XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 18.03.2011 09:17:42

Dakota
Редови

Регистриран: 15.02.2010

Отг: Страхът

Мисля, че всеки човек е способен да изпитва страх-това е нормално!
Какъв вид страх, това вече е друг въпрос! От тъмното, от мечките, от неизвестното, когато се чувстваме безпомощни... всеки си знае!
Но страхът е и движеща сила, която ни подтиква да вложим цялата си енергия и воля, за да се справим със ситуацията, в която сме изпаднали! В този смисъл страхът може да бъде нещо градивно, стига да не се изроди в паника и невроза, както казва Парев.
Паниката е вече е вредна! Вцепява всичките ни сетива и ни прави безпомощни!

Мен като вземе да ме завладява и тегля един сектир и бързо се мобилизирам след това!

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#17 18.03.2011 09:39:34

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

жу, страхът си е най-нормално чувство. по- лошото е, че той ти пречи да се насладиш на момента, и ти разваля удоволствието. усилията трябва да са насочени към приемането на страха. абе цитатът от "дюн" е много точен:
"........Аз ще се изправя с лице срещу моя страх. Ще му позволя да мине по мен и през мен. А когато отмине, ще извърна вътрешното си око, за да проследя пътеката му. Там, откъдето е минал страхът, няма да е останало нищо. Ще остана единствено аз."
мисля, че ако приемеш, но без да се поддадеш на страха, проблемът с развалянето на удоволствието ще бъде решен.

Офлайн

0

#18 18.03.2011 12:17:54

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Мен преди ме беше страх по-малко. После разни хора взеха да ми обясняват колко е опасно това и онова и да ме засипват със страхотии. Та сега като вървя едно ми се случва, хиляда си измислям. Всеки завой крие мечки, всяко стадо - лоши кучета, всяка туфа трева- змии. Може би защото нямам толкова голям "полеви" опит, да се наслои реалната картина в главата ми. Чак искам да срещна мечка веднъж, че да се успокоя.
Например от глутници кучета ще ме е страх много по-малко вече, като видях как млъкнаха след пиратките:)

Затова ужасно се ядосвам, когато някой "за мое добро" започва да ме плаши с какво ли не. Каквото ми е писано, това ще стане, не искам да се барикадирам в дома си и да не смея да изляза навън. Ако някой иска да направи добро на "новаците" по-добре да ги научи на нещо, или да ги придружи. Не обичам реплики от рода "Не отивай там, опасно е". По- добре е "Ако стане това и това, направи така..., но едва ли ще стане" .

Например, преди като се катерех по напечени от слънцето скали мног се страхувах от пеплянки, особено като едва не целунах една. После Йонко, стар катерач ми каза, че просто трябва да потропвам постоянно с кокалчетата на пръстите по скалите, змиите усещали вибрациите и бягали. Това ми беше достатъчно.

Офлайн

0

#19 18.03.2011 12:28:25

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Да бе... как па все от мен не бягат да им се не види?! roll  По- внимателно гледам къде ходя и общо взето това ми е единственият страх извън града. Напоследък имам едно на ум за кучетата, но с подходяща тояга и газово пистолетче мисля и това едно на ум да спре да се появява smile
Ааааъъъъ... нали конкретно за гората/планината говорим? Защото ми е петъчно и не ми се философства на общо основание за страховете и т.н.  lol

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#20 18.03.2011 18:50:10

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

Да бе... как па все от мен не бягат да им се не види?!

Има една приказка,за Чичо Пейо и кобилата му.Дето стъпил на гърба и,за да стига черешите.И докато ял от тях си мислел „Брей,ами ако сега някой каже на кобилата „дий„,ще взема да се претрепя!„ И така докато си мислел,без да иска казал „дий„ и ......

Офлайн

0

#21 18.03.2011 19:07:12

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

И поуката е...? Че ще вземат без да искат да започнат все пак да бягат от мен? roll

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#22 18.03.2011 20:32:49

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

страха си е на психическа основа. Колкото по-малко глупости си мислим, толкова по-добре  smile
Мен лично също по някой път си ме хваща страх в гората, но най-вече като реша да тъпча извън пътеките - я напряко за някъде, я нещо друго - случва ми се.
Аз лично, за да намаля страха от непознатото - гледам да се информирам възможно най-добре. Постоянно търся информация как трябва да се отреагира, ако срещнеш такова или онакова животно или стане не знам си какво  smile
Основното наистина е да се отпуснеш и да се ,,слееш" с природата. При мен в повечето случаи помага. Сядам някъде за няколко минути, затварям си очите и гледам да дишам спокойно и равномерно. Успокоявам се и се ,,извисявам"  cool

Офлайн

0

#23 18.03.2011 21:55:43

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Жу, универсален съвет няма! Всичко се свежда до собствената психика и нагласа, до личният поглед към обкръжаващият ни свят или отношението ни и правилната оценка на конкретната обстановка. Оказва се, че прекалената информираност и последващата от това предпазливост също  понякога е лош съветник. Следвайки такива съвети, може би трябва да ходим в гората, едва ли не, само с гумени ръкавици, марли на устата и пълна раница с лекарства.

Според мене е необходимо всеки сам да определи и класифицира основните си собствени страхове и да се подготви, както психически, така и "материално" за тяхното минимализиране. Ако има жив човек, който да каже - "мен не ме е страх от нищо", означава, че той или не е с всичкия си, или се е "отписал" тотално.

Най-голямата отлика на човека от животното се състои в това, че човека е придобил качеството да предвижда, а това след себе си води и до приемуществото му - да се подготвя. В пълна степен тези характеристики се отнасят и до подготовката ни за избягване на нашите страхове. Сигурен съм, че след последният случай от Соколна в раницата ти задължително ще има поне 10 пиратки. С това един от страховете ти, считам, че е решен. За страховете от диви животни много изписахме и тук и в една друга тема. Извода е, че дивите животни се страхуват повече от нас, отколкото ние /въображаемо/от тях. Не нарушаваш ли по някакъв начин тяхното "лично" пространство - гарантирано, няма да нападнат първи! /Не става въпрос за неволни или случайни ситуации/.

И за един от най-големите ти страхове - мечките.

Ще се позова шеговито на една българска поговорка, която по-често се използва в преносен смисъл и за други ситуации - "Който го е страх от мечки - не ходи в гората". wink

И вече сериозно - от целият форум и от цялата дискусия по темата, единствено един наш колега /Kent/ сподели, че е виждал жива мечка, и то на 7-8 метра от себе си, - румънска, - през януари , която щяла да си потроши краката да бяга, когато е видяла човешко присъствие в близост.... Така се получава и с повечето диви и хищни животни в гората. Скоростта на движение на звука във въздуха при температура 20°С е 243 м/с., а във водата е близо 5 пъти по-голяма.
Не на последно място трябва да отбележа, че сетивата на дивите животни са в пъти по-чувствителни от тези на хората.

По памет си спомням, че влечугите имат т.н. "Якобсонов орган", който улавя и най-слабите аромати от въздуха, чрез двойно разчлененият си език! Друг орган на змиите улавя вибрации за предстоящи земетресения от разстояние 120 км. и то, 5 дена преди събитието! Трети техен орган е силно термочуствителен и улавя телесната температура на жертвата от достатъчно разстояние, което им позволява да ловуват и в пълен мрак ..... 
- Обхвата на полезна визия при очите на дивият заек е близка до 360°, което означава, че той спокойно може да  гледа и зад опашката си! / при човека е 160°, при кучетата 270°/.
- Кучетата и всички подобни от този вид имат над 220 мл. рецептори за обоняние, на площ колкото носна кърпа /при хората са 5 мл./, което представлява 180 пъти по-силно и по-чувствително обоняние от това на хората!
- Мечките имат способността да "надушват" миризми и аромати на повече от 30 км. и умеят да следват неуморно плячката, с цел набавяне на хрна дори и на такива разстояния!

Всичко това означава, че дивите животни много преди нас, вече знаят за нашето присъствие.....
И вземат мерки да не се срещаме!

Ти сама си описала верният път за преодоляване на страховете и тяхното успешно "лекуване" в последният си пост!

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#24 18.03.2011 22:01:25

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Що касае животните - ще е интересно да чуем опита на soti, който не само че не се пази от дивите животни, ами напротив, нарочно се завира при тях, и то "въоръжен" само с фотоапарат.

Знанието (за животните, навиците им, евентуалната опасност, която представляват) сила ли е, или напротив, добавя допълнителна доза предпазливост ?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#25 19.03.2011 15:39:53

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

е ми наскоро гледах снимки на един "ирокезин" приятел на индианците от форума
който си имаше даже фотосесия с мечки в гората...едва ли е неземно смел
а за тези които ги е страх от мечки....взимате една гъдулка и като видите мечка почвате да свирите че да се заиграе  big_smile
защо да се бием като може да се целуваме  smile

малко извън темата-днеска сутринта жената намери едно куче на пътя на 1,5-2 месеца някаде
и вече "тангра"(лека му пръст) е заменен от "акага" в последствие се оказа че МОЖЕ БИ е кавказка овчарка
като гледахме в нета има всички отлечителни белези...но и да не е пак си е хайванче

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#26 19.03.2011 16:42:15

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

RELAX написа:

...
Всичко това означава, че дивите животни много преди нас, вече знаят за нашето присъствие.....
И вземат мерки да не се срещаме!
...

Това, което описваш е абсолютно идеален случай. На практика се срещаме с диви животни. Иначе Соти нямаше да може да ги снима, а ние ловците щяхме винаги да се прибираме с празни ръце  lol

Офлайн

0

#27 19.03.2011 18:03:46

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

е то специално за ловците и рибарите...ако затворят хранителните стоки и бакалиите рязко ще им падне слуката  lol

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#28 19.03.2011 22:55:10

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Когато бродиш сам в гората и знаеш, че в радиус от поне няколко километра няма хора... лично аз изпитвам странни усещания.
Съвсем честно да си призная, не съм се притеснявал от познати живи същества. Но нерядко имам чувството, че в такива моменти в гората ме следят десетки очи, усещам погледи, които се скриват, щом се обърна в посоката, от която ги усещам. tongue  Много особено чувство... cool

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#29 19.03.2011 23:03:54

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Black Wolf написа:

Много особено чувство... cool

Много познато чувство, бих казал пък аз! wink Сигурно си спомняш, че почти по същият начин ти го казах на Витоша, без да съм те чувал да го споменаваш! wink

И не става въпрос за страх! Най-добре съм го усещал през нощта, и въпреки това не ме е било страх. Просто както казваш "особено"...  Сякаш цялата гора в момента знае къде се намираш, и е вперила поглед в теб! roll

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#30 19.03.2011 23:07:39

Green
Редови

Регистриран: 06.10.2010

аз също съм имал такова осещане това е една от главните причини да не обичам да съм сам през ноща в гората или далеч от хора    имам чувството че някакви зли сили ме дебнат и мисля че няма лек срещу този тип страх

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff