XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 05.12.2011 18:33:35

slaf40
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 15.08.2010

Забавно - стрелба с лък под вода

[video][/video]

Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

0

#2 05.12.2011 19:11:54

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: Забавно - стрелба с лък под вода

Руснаците и този проблем са го решили - АПС :

[video][/video]

[video][/video]

r15-3.jpg

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#3 05.12.2011 20:19:13

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Че той почти като хамериканския, същата форма на пълнителя дори.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#4 05.12.2011 20:46:40

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

добре де защо тогава харпуна стреля
може би идеята е че от водата лъка става тромав,не толкова че на стрелата и пада скоростта след истрел

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#5 05.12.2011 21:08:01

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Ми да, той харапуна няма рамена, а ластикът няма такова съпротивление, ама не е баш това проблема- стрелите на лъка са много леки. При харпуна хем силата е по- голяма, хем стрелата е по- тежка. А за пневматичните пък няма какво да говорим изобщо.

Офлайн

0

#6 05.12.2011 21:31:17

windwarrior
Зла Гад

Yavor написа:

Че той почти като хамериканския, същата форма на пълнителя дори.

Кой ша да е тоз химириканския ? По скромните ми познания американците и немците не стигат по-далеч от подводни пистолети, и то с доста скромни възможности. Нещо от класа на assault rifle, и то с опция за автоматична стрелба имат само руснаците. А вече имат и АСМ - ДТ (амфибиен):

asm-dt-1.jpg

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#7 05.12.2011 21:39:57

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Yavor написа:

Ми да, той харапуна няма рамена, а ластикът няма такова съпротивление, ама не е баш това проблема- стрелите на лъка са много леки. При харпуна хем силата е по- голяма, хем стрелата е по- тежка. А за пневматичните пък няма какво да говорим изобщо.

Според мен точно в плоските рамена е проблрма. Не могат да развият същата скорост на изправяне, както във въздушна среда. Отделно ниското теглото на стрелата. Както знаем от механиката импулсът на тялото е происведение на неговата маса по скоростта му. При ниската скорост с която се движат раменете на лъка във по-плътната среда и сравнително малката масата на стрелата, се получава малък импулс, който не може да преодолее съпротивлението на среадта. Вероятно за това са толкова дълги куршумите на автомата АСМ. Увеличава се масата на куршума, за да може да преодолее успешно по-плътната среда. Във въздушна среда обаче далекобойността му ще е незначителна в сравнение с нормалните автомати.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#8 05.12.2011 21:57:18

windwarrior
Зла Гад

Идеята на стрелоподобния куршум на АПС/АСМ не е чак толкова свързана с далекобойноста, а със стабилизацията - за по-голяма точност. Що касае далекобойноста, мъгляво намекват че формата на проектила създава кавитация около и пред него, което осигурява голямата подводна скорост (на 30 метра под вода твърдят че пробива чамова дъска), ама детайли няма много.

Същия принцип (на кавитацията) се твърди, че e използван при торпедото Шквал, дето руснаците със слюнка на уста доказват че го нямат (по слухове - развива скорост от около 500 км/ч под вода), макар че вече се говор за Шквал 2 (управляем вариант) а също така и немското Barracuda (и при двете се спекулира за скорости от порядъка на 800 км/ч)

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#9 05.12.2011 21:58:15

Yavor
Редови

Уеб-сайт

Па някъде гледах много подобно нещо, пишеше, че стреля с 11см  "пирони". UAR- underwater aasault rifle. Може да е било руското произведение, но  в англоезичен сайт. За пълнителя съм сигурен, че беше такъв изчекнат като този. smile

Офлайн

0

#10 05.12.2011 22:07:37

windwarrior
Зла Гад

Същото ще да е било smile

Ето и снимка на проектилите :

images?q=tbn:ANd9GcQ0GnQcsJrSDRpP5Kf5Wwn-OsWWzx-Oa-x4gych-lVez9EhHJ0oV3Al7oEUMA

Още една разлика - няма оперение в задната част, както при стрелите. Във въздуха играе ролята на стабилизатор, но под вода си е сериозна спирачка. Сигурен съм че ако човек си поиграе малко с нормална стрела за лък - клъцне оперението, малко по-остър (с по-малък ъгъл, респ. по-малко челно съпротивление) връх, по-къс и тежък проектил - ще постигне и доста по-добри резултати от симпатягата от клипа на Славчо, със същия този лък. Ясно се вижда как оперението просто "спира" стрелата.

Наскоро в един руски филм (игрален) ми попаднаха кадри от стрелба с такова чудо, ама пусто не мога да се сетя кой беше филма.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#11 05.12.2011 22:14:09

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Не разбирам от физика и математика, ама тука в случая сравнявайки харпуна и лъка мога да кажа няколко неща...
При харпуна има само устойчивост на еластичност и вектора на силите действащи на стрелата почти съвпадат посоката на полета. при лъковете - силите действат нагоре и надолу и леко напред. Отделно има устойчивост на еластични деформации и компресия. И съпротивлението на рамената съм съгласен.
Проектила на харпуна няма оперение. Съответно челното му съпротивление е относително по-малко.

Офлайн

0

#12 05.12.2011 22:57:11

Галимунди

Значи за кавитацията въобще няма да коментирам. Винд, кавитация отпред не може да има. За отстрани не съм сигурен, но отзад със сигурност се получава. Което допълнително забавя проектила. Кавитацията представлява спонтанно изпаряване на течност поради високо разреждане. Получава се при помпи, когато налягането пред помпата е по-ниско от предписаното, при корабни винтове, когато скоростта на въртене на винта е много висока. Въобще става въпрос за високо разреждане, което води до изпаряване на течността, при което се получават въздушни мехури. Кофти явление. При удар на работното тяло във подобен мехур се получава ерозия, заради повърхностното напрежение м/у двете фази (течна и газообразна). Малко научно-популярно го обяснявам ама, не съм на изпит все пак.

При харпуна със ластик няма такова съпротивление на работното тяло както при лъка. А освен това всички знаем какво представлява стрелата на харпуна и какво стрелата на лъка като тегло. При нарезно оръжие жироскопния ефект ще запази ориентацията на проектила в посоката на изтрела. Не е необходимо да се прави по-дълго тяло за да се подобри точността. Според мен единствено теглото е решаващо за удължаване на проектила за АСМ. Освен ако не сте чели някъде че е кух в което се съмнявам.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#13 05.12.2011 23:05:22

windwarrior
Зла Гад

Що е кавитация имам представа само в най-общи линии, най вече на примера с корабните винтове (който и ти си дал)

Но е факт, че кавитацията се използва още от 70-те за повишаване скороста на движението на тела под водата.

ЦЪК

Другие области применения

Кавитация применяется для стабилизации игольчатых пуль подводных боеприпасов (например, боеприпасы автомата АПС или патроны 5.45x39 ПСП для автомата АДС), для увеличения скорости торпед (Шквал и Барракуда).

От ТУК

П.С. Обърни внимание на следата от балончета която оставя проектила във втория клип.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#14 06.12.2011 09:02:20

Галимунди

Приемам поправката, но само до някъде. След като прочетох материалите които си дал. В действителност, самата кавитация няма да забави проектила, защото с нейна помощ се намалява триенето м/у цилиндричната част и средата. Обаче кавитация отпред не може да съществува. Не съм учил хидро динамика в обема в който съм учил аеродинамика (само две-три лекции, колкото да се илюстрира обтичането на повърхностите). За сметка на това съм учил два срока аеро динамика на свръхзвукови самолети. Пред тялото на самолета се образува т.нар. скок на уплътнение (затова тръбата на Пито е толкова изнесена напред, за да не попада в зоната на високото налягане). Аналогично пред проектила в течна среда трябва да се получава по-високо налягане, което не би позволило появата на кавитация.

Офлайн

0

#15 06.12.2011 09:50:01

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Нищо не разбирам... може ли да профанизирате малко?

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff