XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#121 09.01.2014 23:37:51

OXYGEN
Редови

От: София
Регистриран: 04.12.2009

Отг: Дебати за остриетата на "MANLY" COMRADE

Официалното извление на Менли е, че наистина са сгафили с термообработката  и прекалено много са изтънили остриетата.
Не мога да отрека, че постъпват правилно.

Офлайн

0

#122 10.01.2014 13:53:30

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Как са сгрешили термообработката като имат цифрова пещ не знам. Изтъняването също не вярвам да е по-различно.
Повредите са от кретенско използване на ножчетата.

Според мен Менли просто решиха да не се разправят и да се успокоят нещата. Мисля, че допуснаха сериозна грешка с това си решение. На тяхно място въобще нямаше да се занимавам с умниците офроудъджии, а щях да ги пусна да пътуват.

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#123 10.01.2014 15:24:49

Д.Димитров
Редови

От: Г.Оряховица
Регистриран: 21.11.2012

Нищо,че имат пещ,пак могат да станат гафове. wink Мисля,че истината си думат от Менли. wink

Мъдрият се учи да може,умният-да знае.Само на глупака всичко му е ясно!

Офлайн

0

#124 10.01.2014 18:22:46

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Black Wolf написа:

Как са сгрешили термообработката като имат цифрова пещ не знам..

Цифровите пещи, както и всички други вещи (ножове например  big_smile ) имат гадния навик да се чупят от време на време. А когато използваш неизправна пещ, и закаляваш ножовете на 1100 градуса, вместо на 1020 както е по технология - се получава това което се получи в случая.

За изтъняването не знам какво имат предвид - нямам стокова бройка на Другарчето за сравнение.

П.С. Апропо - адаша Zoro-1 е пратил няколко бройки за независими тестове в ТУ, днес или в понеделник трябва да излязат резултатите.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#125 10.01.2014 19:38:17

OXYGEN
Редови

Black Wolf написа:

Как са сгрешили термообработката като имат цифрова пещ не знам. Изтъняването също не вярвам да е по-различно.
Повредите са от кретенско използване на ножчетата.

Според мен Менли просто решиха да не се разправят и да се успокоят нещата. Мисля, че допуснаха сериозна грешка с това си решение. На тяхно място въобще нямаше да се занимавам с умниците офроудъджии, а щях да ги пусна да пътуват.

Човек, ти вярваш ли си наистина на глупостите които изписа по темата или просто ти харесва да се заяждаш?
Каква е тази омраза към офроуд форума не мога да разбера?

Последно редактиран от OXYGEN (10.01.2014 19:38:57)

Офлайн

0

#126 10.01.2014 22:27:59

windwarrior
Зла Гад

Резултатите от независимите тестове на ножовете в ТУ:

Здравейте, ето част от направения Металографски анализ.

Извършен беше металографски анализ по ГОСТ 5639-82 на два броя образци от Ст. 1.2379 по DIN 17350-10/ DIN EN ISO 4957, означени с номер 1 и номер 2, указана от клиента. Образците представляваха остриета от два броя джобни ножчета със същата номерация. Остриетата бяха свалени от джобните ножчета, механично счупени през средата на острието, заляти в подходяща форма (до получаване на удобни за изследване образци- шлифове). Шлифовете бяха полирани на набор от шкурки с водно охлаждане, полирани и проявени по стандартна методика, описана в ГОСТ 5639-82.

Анализа на структурата на образец 1 и образец 2 показаха следното:

Проба № 1
Извършеният металографски анализ установи, че средният диаметър на зърната [mm] на образец 1 е 0,015 mm, което отговаря на бал 9 (при увеличение 100x ).

Проба № 2
Извършеният металографски анализ установи, че средният диаметър на зърната [mm] на образец 2 е 0,125 mm, което отговаря на бал 3 (при увеличение 100x ).

Допълнение:
Нормална едрина на зърната има между бал -3 и 13:
от -3 до 3- едро зърнести;
от 3 до 7- средно зърнести;
над 7- дребно зърнести;

Извън изпитването Едрина на зърната по ГОСТ 5639-82:

Вероятни причини за разликата между структурата на образци подномер 1 и номер 2- гореописаните:
Наблюдаваната по- голяма едрина на зърната при образец 2 се дължи на неправилна (по- висока) температура на закаляване на Ст. 1.2379- над 1050°C - 1100 °C и по- висока (за нормална температура на закаляване за Ст. 1.2379 се приема 1000 °C - 1030 °C от справочни данни).
Закаляването наСт. 1.2379 от температури, значително превишаващи указаната оптимална температура на закаляване води до прегряване. Прегряването при закаляване се изразява в това, че се получава Едроиглест Мартензит. Прегрятата при закаляване стомана, характеризираща се с Едроиглест мартензит има особено повишена крехкост. Нагряването на Ст. 1.2379 до по- високи температури води допостепенно разтваряне на карбидите, структурата на стоманата се състои само от Аустенитни зърна- те стават по- едрозърнести, както и полученият след закаляване Мартензит. Твърдостта на закалената стомана с повишаване на температурата е възможно да се намали малко- в структурата не остават по- твърди карбиди и поради увеличаване на количеството на Остатъчния Аустенит.

Сега да преведа набързо. Първата проба е от първите около 70 бр. втората е от последните. Сами можете да се досетите, че колкото структората на метала е по-дребнозърнеста тои е по-жилав, ако стректората е едрозърнеста по-крехък е метала.

Тук има една снимка на различни едрини на структури. Извода е че, последните партиди са по-крехки от първите.

Очаквам резултатите за твърдост другата седмица.

Мисля, че доста хора трябва сериозно да си преосмилят писанията тук през последните 1-2 седмици. И ако сметнат за необходимо - да се извинят на когото преценят, че е необходимо (без мен - не държа на извинения)

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#127 10.01.2014 22:43:59

Zagy
Редови

Регистриран: 12.03.2013

Това вече е реално доказателство, че последните ножчета са били с неправилна термообработка. Което пък не показва, че ножа е лош.

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#128 10.01.2014 22:58:06

windwarrior
Зла Гад

За да разсея всякакви съмнения, относно мотивацията ми да стигна до дъното на тази история - не е защото съм тъп зловреден пе'ерас.

За мен нещата бяха поставени на лична и принципна основа от самото начало. Защото заради немарливоста на Менли, аз лично (а не Менли) се изложих като кифладжия пред няколко съфорумци. Хора, които са ми близки, и които считам за свои приятели - ей за това копах през цялото време, и ще продължавам да копая още ако се наложи. Щото смятам, че съм подвел въпросните хора, и съм им задължен.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#129 10.01.2014 23:09:09

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Ами при това положение, най-официално се извинявам на всеки който се е почуствал засегнат от изявленията ми. Очевидно стоманата е прегрята при закаляването. Проблемите явно не се дължат на неправилна употреба.

П.П. Ами Винд, доколкото разбирам ножовете, които си закупил са от първата серия, която не е прегрята, така че няма нужда да се чувстваш виновен, за каквото и да било.

Последно редактиран от Галимунди (10.01.2014 23:10:55)

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#130 10.01.2014 23:20:00

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Жоре, който те познава, знае, че си добронамерен човек търсещ баланса в отношенията си с хората. Това, че си имал желание да им препоръчаш добър нож, който при това е и български говори, че си човек който си уважава приятелите и желае да споделя доброто с тях и че имаш отношение към нещата, които се правят в България. И за двете неща - адмирации!
Не се чуствай виновен за това, че си ги подвел, защото истинате, че ти самият си бил подведен. Приеми го със смирението на човек, който е имал доброто желание да помогне. Ако беше като кристалният Джакомо всеки би се уверил в това. Понеже не си, Оня за който всички сме прозрачни знае какво си искал и какво се е получило.
Успокой се и пий едно виски за здравето на Манли и за добрата развръзка.  smile
Слава Богу, че хората реагираха адекватно, жалко за много енергия и страст с която страните защитаваха тезите си... Ама на Балканите е така - знаеш.  Ко да прайш?!  smile *DRINK*

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#131 10.01.2014 23:35:11

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Ето, че тринайстият номер все пак ми донесе късмет!  big_smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#132 10.01.2014 23:40:30

windwarrior
Зла Гад

xenos написа:

Ето, че тринайстият номер все пак ми донесе късмет!  big_smile

Бе за всеки случай - не го напъвай с халуминиеви капачки  big_smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#133 10.01.2014 23:43:19

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Аз също исках да си купя такъв и стана много добре, че стана тая дандания. Сега изчаквам половин година и си взимам от следващата серия дето ще са ги гледали под лупа!  *YAHOO*

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#134 10.01.2014 23:48:24

Zagy
Редови

Регистриран: 12.03.2013

В интерес на истината и аз леко бях спекъл, защото много силно препоръчах тези ножчета на всичките ми приятели, а те ме знаят, че съм ножоман и ми вярват. Двама си взеха и бяха много доволни, та имаше вариант нещата да се издънят яко, а с тях и аз, но слава Богу не се получи така.

По-натам ако пуснат нещо ново - я от RWL34, я от 154CM - бих си взел.

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#135 11.01.2014 00:44:36

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

windwarrior написа:

...
За мен нещата бяха поставени на лична и принципна основа от самото начало. ... Хора, които са ми близки, и които считам за свои приятели - ей за това копах през цялото време, и ще продължавам да копая още ако се наложи....

Е точно заради тези притеснения ми беше най-неловко и оставих който има и може да се излага с празнословия и словоблудство - да го направи.

Жоро направи това, което му иде от вътре и оня горе показа, че жеста е достоен за адмирации и без да е необходимо да носи каквито и да е притеснения и неудобства за благодетеля...

Аз си оставам горд и благодарен притежател на бутиковият MENLY COMRADE под №14 от Off-road серията и ще си го ползвам с кеф и без всякакви притесения !

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff