XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 16.04.2014 22:23:09

gogotattoo
Редови

Регистриран: 13.10.2010

Оскар за Бушкрафтърски комплект :)

Здравейте колеги, това е един мой проект от преди месец, но го пускам сега, защото междувременно играчките бяха у бай Кольо, който ги ползва в полевата си работа и направи съответните тестове. Той се прибра днес и скоро ще си напише впечатленията и бележките; но за да "вденете" първо ще се запознаете с моите кабинетни разсъждения по темата и самата реализация на съоръженията. Препечатвам целия текст от блога ми, та не се чудете ако стилът е малко различен, но там съм казал всичко.

БУШКРАФТЪРСКИ КОМПЛЕКТ

SNS8HDLy.jpg

От известно време ми се е загнездила темата за бушкрафтърския нож, естествено че много мислих  smile  и още мисля; и като се вземе предвид колко дълго сме предъвквали темата за универсалния нож, и след като порових доста из нета и се консултирах с професионални бушкрафтъри /Xenos/, реших да направя и своите разсъждения:
Не само у мене има смесване на буфкрафта и сървавйл темата, и то е естествено, щото те се припокриват в голяма степен. Излизайки от тая позиция, заключих, че ножовете трябва да са нито повече, нито по-малко от два, за да може да покрият най-широките изисквания, при положение че изключваме брадвата, бичкията и всякакви други уподобяващи мултитулове, търсим решение само за режещите инструменти. Та общо взето нещата, които трябва да се вършат с тия сечива са – освен приготвянето на всякакъв вид храна, другото основно е стъкмяване на удобства за лагера като разчистване на храсталак, премахване на пречещи клони, заостряне на колци, събиране на подпалки  и някакъв вид цепеници; и освен това лагерни занимавки с изработването на дребни удобства с материали от околността – например шишовете за месото  big_smile както и производството на артесания, за професионалните бушкрафтъри.
Моят няколкогодишен опит от борба с природата с използване на мачетета, ме убеди, че мачетето е един великолепен инструмент и не напразно се е наложил в ония години в ония места. Това което отсича мачетето не може да се отсече нито с брадве, нито с нож, еле па с голям тежък нож, та от всичко това, аз се ориентирах към някакво производно на мачете, което да осигури поне донякъде неговата дейност и да покрие тая част от дейността, която описах по-горе като разчистване и пр. И взех една конусна шина с ширина 6.5 см, 3 мм в дебелата и 1 мм в тънката части от нея скроих едно скъсено мачете, размерите не за разчетени от нещо – просто ги реших визуално и от това как ще стои в ръката. Това минимачете/още не съм дал име на тази моя рожба  big_smile / е доста по-леко от нож с подобни размери/. Та това ще е по-леко от 5-6 мм дебел нож, но шината е достатъчно широка и тежка за да има инертността на сеченето с мачете…. или поне така се надявам, без дръжка тежи 270 г, което не е малко – в ръката стои като един лек и дълъг кухненски сатър, но наточен като нож… А заточването ще си бъде точно като на мачете, този 1 мм в момента ще се заточи плоско-конвексно на височина 3-4 мм, както е мачетето, но дотогава има време.
Второто сечиво е вече закалено, то беше подготвено за един друг нож и някои ще го познаят, но го модифицирах, скъсих върха на ножа за да стане по-дебел, размерите са тия които се виждат, отново не съм гонил точна дължина, а просто визуално – малко е по-дълго от острие за белена на ябълка, но то ще трябва да дялка и доста по-сериозни неща; острието е дебело 4.3 мм, отпред е ромбоидно, скосът е прав, ъгълът в момента е точно 14 градуса и мисля така да е заточено сканди на нула….или почти  wink Този ъгъл и дебелината ще дават възможност спокойно да се цепят подпалки с батонинг. Дупката на дръжката е даденост, но така или иначе ще има дупка за връв на това място. Дръжката ще е обло-яйцевидна, ще видя като я правя как ще ми хареса.
Засега мисля малкото да се закрепи върху канията на голямото, за да се води наистина комплект, но предвиждам и самостоятелна канийка за него, защото не е задължително да се носят в комплект. На голямата кания вероятно ще имплантирам и магнезиева запалка….
ето и снимката

SNS8HDLr.jpg

Пропуснах да отбележа , че е фултанг, което значи че ще е много здраво и сега се замислих, че може да му заваря някаква пета, за да разрешава бой с батонинг и по петата.
нещата са правени в движение, така че не се впечатлявайте, че началният проект се променя…. ми то така ставата нещана обикновено при мене smile  Днес подготвях малкото ножче за заточване и попаднах на интересни клипове на един японец.
Та този японец има 750 клипа, все на ножарска и ловна тематика и говори на бавен разбиращ се английски. Той правеше множество експерименти със своите ножове, повечето Барк ривъри, всички бяха препрофилирани, заточвани и пр….. имаше и ддоста клипове за заточване и камъни , но не стигнах до тях. Та вниманието ми привлече клип за доработка на бушкрафтърски нож, и коментар на някои от нещата за които се ползва ножа. Та той беше заточил ножчето от едната страна прав скос, а от другата – конвекс… Идеята му е, че когато се дялка, например за федърстик, които се правят за лесно разпалване на огъня, е по-удобно откъм цепеницата да има конвексен скос, а правият скос от другата страна да е на линия за добре заточеното острие и пр.
Та това направих и аз, два различни скоса. Както се вижда на снимките, конвексът не е догоре, защото вече острието имаше право скосяване – важното е магическата идея smile
правият скос

10bCiRVfC.jpg

конвексът – не се скива добре, ама нали го казвам smile

uX0ny4Z5.jpg

тука се вижда най-добре

AUIOPWGk.jpg

Междувременно се оказа, че съм окрил топлата вода и има професионални ножове с различен скос, но общо взето не са нещо масово въобще.
Ето го завършеният проект

SNS8HDLy.jpgSNS8HDLx.jpgSNS8HDLz.jpgSNS8HDLq.jpg

Подробности: идеите бяха много, например да се закача отпрез на презрамката на раницата със системата моле, но се оказа че на презрамките на раницата нема моле, така че там остана една къса щипка, която ще се закача стабилно на всякаква халка – а такива по раницата има. Малкото ножче също трябваше с щипка да се закача за голямото, с идея да може да се сваля и носи самостоятелно, но когато дойдох до щипките се оказа неудачен вариант, защото щипките са много стегнати и повдигат извънредно много двете сечива едно от друго и пр.; мина се на вариант заковаване на двете кании с три рапида. Ако някой вече се е запитал за какво са тия три дупки на канията на ножчето, ами точно за да може през тях да се заковат рапидите на втората кожа и пр. smile

SNS8HDLA.jpgSNS8HDLB.jpgSNS8HDLw.jpgSNS8HDLu.jpg

Последни пояснения – кръглата халка на върха на канията е само за да покаже как ще се закачва щипката; на другия край, на стърчишката на кожата има една дупка с капса, където е червената връв, то е за да може да се привърже ножът и долу, когато виси само горе на щипката и се мандахерца при ходене. Цялото комплектче тежи 637 грама – не е малко, но пък са две остриета с претенции да вършат всичко smile, дори без носене на брадвичка.

SNS8HDLC.jpgSNS8HDLw.jpg

В заключение ще кажа, че сега ще потърся някой местен изявен бушкрафтер за да го натоваря със задачата да пробва тоя набор в полеви условия. - ВЕЧЕ ГО НАМЕРИХ  smile 

На снимките се вижда  че още не съм заточил голямото острие – то ще е заточено като мачете, нещо като нисък конвекс smile примерно късият завой на конвекса ще е на 1-1.5 мм от режещия ръб, докато на ножчето ще е обратното – там има бол дебелина и ще го вдигна…., за да стане много резливо, абе като 50 % сканди  :love:
П.П. Още нещо – канията на малкото ножче е симетрична, така щото ножчето може да се вкарва и по двата начина – както е удобно на ползвателя.
П.П.1. Всичко беше заточено според описанието и замина с бай Кольо в работен вид. Нека той си даде мнението и бележките и ще отговаряма на всякакви въпроси  по темата и по ножовете въобще smile

Primum vivere, deinde philosophari.

http://www.gogotattoo.net

Офлайн

0

#2 16.04.2014 22:34:44

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

Отг: Оскар за Бушкрафтърски комплект :)

Гледах темата в ножарския форум - комплектчето е много добре замислено и предполагам бай Кольо ще е много доволен от ползването smile

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#3 16.04.2014 22:51:24

gavra74
Редови

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Уеб-сайт

Каквоооо "комплектчето е много добре замислено" ли?! Кисело е гроздето, киселооо  tongue
[merge_posts_bbcode]Добавено: 16.04.2014 22:51:24[/merge_posts_bbcode]

gogotattoo за какви пари може да се сдобием с туй кисело грозде  :[

Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

0

#4 16.04.2014 22:56:48

Bradley
cheechako

Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

две "забележки":

дръжката на голямото /освен ако бай Кольо няма големи много здрави лапи/кунки/ ще "бяга" от ръката /малко или много/ при по-продължителна употреба...

на малкото му липсва един чоил за по-лесно заточване - с тоя рекърв не е най-удачният вариан...

...асиметричните скосове са благо не само в кухнята - можем да научим много неща от джапанките...

т'ва дето си го сделал е вариант/kомбинация на asymmetrical V и asymmetrical semi convex

... да се надяваме, че бай Кольо е левичар...

... като отдавнашен абонат на канала на бай Вако --> не съм сигурен дали правилно си го разбрал - напълно възможно е и аз да не съм внимавал...

цитирам:
Идеята му е, че когато се дялка, например за федърстик, които се правят за лесно разпалване на огъня, е по-удобно откъм цепеницата да има конвексен скос, а правият скос от другата страна да е на линия за добре заточеното острие и пр.

по спомен в клиповете си говори за намиране на златната среда м/у заточване/скосяване за ловно-касапски цели и "бушкрафт" цели - той ползва дясната си ръка --> до дървото /ако държите ножа с дясната ръка - лявата страна на острието/ конвекс с голям радиус/почти плосък /работи като длетовидно скосяване/ и от другата страна конвекс с по-малък радиус, за да не закача костите, когато отделя месото от костите....

Последно редактиран от Bradley (16.04.2014 23:03:00)

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#5 16.04.2014 23:03:01

gogotattoo
Редови

Бай Кольо му намери един два кусура, основно в дръжката на голямото и нещо ще я преработвам.

А за цена... трябва да направя една калкулация, ама по-късно, нека и на мен ми се избистри концепцията. smile

Офлайн

0

#6 16.04.2014 23:05:00

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

gavra74 написа:

gogotattoo за какви пари може да се сдобием с туй кисело грозде  :[

Мда, и аз имам подобно питане.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#7 16.04.2014 23:14:51

gogotattoo
Редови

Брадли  - сложи си очилата, ножчето е за десняк и конвексът е към цепеницата.

Дръжката е бял кахър; просто нямах време аз да го пробвам, завърших го и същия ден го предадох на бай Кольо, но тия дни ще го тествам и ще го измисля.
Нема да се плашиш smile

Офлайн

0

#8 16.04.2014 23:22:50

Bradley
cheechako

Уеб-сайт

Дядо Гого - не четеш какво съм написал - според мен не си разбрал бай Вако - конвексът трабва да е от другата страна - плоският скос или конвексът с по-голям радиус трябва да е към дървото, а конвексът с по-малък радиус от другата страна, за да не закача костите при отделяне на месото... /може и да бъркам де - дай линк към клип къде казва кой скос от коя страна е - нямам време да му гледам виски клипове и може да съм пропуснал някой важен или съвсем да съм изпуснал и да прави два различни скоса - един за лов и един за дяланкане/

033010546-big.jpg?r=0

Последно редактиран от Bradley (16.04.2014 23:30:55)

Life is GOOD!

Офлайн

0

#9 16.04.2014 23:55:47

gogotattoo
Редови

[video][/video]

Сигурно е било това, но нямам спомен - важното е идеята, а бай Кольо ще се изкаже smile

Офлайн

0

#10 17.04.2014 08:56:56

Bradley
cheechako

Уеб-сайт

Изгледах целия клип и си поддържам мнението, че си го направил за лява ръка...

Life is GOOD!

Офлайн

0

#11 17.04.2014 17:24:16

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Въпреки, че се върнах още съм във въртележката и не мога да седна на задника си и да спретна смислен репортаж за комплекта. Прощавайте! Веднага след празниците ще го напиша.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#12 17.04.2014 18:06:27

gogotattoo
Редови

Bradley написа:

Изгледах целия клип и си поддържам мнението, че си го направил за лява ръка...

Ти луд ли си бе, как ше гледам 28 минути филм, и тоа японец казва две думи на минута. Гледах го по диагонал и той прави паралел за бушкарфтърски и ловджийски нож - и двата немат нищо общо. За операцията дялкане на дърво - конвексът е към дървото и изнася острието навън, вместо да се впива в дървесината - това е смисълът; а за дрането и костите.... то си е друг моабет, колегите бушкрафтъри са миролюбиви и касапските изпълнения са им чужди  smile

Офлайн

0

#13 17.04.2014 18:41:04

Bradley
cheechako

Уеб-сайт

Ти си ножар-маг с висока техническа култура - по-ги разбираш нещата  *THUMBSUP*  *DRINK*

честито на бай Кольо - да си ги ползува със здраве...

Life is GOOD!

Офлайн

0

#14 17.04.2014 20:18:44

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

gogotattoo написа:

... колегите бушкрафтъри са миролюбиви и касапските изпълнения са им чужди  smile

Само Бобъра, Жужа и Петър. Останалите сме си таковали таковата. Добре де може да има и още един двама.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#15 17.04.2014 20:58:45

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Аз пък съм на силни успокоителни щот работата ми е стресова.  @= :[

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer