XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 13.03.2020 16:52:04

Dakota
Редови

Регистриран: 15.02.2010

Оцеляване при епидемия

Привет на старите другари от групата!Привет и на новите потребители на форума!Та отварям тази тема,за да си кажем,извън истериите, които заливат всяко едно пространство в медиите и социалните мрежи,какви стъпки е необходимо да се предприемат за оцеляването ни, по време на една очевидно настъпваща епидемия и по нашите ширини.Явно е,че ще ни се наложи да излезем от нивото си на комфорт,та не е излишно човек да е малко или много подготвен.
Ако сме здрави,какво правим при блокада,при липса на здравна помощ,при недостиг на продоволствия и лекарства...

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

7

#2 13.03.2020 19:30:24

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Отг: Оцеляване при епидемия

Здрасти, хубав въпрос.

1. Поддържане на психическото здраве. Неподдаване на страх и паника.
2. Постоянна връзка с близките.
3. Информираност. ТВ и радио не трябва да са единствените източници на информация. Трябва достъп до интернет, клюки и т.н. (Да не се получи дълго оцеляване по горите, а всичко отдавна да е минало.)
4. Трезва преценка на обстановката. Разбиране на причините, довели до ситуацията. Избягване на съпътстващи конфликти (паника, конфронтация с тълпи, конфликти).
5. Диверсифициране на източниците на вода, енергия, храна. Не върши работа бункер за оцеляване, претъпкан с продукти, ако нямаш достъп до него.
6. Диверсифициране на транспортните средства - тук кола, там колело, другаде още едно.
7. Документите винаги с теб. И зарядно за телефон.
8. Лекарства.

Винаги е по-добре да си в близко общество на познати - в блока - в квартала, вместо да оцеляваш по чукарите или на изолирани места.
Да си кооперативен, безконфликтен, да разбираш и избягваш страховете на тълпата.

Офлайн

5

#3 13.03.2020 20:50:44

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Спокойствие и информираност. Изолация на дърти от млади при възможност. Толоз.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

4

#4 13.03.2020 22:45:26

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Съдейки, по древните източници, от времето на първите пандемии на чума, холера и тиф, та до ден днешен мерките са почти идентични - ограничаване на социалните контакти, разсъсредоточаване и изолиране на отделните популации (семейства, родове, села и т.н), засилена лична хигиена и често приемане на УМЕРЕНИ количества алкохол, увеличена консумация на чесън, лук, джинджифил, мед, коприва.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

5

#5 14.03.2020 10:47:38

Bones
Редови

Регистриран: 25.03.2012

Алкохолът потиска имунната система независимо от приетите количества. Научно доказан факт.

Офлайн

2

#6 14.03.2020 11:51:48

Кольо
КорифееЦ

Може. Не споря, но не знам народен метод за лечение, който да не започва с "Накисвате в ракия...."  big_smile Имунната система, като цяло е в пряка връзка с емоционалото ни състояние и стреса. Предците ни са оцеляли в чуми и дизинтерии с чесън и ракия - факт. А през далечната 1989 по време а възродителният процес и голямата "екскурзия" бях на бригада в град Лозница и в лагера избухна дизинтерия. Караха ни с камиони две неща - минерална вода и Бисера ракия, която получавахме в количество една бутилка на човек за една седмица. Аз понеже тогава не пиех се радвах на завидна популярност. smile
Тогава открих и калиевият перманганат като дезифектант на вода за пиене и миене.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#7 14.03.2020 20:37:49

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Фчера на работа, в болницата де беше като кошер с влязли търтеи. Бръмчаха като замаяни. Днес в кръвния център се заприказвахме с лекърката, че или вируса или глада рано или късно ще ни умори. Та на въпроса: страхът от незнанието е по опасен от самия вирус. Личната хигиена е на първо място, ограниченията в кантактите не е по малко важно. Боже колко простотия избълвах. Алкохола и чесъна са с предимство. Ф това обаче съм сигурен. tongue
По късно през деня спретнахме малка разходка с приятели, по време на хапването. Зорчето на Наско жената изрече култовата фраза: Вече ще ходим с Владо на походи, виж пече сланинка и носи бира. Та така оцелявахме и се борихме с проблемите на обществото. smile

Офлайн

3

#8 15.03.2020 06:39:07

Кольо
КорифееЦ

Ето две интересни и полезни статии за превенция срещу вируси. Няколко прости правила, които ни дават повече шанс. https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/ … 46043.html

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/ … 45745.html

Последно редактиран от Кольо (15.03.2020 06:45:20)

Ръдиард Киплинг

Офлайн

3

#9 15.03.2020 10:43:51

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

Дезинфектант за ръце който не е успял да си снабди може да си направи вкъщи. В аптечката на всеки автомобил трябва да има спирт.

Офлайн

0

#10 15.03.2020 15:39:42

Niki
Редови

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015

Да си дам и моите 5 стинки по случая.

Лично аз усетих на къде отиват нещата и преди седмица напазарувах трайни храни, достатъчни за 2 седмици, а ако огранича дажбите и за повече. В първия ден на извънредното положение използвах това, че не съм на работа и накупувах още неща, включително и чувал храна за кучето и базови лекарства против простудни заболявания защото вероятно в аптечката ми всичко е с изтекъл срок. Взех си и мултивитамини. Изпреварих големите опашки по магазините и струпванията на хора. Сега излизам от нас само по 2 пъти на ден за разходка на кучето и евентуално да взема нещо от гаража. Ще си работя от нас. В нашата фирма това е утвърдена практика. Ям по няколко скилидки чесън, малко джинджифил и една лъжица мед на ден. Алкохол нямам и не ми и трябва, освен едно шише спирт, което ако не е изветряло ще използвам за дезинфектант. Лична хигиена и преди си поддържах. Социални контакти - само по телефона и интернет и евентуално да си разменя по 2-3 думи с някой съсед ако го засека във входа, и то от разстояние. На последните покупки от магазините им направих 1 ден карантина в гаража и тогава ги прибрах вкъщи. Имам си и тоалетна хартия, не ме мислете smile А и топла вода и сапун, което е по-добрия вариант smile

От вируса не ме е страх. По-скоро имам притеснение ако не дай Боже вляза в болница какво ще стане с кучето и другите животни.

Относно алкохола мнението ми е следното: прием на силен алкохол в малки количества би имал по-скоро превантивен характер защото ще дезинфекцира устната кухина и гърлото.

Иначе времето тече неусетно. Имам толкова замразени проекти вкъщи, че дори и една година прекарана вкъщи може и да не стигне. А ако времето се оправи и много ми се доизлиза паля колата и ще си направя ряазходка с кучето в някоя от близките планини.

Шегите за коронавируса не престават да валят в социалните мрежи. Въпреки, че и аз съм пускал някои закачки вече нещата никак не са смешни. Умират хора. Помислете за това. Нека бъдем отговорни и ограничим разпространението докато не е станало късно.

Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

6

#11 15.03.2020 17:52:51

Seeker
Редови

От: гр. Варна
Регистриран: 05.02.2017
Уеб-сайт

Като човек който си вади прехраната в сферата на услугите, като ходя по домовете на хората. Съм засилил личната хигиена, ежечасово или ежеминутно ползване на  дезифектант за ръце. Избягвам да си пипам лицето. Стоя на дистанция от клиента. И записвам адресите на които ходя. Избягвам да поемам елементарни поръчки които могат да изчакат. Днес ходих на пазар, за стандартните хигиенни покупки. Нямаше много хора. Всички в паниката бяха се изнизали предните дни. Стоки имаше бол и няма изглед да свършат. Винаги държим някакъв запас от основни хранителни продукти. Причината е, че пазаруването на едро пести средства. Ограничили сме срещите, до виждане с хора от форума и няколко близки приятели. Смятам, че презапасяването може да ощети бюджета на семействто. Освен това храната има срок на годност. Както казват "Ако ти е писано да паднеш, то няма да седнеш". Мисля, че малко вяра и оптимизъм ще помогнат повече, отколкото подготовка за края на света.

Офлайн

8

#12 15.03.2020 19:39:51

Кольо
КорифееЦ

Баси, колко се кефя, че във форума няма паника и истерия като в повечето медии. Спокойствието, оптимизмът и адекватната превенция са най-здравословната среда. Наздраве! smile

Ръдиард Киплинг

Офлайн

7

#13 15.03.2020 21:11:29

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

Паниката ще дойде после, особенно с ниския контрол в БГ и ако имаш възрастни около себе си. Ще ти кажа как стана в  Испания , всичко беше спокойно ... допреди една седмица и аз тогава се запасих с някой неща. Имаше там някакви случай , чат пат горовиха по темата , предимно за Италия ... нищо сериозно , майтапи , бъзици ... И удари! ... започнаха да се появяват по 300-400 случая на ден , после достигнаха на 1000 + . Умряха 300 човека досега  и всички се уплашиха. За два дена се затвори всичко , под пълна карантина сме от понеделник. Само до магазина(по един) и на работа .  Тука сме млади хора , ще го минем леко ако нямаме нещо хронично , като цяло нямам особенни притеснения , но за възрастните хора sad . Паниката като е навсякъде , няма как да не ти се отрази, може за сега да има запаси , но не се знае докога ще върлува вируса и далил няма да мутира. Казват че италиянския вирус е различен от китайския.

Испанците прогнозират 2-5 месеца, от обявяването на карантината.

Днес умряха близо 400 човека за един ден в Италия, ужасна цифра , дано да подмине БГ леко .

Офлайн

4

#14 16.03.2020 09:34:32

Кольо
КорифееЦ

Аз разчитам на традиционни черти на българския  манталитет като непукизъм и мобилизация при кризи. Има нещо в нас дето ни позволява да оцеляваме минавайки през тежки моменти. Оренда ли е, дух ли е, милост Божия ли е, кой както иска да го дефинира.

Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#15 16.03.2020 09:47:59

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Чукай на дърво, бай Кольо, щото масата хора в момента са доста далеч от онзи манталитет, за който говориш! sad

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

2
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff