XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 03.09.2011 20:14:52

Atanassovski
Редови

Регистриран: 02.09.2011

Celtibero - foro Supervivencia y Naturaleza

Здравейте!

Искам да ви представя един от ножовете за оцеляване по дизайн на нашият форум в Испания. Името му е Celtibero (келт-иберйски). До скоро се произвеждаше поръчково и само за членове на SyN и съвсем на скоро беше пуснат за продажба чрез уеб сайта на оръжейната Форестер.

Имаме късмет, че при нас членуват едни от най-известните майстори ножари на Испания като майсторът каталунец Анхел Кортс създал ножът на испанските спец. части (зелените барети) наречен ''бойна верде еспаньол''. Марката Cudeman беше тази, която пое серийното му производство след това. Ето снимки на зелената барета - 1E4D02656F2B4C950D72284C950D5D.jpg

Както предполагам знаете на Иберийският полуостров традицията на ножарството е много стара. По грешка се има за център старата столица Толедо. От мен да знаете, че националната оръжейна фабрика, от която излизаха истинските остриета е затворена офицялно от 1998г насам. Толедо в ден днешен произвежда остриета за заблудени туристи. Истинският център на ножарството в Испания е град Албасете. Там се намират все още наистина традиционните майстори ножари на Испания.

Келт-иберийският нож беше проект, в който ни се позволи да участваме всички членове с ранг над 350 мнения във форума (старият форум преди да го преместят преди месец). Взеха активно участие (аз не) около 20 души от чиито идеи дойде изработката на Келт-иберото. Кръстихме го така заради самата испанска народност, която в по-голямата си част е смеска от келтски и автоктонни иберийски племена.

Ножът беше изработен в 2 серии, едната лимитирана на само 100 бройки с космическа цена. 95 от въглеродна стомана и 5 пробни от шведската стомана Сандвик. Упехът беше абсолютен. Ножът е предназначен за яка работа. Дебелината на острието е 5мм по цялата дължина и е изработен от цяло парче стомана без никакви излишни пробиви или други подобни слаби точки.  Ръкохватките са от черна микарта и дърво кокоболо.

Слагам снимки в нов отговор, защото все още изпробвам как работи форума>

''....в началото, бях вятър...''

Офлайн

0

#2 03.09.2011 20:23:08

Atanassovski
Редови

Отг: Celtibero - foro Supervivencia y Naturaleza

ОК, всичко е наред със снимките.
...........................................................................

Така, тук може да видите първоначалният план на ножа - http://foro-syn.foroactivo.com/t1497-celtibero-syn

Снимки на Келт-иберото от първа серия >

30399571.jpg

dscn5997f.jpg

85820147.jpg

dsc03119redimensionar.jpg

-.jpg

9cbeca1dde5486ef9166026cad029f2bo.jpg

Офлайн

0

#3 03.09.2011 20:29:28

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

ножа е страшен  smile
каква е дължината на острието?

Офлайн

0

#4 03.09.2011 20:32:20

Atanassovski
Редови

Явно не излизат добре всички снимки.....нищо, малко по-долу ще ви предложа директно клипчета с ножа.

Втората серия (от която е и моя нож) е същия като характеристики но изработен от стомана молибден-ванадий (MV.58), Ръкохватките са сменяеми, може черна микарта, може кокоболо, може маслина. По избор са, моят нож е с черни като канията ръхохватки от микарта. Изглежда точно като този >
cimg2461u.jpg

Пропуснах да кажа, че канията е изработена от много здрава телешка кожа (и мирише яко на такава...), има възможност да се носи в 3 позиции, хоризонтал, и 2 нива на вертикал.

Надявам се темата да е харесала на любителите на ножове, аз съм един от тях  big_smile Ако ви се стори интересно ще публикувам и още няколко ножа изработени в нашият форум.

Ето и клипчетата (вкл. изпитания на терен)

[video][/video]

Офлайн

0

#5 03.09.2011 20:36:52

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Anatassovski - много интересно !

Можеш ли да разкажеш малко повече за ножа - ТТД, стомана, закалка. Защо се спряхте точно на тази форма и размер и т.н.

П.С. На мен първоначалният вариант на ножа (снимките от втория ти пост) повече ми допада.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 03.09.2011 20:37:13

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Atanassovski написа:

Извинявам се за грешките, пробвам сега клипчетата как точно се постват..... roll

[video]XEE3e3ok1nQ[/video]

Клипчетата от Тубата се вмъкват, като затвориш целият адрес в тага. За останалите се ползва само ID-то. Аз ще поправя грешките ти. Може да използваш опцията "Преглед на отговора" преди да го публикуваш, и там ще имаш възможности за забелязване и редактиране на грешките smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#7 03.09.2011 20:40:32

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

уинд - според мен, двата ножа от последната снимка са именно ножовете от двете серии. А снимката от първия пост е военния нож, дето същия майстор прави  smile
така поне си мисля де. Иначе и мен много ме кефят двата от втория пост  smile

Офлайн

0

#8 03.09.2011 20:42:31

Atanassovski
Редови

Забележете, това е проба на задържане на острието...стоманата от която е изработен ножа е доказано много добра. Колегата тук буквално ръга парче гранитен камък с острието на ножа, резултат - острието не мърда...даже не се надрасква...

[video][/video]

Бой в ламарината......

[video][/video]

Наточване на келтиберото с камъни на Pedra das Meigas от северна Испания - провинция Галисия. Невероятни водни камъни но много скъпи...въпреки, че заслужено скъпи, наистина действат.

[video][/video]

Това са различните кании, които има за ножа. Моята кания е различна с прикачено калъфче (може да се сваля) в което влиза ножка или камък за точене, освен това има и ухо за файърстийл.

[video][/video]

Офлайн

0

#9 03.09.2011 20:50:07

Atanassovski
Редови

Готово момчета, извинявам се отново за грешките, няма да ги повтарям.  smile  Надявам се да ви е харесал ножа. Още не съм го пробвал на терен, но май още утре ще го изведа на разходка.....

Цялата дължина на ножа е 28см а на острието (режещата част) 14,5см. Сметнахме, че толкова е достатъчно. Самият нож е много добре уравновесен и това го прави много лесен за употреба въпреки, че е тежичък. Тези 5мм стомана гарантират точно това - в случай, че се няма под ръка мачете, кукри, брадвичка или нещо подобно, ножът върши и тази работа без никакви проблеми.

Наблегна се и на самият връх, както забелязвате нито е много издаден, нито прекалено тънак, разпределен е равномерно по формата на ножа. По този начин се избягват изкривявания на върха на ножа. Тия пичове от форума имат навика да подлагат на невероятни изпитания всеки нож до който се докопат....  smile и келтиберото е един от най-подлаганите на проби, за това когато си го купих (чаках цели 4 месеца за него) бях сигурен, че опита на колегите ми гарантира много добър нож.

Поздрави!  smile

Офлайн

0

#10 03.09.2011 21:04:12

Atanassovski
Редови

windwarrior написа:

Anatassovski - много интересно !

Можеш ли да разкажеш малко повече за ножа - ТТД, стомана, закалка. Защо се спряхте точно на тази форма и размер и т.н.

П.С. На мен първоначалният вариант на ножа (снимките от втория ти пост) повече ми допада.

Колега извинявай, но си нямам на представа какво значи ''ТТД''...... big_smile  Може да ви се стори странно и даже глупаво но има термини в Българският език, които изобщо не разбирам... Предварително се извинявам и ви моля за разбиране.

Иначе както казах, първата серия от 100 ножа беше както следва >

* 95 от въглеродна стомана (видях го как се казва на гуглето....)
* 5 пробни от шведска стомана Sandvic

Втората серия е от стомана MV.58 (молибден/ванадий). За закаляването не съм съвсем сигурен имаше тема със снимки за това, но при смяната на стария форум всичко замина. Мисля, че на 1200º

Размера му казваме ''точен'' поради това, че не е нито прекалено дълаг, нито прекалено къс. Режещата част на острието е 14,5см които и по мое мнение са напълно достатъчни за един мултифункционален нож. Цялата дължина е 28см, като ръкохватката е от дебели парчета черна микарта. Изключително удобна, но е правен за големи ръце...за хора с малки ръце този нож няма да е удобен или ще им трябва време да свикнат с него.

Формата както казах по-горе е съобразена с тази заложена в концепта мултифукционалност. Целта беше ножа за оцеляване да служи за абсолютно всичко включително и за сечене. Върхът на острието беше разработван доста... на края се остави да бъде равномерно разпределен за да може да не е прекалено издаден, което би го направило по крехък. Изобщо това е нож за яка работа, за хора дето верно практикуват спортно оцеляване.  smile Между другото при нас е обособено като спорт.

В същност няма разлики между двете серии, единствео във вида стомана, всичко останало си е едно и също  smile

Офлайн

0

#11 03.09.2011 21:14:09

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Ножчето е добро,но аз определено не мога да го сложа в графа бушкрафт wink !По скоро някакъв тактикъл-бушкрафт хибрид,който ще се справя добре с различни дейности но компромисно!Колега, пишеш някакви странни работи за стоманите и ТМО -то им,които са трудни за разбиране big_smile !Предлагам ти ,да провериш по точно каква е стоманата използвана за ножа,на каква твърдост е закалена,какво е скосяването на клина и т.н.,и чак тогава да подадеш по точна информация wink !Добре дошъл  wink

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#12 03.09.2011 21:33:12

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Atanassovski написа:

Колега извинявай, но си нямам на представа какво значи ''ТТД''...... big_smile  Може да ви се стори странно и даже глупаво но има термини в Българският език, които изобщо не разбирам... Предварително се извинявам и ви моля за разбиране.

ТТД е съкратено от Тактико Технически Данни - използва се в армията, но е навлезло и в цивилния живот. Най-общо означава максимално подробно описание - в случая с ножа - форма и размер на острието, скос, стомана, закалка (Бринел, Роквел), материал за чирените (+ обработка) и т.н.

На мен ножа също ми идва една идея тежичък за бушкрафт, но това вече си е въпрос на лично предпочитание. Velio например също предпочита по-тежките остриета.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 03.09.2011 21:38:56

Atanassovski
Редови

iivetsa написа:

Ножчето е добро,но аз определено не мога да го сложа в графа бушкрафт wink !По скоро някакъв тактикъл-бушкрафт хибрид,който ще се справя добре с различни дейности но компромисно!Колега, пишеш някакви странни работи за стоманите и ТМО -то им,които са трудни за разбиране big_smile !Предлагам ти ,да провериш по точно каква е стоманата използвана за ножа,на каква твърдост е закалена,какво е скосяването на клина и т.н.,и чак тогава да подадеш по точна информация wink !Добре дошъл  wink

Колега здравей!  smile   Не знам какво означава на български език ''ТМО'', ако ми кажеш какво е ще съм благодарен. Казах вече каква е стоманата, но за шведската стомана Сандвик пропуснах да кажа, че е 12c27. Твърдост 58hrc също като при тази на 2рата серия (MV.58). Template (templado) 1100º (проверих със сигурност градусите) в продължение на 5 минути като след това е охладена в масло.

Нямам си на представа какво означава ''скосяване на клина''.....не съм производител на ножове все пак  smile

Офлайн

0

#14 03.09.2011 21:40:25

Atanassovski
Редови

Ето я Сандвик 12с27 >

Subcategory: ASTM Steel; Ferrous Metal; Metal; Special-Purpose Steel; Stainless Steel; Martensitic

Close Analogs: ASTM 420; EN 1.4034, 1.4037

Component Wt. %

C 0.6
Cr 13.5
Mn 0.4
P Max 0.025
S Max 0.01
Si 0.4

Material Notes:
Sandvik 12C27 is a martensitic stainless chromium steel with an optimized analysis for high quality professional knife applications.

After heat treatment the composition of carbon and chromium gives a unique combination of properties including:

Very high hardness
Good corrosion resistance
Very high wear resistance
This grade is suitable for:

Hunting and fishing knives
Pocket knives
Skate blades and ice drills
Information provided by Sandvik

Physical Properties Metric English Comments

Density 7.8 g/cc 0.282 lb/in³

Mechanical Properties

Hardness, Rockwell C 53.6 53.6 tempering temperature- 350°C
Hardness, Rockwell C 59.8 59.8 tempering temperature- 150°C
Hardness, Vickers 240 - 315 240 - 315 cold rolled
Hardness, Vickers Max 225 Max 225 soft annealed
Hardness, Vickers 200 - 280 200 - 280 annealed

Офлайн

0

#15 03.09.2011 21:51:33

Atanassovski
Редови

windwarrior написа:
Atanassovski написа:

ТТД е съкратено от Тактико Технически Данни - използва се в армията, но е навлезло и в цивилния живот. Най-общо означава максимално подробно описание - в случая с ножа - форма и размер на острието, скос, стомана, закалка (Бринел, Роквел), материал за чирените (+ обработка) и т.н.

На мен ножа също ми идва една идея тежичък за бушкрафт, но това вече си е въпрос на лично предпочитание. Velio например също предпочита по-тежките остриета.

Мерси колега!  smile  Аз също предпочитам по тежките ножове... В комплект винаги имам и нещо по леко, обикновенно сгъваема ножка. Използвам Opinel (Nº9), имам 2 на Muela, 1 Spyderco и една керлива Норика дето ще я подаря на бащата да ходи за риба с нея.

Имаме доста сериозни бушкрафтъри при нас... моят опит не е толкоз голям но има хора дето си правят екскурзии по джунгли и савани... За ноември месец клуба има среща в Перу, така че според мен в дизайна на ножа е вложен достатъчен опит  smile  Както казваш ти, всичко е въпрос на личен избор.

Като основен нож използвам и един на марката Cudeman, ей тоя тука (белия), купи го за 37€, което за тука си е много евтино.

cuchillos-cudeman-tacticos.jpg

Малко по-дълъг е, малко по тесен, пак 5мм стомана (мисля че 440), и от него съм супер доволен. Най-редовно сека клони с него и доста трудно губи острието, изобщо добър нож. С него съм отсичал съм глон (бор) с дебелина 10см в диаметър. Келтиберото ще го изпорбвам мисля, че още утре. Ще ги нацъкам по нататък и ще ги постна в темата за кой какви ножове и мултитулове има.  smile

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff