Meze
Да споделим опит кой как готви [:)]
Мъжкото готвене от женска гледна точка е негативно, защото ние винаги караме на едро, не мислем много-много за детайли, стереотипа е че манджата ще е безвкусна или пресолена, недоварена или прегоряла и т.н. [:lol:]
Започвам от посудата. Аз лично готвя с точно 4 съда - малка тенджерка, около литър - литър и половина; средна (нормална) тенджера около 2,5-3 литра, голяма бързоварна тенджера - 5 литра (тежката артилерия за бобеца) и един дълбок тиган с капак от китайските. За фурната имам една голяма плитка тава, която си вървеше с нея, и една малка тавичка, която става и на скаричката и всъщност е достатъчна за 3-4 порции ядене.
Печката. аз съм абсолютен фен на газта. Имаш контрол над силата на пламъка от номиналната мощност до много ниска, с което можеш да нагласиш перфектно манджата да къкри с часове, без да загори или изври. фурната ми е с часовников механизъм ,което намирам за доста полезно с оглед на разсеяността ми [:lol:]
Това е за у дома. За излети, походи и т.н. Стоян пусна чудесна статия [:P]
Сега самото готвене.
Преди всичко аз си готвя супи. Като основни продукти ползвам картофи, ориз, фиде/спагети и в редки случаи боб или леща. Готовите супи на прах са добър вариант, но там слагат и доста Е-та и химия, така че винаги гледам към готовата супа да добавя и нещо от мен [:)]
Като задължителни добавки слагам лук, морков и евентуално суров домат на ситно.
Към подправките имам слабост и трудно уцелвам мярката, но най-често ползвам една универсална от рода на "вегета", сушени зеленчуци, истински червен пипер в доволни количества, понякога босилек, чубрица и един микс "подправка за месо".
Честно казано не държа обезателно в супата да има месо, но съм добавял какво ли не - резени свинско, наденица, кренвирши, кайма, русенско варено, шунка.
Обичам супите, защото са дуракоустойчиви - може и два часа да ври, стига да не е силен огъня и да има достатъчно вода за изпаряване, после може да добавиш няколко чаши и да стане с нужното количество. Ако пък е рядка - може да я сгъстиш с брашно, яйце, фиде или друго под ръка. Ако я пресолиш - добавяш картоф, ще поеме солта като гъба. Правил съм супи буквално с каквото намеря по шкафове и хладилник - туршия, замразени продукти, консерви, само с компот не съм пробвал още [:lol:]
На фурна най-често правя картофи, ето една убер проста рецепта - картофи, сол, чаша бира, допълваш с вода и печеш! Понякога си правя ориз, а с помощта на Любимата си правим страхотна пица. Но не ми се пече често на фурна, щото миенето на тавата е досадна работа...
Ако искаш добре свършена работа, свърши си я сам.
mchervenkov
За това прякора ти е Мезе а? [:)] Аз готва вече много рядко но който е ял от мойте чорби винаги е казвал че са страшно вкусни. Кумата наскоро казва че и се приял от моя грах от Студенстки град а са минали вече 7 години [:)] . Основно режа всичко на едро за да има вид манджата и слагам каквото намеря от подправките обичам да експериментирам. Но го готва с мерак което е много важно.
lubo
Най-добрите готвачи в света са мъже.
Meze
аз напоследък започнах да режа много на ситно нещата, от както си купих големия кухненски нож ми доставя някво удоволствие да ги ситня [:lol:] Абе и на едро и на ситно си имат плюсове, като е на едро продуктите си запазват собствения вкус като ги хапнеш, като са на ситно пък по-хубав бульон става а и по-малко дъвчеш [:lol:]
Аз се специализирах от както заживях сам, а пък Любимата не е много по готвенето, особено с подръчни материали [:lol:]
UNIOR
Моето меню е сравнително бедно откъм специалитети.Горе долу каквото описа Meze, най обичам да готвя пилешка супа, Ммммм обожавам я
, от подправките ползвам чубрика червен и черен пипер, самардала, а от универсалните подправки зеленчукова "Пикантина" и различни бульони.Слагам всичко и на едро, от което жената не е много доволна и всеки път казва:
"Режи на ситно бе, на ситно, кво си ми го нарязал като за патките" [:lol:]
За яхниите запръжката е задължителна при мен, обичам и много зелен боб с картофи, стар боб с кисело зеле, дупени картофи...
За скарата няма да споменавам, ще кажа само Шаран около 1/1.5 до 2кг. за да е по мазничик изпече на скара, неземноооООоо....
А щях да забравя най обичам "боб по ловджийски" [:lol:]
А и една сиромащка рецепта която научих съвсем скоро,
"Пълнени пилешки фенери с ориз"
MYM
На кратки излети някакви шишчета с каквото се намери месо лук, чушка.
Картофи на жар, сирене във вестник, салатки разни, общо взето все неща от сорта ядеми се това.
На палатки горе долоу същото а за закуска боб в гърне...
parev
За мен манджите са 2 вида-които ме наяждат и които не ме наяждат.А това ми го казва коремът,не готвача.Става ясно,че съм много злояд,но интересното е че най-много ме наяждат "простите" манджи,т.е. тези,които се правят бързо и с малко продукти.Например никоя яхния не може да ме засити така,както една проста бяла(сиренена) каша.Другите неща,които обичам и ме засищат са гювечетата,катмите и скарата(месо и риба),супите,фасула и лещата.Сладко почти не ям,също и не закусвам.
Мразя да готвя поради простата причина,че по това време вече съм гладен и нямам търпение да чакам да се сготви,но когато го правя всичко си облизва пръстите(дори да е таратор).
Другата ми особеност е,че възприемам различните продукти като сготвени само по определен начин(този който ме засища).Примерно прясното зеле за мен е само за салата-ако се сготви мога да изям цяла тенджера,но ставам гладен от масата,агнешкото ям само ако е печено,но не и на яхния и т.н.Нямам представа как и защо ме понася жената(тя е невероятна готвачка)!.
И накрая за почитателите на "супа топчета"-взимате вита наденичка,накълцвате я с ножицата и ето ти готови топчета:)
Dakota
Признавам мъжете като по-добри готвачи,спрямо женското съсловие.При нас някак се е превърнало в задължение и въпреки рутината,която придобиваме през годините,мъжете го правят по-добре.Може да е проста манджа,но я издокарват от мерак:))))
Kent
Макарони по флотски - кило макарони се варят две - три минути, после се завиват барабар с тенджерата в някаква вълнена дреха да стоят някъде скатани. Запържва се половин кило кайма с лук докато каймата не посивее и не се раздрабни. Сичко това след около половин час се смесма и се слага във фурната, пече се докато не се зачервят връхченана на макароните. Просто е ма мойте в къщи ядат на корем /по руски - от пуза/...Един път напраих и ме абонираха [:-)]
п.п. и за една проста баница съм абониран и за боб. Сичко става бързо освен боба, ма него котлона го вари и става много вкусен. Сигурно щото го бъркам с дървена лъжица само и после си слагам парченца сушена наденичка в мойта порция
...
п.п 1. забраих, боба става за към три часа, ма работата по него е около осем-десет минути
п.п.2. има такава партенка, че с макароните отгоре са изхранвини съвецките моряци по подводните лодки навремето,
като си дам сметка как лесно се приготвят и колко засищат, нищо чудноо.
windwarrior
Дааа, а пък в къщи готвя основно аз (на практика всяка вечер). Доставя ми удоволствие и ме отпуска след лудницата на работния ден, особено в комбинация с чаша хубаво вино или една биричка. Даже кухнята в новия апартамент сам си я проектирах и лично си я обзаведох [:)] Жената готви 1-2 пъти месечно и то само определени неща, които на нея и се получават много вкусни, а при мен нещо не стават - пилаф от булгур, баница, картофена супа, мусака...
П.С. Кент, утре ще пробвам макароните по флотски, звучат много вкусно [:)]
anjsan
Потекоха ми лигите като чета за манджите. Хайде сгответе , пък аз ще ям . Черпя ви по една виртуална бира.
hiron02
На практика и аз макар ,че съм женен от години най-често си готвя сам.Жена ми готви основно по празници.Най-често си правя крем супи защото не се изисква да стоя над тях докато ги приготвям и дори могат да се хапват (или по-скоро попийват от голяма чаша или купичка с дръжка )докато се мотая из къщи и правя и нещо друго .Все пак са нещо течно и топло не като сухата храна.Най-много време отива за приготвяне на продуктите най-вече за картофите защото трябва да се обелят.Слагам на котлона една трета от тенджерата с вода ,беля и нарязвам картофите на едро и после ги изсипвам вътре.Един два моркова -почистени също на едро, глава обелен лук -на три-четри парчета.Малко масло или маргарин.Поне две кубчета бульон -зеленчукови ,пилешки може и телешки .Слагал съм и сушена и стрита на прах коприва , сирене ,дори малко настърган кашкавал.В зависимост какво имам в къщи.Правил съм и червени варианти с добавка на доматено пюре или дори лютеница .Щом се разврът продуктите ,свалям от огъня ,добавям малко студена вода за да се поохлади и пасирам с пасатора.Може да се наложи да се добави още вода за да се достигне желаната гъстота и леко да се повари още малко.Ако съм в настроение да си угаждам ,препичам няколко намазани с масло филийки хляб за кротончета.Вариантите могат да бъдат много ,зависи от това какво имаме на разположение и дали си подхождат по между си.Ако добавим и няколко запечени сандвича -това си е вече цяло ергенско пиршество.Нека любителите на яките мръвки не се смеят защото всеки се простира според чергата си.По този повод зная и няколко яденета от типа от нищо-нещо ,но за това друг път ако се интересува някой.