XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 20.06.2011 21:24:29

del22
Редови

Регистриран: 17.04.2011

Анкета - "Кой е най-режещият нож?"

Има красиви ножове тук.
Иска ми се да пусна анкета - кой е най-режещия нож за вас досега ? ( без батонинг, хвърляния, удряния и такива, по-екстремни )

На дърво - дялкане, feather sticks, Мора е по-добра от Ф1 - ужас.

Офлайн

0

#2 20.06.2011 21:28:39

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: Анкета - "Кой е най-режещият нож?"

За чисто рязане/дялкане, от мойте ножки - ESEE Izula. Учудващо и за самия мен.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#3 21.06.2011 06:52:56

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

" най-режещ" е относително понятие. ако не всеки, то почти всеки нож може да се наточи до степен да цепи косъм.
"изулката" е наистина страшно режещ нож /в което лично съм се убедил, благодарение на уинд wink / трябва да отдам заслуженото и на ръждясващите "мори". добре наточени, се справят чудесно със рязане на какво ли не. "опинелите" пък, освен че режат страхотно, лесно се и точат, благодарение профила на острието. абе в  заключение: рязането зависи от профила на острието и най-вече от начина на заточване - сканди, конвекс, и т.н., и не на последно място, рязането  зависи от вида на стоманата /структурата/ и термичната обработка smile

Офлайн

0

#4 21.06.2011 08:45:53

del22
Редови

bubachco написа:

" най-режещ" е относително понятие. ако не всеки, то почти всеки нож може да се наточи до степен да цепи косъм.
"изулката" е наистина страшно режещ нож /в което лично съм се убедил, благодарение на уинд wink / трябва да отдам заслуженото и на ръждясващите "мори". добре наточени, се справят чудесно със рязане на какво ли не. "опинелите" пък, освен че режат страхотно, лесно се и точат, благодарение профила на острието. абе в  заключение: рязането зависи от профила на острието и най-вече от начина на заточване - сканди, конвекс, и т.н., и не на последно място, рязането  зависи от вида на стоманата /структурата/ и термичната обработка smile

да може да се разпъва понятието много.
т.е. за дялкане твоя глас е за опинелите. трябва да ги опитам.

Офлайн

0

#5 21.06.2011 10:15:12

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

погрешно си ме разбрал smile  опинелите са идеални за рязане. ако трябва да фаворизирам нож за дялкане -  карбонова мора wink

Офлайн

0

#6 21.06.2011 13:45:25

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

del22 написа:

... кой е най-режещия нож за вас досега ?....

Този, който ми е минал през ръцете и съм си го заточил. Както каза Бачо по-горе "най-режещ" е относително понятие.

Офлайн

0

#7 21.06.2011 13:52:22

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Най-режещия нож за мен е острият... с тъп си е трудно, както и да се мъчи човек.  tongue

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#8 21.06.2011 15:54:02

Dip4ikov
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 12.01.2010

Има го и фактора "дърво", който не един път се е коментирал. Начин на дялкане - също, защото с грешна техника и най-острият става неизползваем! big_smile (личен опит)

"небезизвестният датчик за температурно регулиране"

Офлайн

0

#9 21.06.2011 20:00:47

del22
Редови

zoso написа:

Този, който ми е минал през ръцете и съм си го заточил. Както каза Бачо по-горе "най-режещ" е относително понятие.

Не е така. Почти всичките ми ножове могат да извадят стружки на косъм. Това какво значи - остри ли са - ми остри са. Но за дялкане не стават.
Ножовете за лов имат други особености, тези за оцеляване трети и така нататък.

Идеята е ножа да е добър за дялкане на дърво. С тази уговорка нещата вече не са така разтегливи и са съвсем просто доказуеми. Една и съща техника, различен нож = резултат.

Офлайн

0

#10 21.06.2011 20:43:45

Ийон Тихи
Редови

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011

Във всеки случай, не е моя  big_smile

В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

0

#11 22.06.2011 08:55:10

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

del22 написа:
zoso написа:

Не е така. Почти всичките ми ножове могат да извадят стружки на косъм. Това какво значи - остри ли са - ми остри са. Но за дялкане не стават.
Ножовете за лов имат други особености, тези за оцеляване трети и така нататък.

Идеята е ножа да е добър за дялкане на дърво. С тази уговорка нещата вече не са така разтегливи и са съвсем просто доказуеми. Една и съща техника, различен нож = резултат.

Дай тогава да уточним какво разбираш под "дялкане на дърво".
Дърво мога да дялкам и с ловните ми ножове, и с Lauri PTX 95, и с Мора, и с кухненски нож, и с джобен Victorinox, и с нож от ножовка, и с джобно китайско ножче, и с който се сетиш нож стига да не е тънък като бръснарско ножче и ъгъла на заточка да е между 25 и 40 градуса. Със същите ножове мога и feather sticks да првая, и тояжка да си отрежа. Общо взето до сега не съм видял нож, който да не става за дялкане.

Офлайн

0

#12 22.06.2011 11:00:27

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Това е ебаси и темата честно  lol !!! Дялкането е просто нещо но не е за прости хора ако трябва да перифразирам една мъдрост!

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff