XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 16.09.2013 20:06:28

viktor
Новодошъл

Регистриран: 29.08.2013

Първият ми изцяло ръчно изработен нож

Искам да ви представя първия си ръчно изработен нож. Като казвам ръчно, имам предвид, че наистина е ръчно изработен, без каквито и да е механизирани устройства, освен бормашина за пробиването на дупките. За изработката на острието съм използвал само ръчна ножовка, пили, шкурки, водни брусове. Същото важи и за чирените. Време за изработка - 1 месец.

Технически данни:

Стомана: 1.2379
Термообработка: Закалена в масло при 1050 С и темперирана на 200 С за 2 часа благодарение на Тинко.
Дебелина 4мм, дължина 25см, ширина при клина 4см
Дървото за дръжката е маслина, байцвана и импрегнирана с ленено масло и восък накрая. Полимерни червени вложки.
Нитове: неръждаема стомана и месингова тръбичка.
Сканди скос 10мм при ъгъл 12.5 градуса.

DSC_4451.jpg

DSC_4439.jpg

DSC_4444.jpg

Последно редактиран от viktor (16.09.2013 20:07:27)

Офлайн

0

#2 16.09.2013 20:50:54

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Отг: Първият ми изцяло ръчно изработен нож

Честито колега със здраве да  го ползваш! Макар че мисля че ще го зарежеш заради теглото и дебелината на острието, с дебело острие се реже по-трудно  със скандинавско скосяване.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#3 16.09.2013 20:56:57

The Dark Owl
Редови

Регистриран: 12.02.2013

*BRAVO* много яко изглежда,със здраве да си го ползваш

Във всяко умение и изкуство има ритъм.
Има ритъм също така и в нещата, които нямат външна форма.

Офлайн

0

#4 16.09.2013 20:57:37

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

Страхотен нож си си направил smile Много добър избор на стомана smile

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#5 16.09.2013 21:03:18

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Много добре ти се е получил. Дали бъркам или за модел си взел BK-2 на КА-БАР ?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#6 16.09.2013 21:37:14

viktor
Новодошъл

Регистриран: 29.08.2013

windwarrior написа:

Много добре ти се е получил. Дали бъркам или за модел си взел BK-2 на КА-БАР ?

Дизайна на ножа е фюжън между острие на Селтиберо и дръжка на ESEE.
[merge_posts_bbcode]Добавено: 16.09.2013 22:37:14[/merge_posts_bbcode]

mchervenkov написа:

Честито колега със здраве да  го ползваш! Макар че мисля че ще го зарежеш заради теглото и дебелината на острието, с дебело острие се реже по-трудно  със скандинавско скосяване.

Теглото е 305гр. Ножа съм си го направил за груби дейности в шубраците - острене на пръти, дялане. Що да го зарежа? На Рей Миърс ножа също е 4мм и сканди, пък реже като фурия:

getimg.cfm?img=Ray_Mears_Knife_Oak.jpg

Офлайн

0

#7 17.09.2013 07:43:35

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

viktor написа:

Теглото е 305гр. Ножа съм си го направил за груби дейности в шубраците - острене на пръти, дялане. Що да го зарежа? На Рей Миърс ножа също е 4мм и сканди, пък реже като фурия:

Миро е маниак на ултралеката екипировка и не може да разбере, че има хора които не сподлят манията му. Ножа си е чудесен, а и начина по който е изработен е впечатляващ. Със здраве да си го ползваш.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#8 17.09.2013 08:45:23

gallop
Редови

От: София
Регистриран: 16.03.2013

*THUMBSUP*  Страхотен нож си изпердашил, колега! Със здраве да си го ползваш и да ти служи вярно години наред *YES*  !!!

Oбичай земята. Тя не ти е наследство от твоите родители, тя е твоят дълг към твоите деца. Когато бъде отсечено последното дърво, когато бъде отровена последната река, когато бъде уловена последната птица – едва тогава вие ще разберете, че парите не стават за ядене...

Офлайн

0

#9 17.09.2013 08:57:13

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Галимунди написа:

Миро е маниак на ултралеката екипировка и не може да разбере, че има хора които не сподлят манията му. Ножа си е чудесен, а и начина по който е изработен е впечатляващ. Със здраве да си го ползваш.

Абе преди не съм бил маниак ама ми сваляше гащите подобен нож пак мое дело така че сам се убедих в това. Ножа си режеше но в сравнение с по-тънко острие има съществена разлика. За по груби дейности си има брадва или трион за тази работа. Но наистина с този нож тогава само със един замах и сечех клони дефакто по земята имаше доста сухи клони за да си напаля огън пък и 10м3 дърва с нож да нарежа си  е бая зор smile.  Викторе, виж една пре дълга тема за избор на нож там има много информация и бая бисери. Галимунди, ти също сам каза че ще намилиш екипиоровката при следващия поход  big_smile  big_smile  big_smile . Иначе пак да честитя за ножа евала за мерака и за изпълнението, но все пак да си кажа мнението smile!

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#10 17.09.2013 09:04:35

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Яко търкане е паднало...  wink

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн