XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 23.03.2013 10:54:38

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

Нож от бургия/свредло

Вижте братушките какви ги вършат. Пича от видеото му удря немалко тормоз на острието, даже прави батонинг с чик - железото не мръдна.

[video][/video]

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#2 23.11.2013 21:11:31

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Отг: Нож от бургия/свредло

Правят наистина и коват , а не са като тези наши прехвалени майстори на ножове дето освен да режат , пилят и пробиват друго не могат. big_smile

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#3 28.12.2013 17:08:29

Mohera
Редови

Регистриран: 02.02.2012

Ами няма какво да му се чудим. smile
Имаме инструментална стомана, всичко стоманено може да стане на нож smile, пила, бургия, дъска за моторна резачка, някой ресор от автомобил  и т.н. То намирането на стомана е май най лесното.
От там на татък за самото коване и някоя импровизирана пещ ще върши работа, здрав чук и най вече ръчички smile
Някъде по ... дискавъри ли беше, бях меркал едни намотки като на бързовар, не знам с какво фи и колко електричество гълтат, ама само бутаха заготовката и за секунди ставаше червена smile
Но и в домашни условия с повече мерак може да се изкове нещо, после да му се догоди форма, скос и т.н. с подходящи инструменти. Но вече термообработката си е пипкава работа и си иска определена температура, трябва да знаеш и възможностите за конкретната стомана и колко да я закалиш. Абе майсторлък си е, но при повече желание и свободно време може да се направи.

Офлайн

0

#4 28.12.2013 17:18:05

стефан чаков
Редови

Регистриран: 23.12.2010

[video][/video]

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

0

#5 28.12.2013 19:05:02

Д.Димитров
Редови

От: Г.Оряховица
Регистриран: 21.11.2012

Mohera написа:

Ами няма какво да му се чудим. smile
Имаме инструментална стомана, всичко стоманено може да стане на нож smile, пила, бургия, дъска за моторна резачка, някой ресор от автомобил  и т.н. То намирането на стомана е май най лесното.
От там на татък за самото коване и някоя импровизирана пещ ще върши работа, здрав чук и най вече ръчички smile
Някъде по ... дискавъри ли беше, бях меркал едни намотки като на бързовар, не знам с какво фи и колко електричество гълтат, ама само бутаха заготовката и за секунди ставаше червена smile
Но и в домашни условия с повече мерак може да се изкове нещо, после да му се догоди форма, скос и т.н. с подходящи инструменти. Но вече термообработката си е пипкава работа и си иска определена температура, трябва да знаеш и възможностите за конкретната стомана и колко да я закалиш. Абе майсторлък си е, но при повече желание и свободно време може да се направи.

Не,че съм много знаещ,но според мен намирането на стомани хич не е толкова лесно.В днешно време всеки търси стомана с точен химичен състав,за да знае после как да си я обработи.Разни стомани от вторични пак може да се ползват наистина-тези които си изброил все могат да се ползват за остриета,но според мен не всеки ще може да направи добър нож от тях.Например за нож от лагер почти навсякъде се срещат мнения,че става крехък и лесно се чупи,но ако се кове нещата се променят.Друг е въпроса,че вече почти на никого не му се кове,още по-малко пък да оформя контурите на острието и скоса с коване.Просто при коването разходите хич не са малки и разбирам защо повечето ножари се ориентират към шлайфането. smile Това за което говориш с намотките,ако правилно съм те разбрал е индукционно нагряване.Вярно за секунди се загрява заготовката,но и за толкова изстива.Иска си време,за да се нагрее по цялото сечение равномерно. smile

Мъдрият се учи да може,умният-да знае.Само на глупака всичко му е ясно!

Офлайн

0

#6 28.12.2013 19:30:04

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

Шлайфането наистина е много по-лесно - особено със съвременните прахови и химически чисти стомани, които почти елиминират нуждата от коване.

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff