май нямам право да го правя sad ).

Офлайн

0

#38 05.09.2011 19:35:41

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Браво точно по български. Евала. Машала. Защо първо се заяждате за глупусти. Защо не оставите момчето сам да реши какво да прави. Метнахте го от първите писания. Знам, че точно аз нямам право да се обаждам по темата. Нали се разбрахме за крайните исказвания. Един човек може да извърши сто дейности със сто ножа. Друг ще си свърши работата само с един или два. Всеки решава сам за себе си. Да се допиташ до мнение или съвет е едно да се натрапваш е съвсем друго. Мисля, че всички сте прави ама има някой по-прави. Спирам до тук. Незабравяйте, че медала има две страни. А и стандарти различни.

Офлайн

0

#39 05.09.2011 20:53:36

Atanassovski
Редови

Регистриран: 02.09.2011

Момчета, вие тука си се познавате отдавна и си знаете мурафетите и кой какво му харесва. Аз обаче ще ви кажа, че неутралният (в случая аз) е този, който понякога вижда нещата малко по-ясно от останалите.

Прави сте всички! Ама наистина  smile Много благодаря както на Стоян така и на Ивеца, защото както предполагам знаете, няма Истина само на едно място. Истината е комплексна и се намира на няколко места, поради тази причина ви казвам, че сте прави всички и всичките мнения тук за Мора ще ги имам в предвид.  smile  По този начин реално се помага не знам дали го виждате вие, но аз го виждам, за това мерси на всички ви за различните мнения. Както в Природата всичко е различно (и това я прави красива....) така и хората (а и техните мнения) са различни, и понеже сме част от Природата, това стои в основата на красотата на човешкият характер - разликите.

Обединените разлики имат неизмерим потенцял...едното допълва другото, като колега ви моля да го направите  smile  Комбинирайте разликите, и няма да има нито грешки, нито майстори, нито чираци, нито напреднали или назаднали, ще има чиста проба обмяна на опит и това е най-ценното, което толкоз рядко се намира особенно по форумите.

Така, че Ивец, мерси Колега ! Стояне, и на тебе благодаря Колега!  smile  Като си взема Мората, сам ще преценя дали става за моя сегашен опит или не, то тогава мненията и съветите са полезен обмен на информация и опит.

Мерси уан мор тайм пичове!  smile

''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

0

#40 06.09.2011 04:05:38

Momchil
Редови

Регистриран: 19.08.2010

iivetsa написа:

Момчиле,за ножове не стават,не за брадви big_smile !Нямаш си  идея,за колко много хора не стават,и изобщо не ги броят за ножове big_smile !

Добре де Ивец,влез малко в детайли,обясни ми защо. Уважавам знанията и уменията ти,нямам претенции да разбирам,но все пак ги имам тези ножове и като ги гледам ми е чудно,какво толкова може да им е зле? Точат се лесно,пазят добро острие като се наточат,какво толкова им има? Каниите им са смотани,верно. Викаш хвърляли ги...не виждам ако само режа с моите Мори скоро да стане време да ги хвърлям? Ако издевателстваш с тях сигурно няма да издържат дълго,но за обикновенни операции какво им е лошото? Нека да си говорим с факти,не с общи приказки.

Офлайн

0

#41 06.09.2011 15:38:43

iivetsa
Редови

Темата за "Мора" я считам за приключена,и се извинявам на хората почуствали се засегнати от моите коментари!Това,че се изказвам негативно за "Мора",не е повод да се приема като нападка към ползвателите и!Всеки има право да ползва каквото му е кеф,и му е по джоба wink !Аз моя избор съм го направил,и не карам никой да се съобразява с мен,но мисля че не е грешно във форум с толкова ревностни почитатели на "Мора",да има и някой като мен,който да е на противно мнение!В случая не аз ви нападам,а вие не давате лоша дума да се каже за "Мора" big_smile !Е как аджеба,човек лаик ще се ориентира в ситуацията,като чете мненията само на едната страна??

ПС:Последно уточнение,"Айде със здраве",в моя речник не е синоним на псувня или обида!!

Поздрави!

Офлайн

0

#42 06.09.2011 18:07:15

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Една малка вметка - както казва Атанасовски - всички сте прави. Няколко факта (както в плюс, така и в минус за морите) от последната среща на Пирин:

- около 1/3 от ножовете на срещата бяха различни типове Мори - за 3 дена никой не се е оплакал да не му е свършила работа

- при опит за батонинг Вельо си бастиса неговата Мора 2000 - счупи се опашката на дръжката, на около 2 см от клина

- след около час дялкане с Ф1, един от най-върлите фенове на Мора във форума сериозно почна да се замисля за инвестиция във Фолки (няма да го казвам кой е - той сам ще си признае smile )

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#43 06.09.2011 18:10:32

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

windwarrior написа:

- при опит за батонинг Вельо си бастиса неговата Мора 2000 - счупи се опашката на дръжката, на около 2 см от клина

не счупих Мора 2000, а Hunter модела с моята дръжка  smile
Опашката се сцепи на 2, където имаше кожени шайби
IMG_8463.JPG

Офлайн

0

#44 06.09.2011 21:27:25

Atanassovski
Редови

Регистриран: 02.09.2011

Темата каква беше....ние на къде се отплеснахме....  smile

''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

0

#45 06.09.2011 21:42:56

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Свиквай, тука всяка тема за ножове рано или късно се отплесва нанякъде smile  В повечето случаи "Бюджетни vs. хай-тек ножове". Аз даже вече съм се отказал да ги модерирам - няма смисъл. Добре, че повечето се познаваме лично, та поне до псувни не се стига smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff