XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 02.01.2014 14:59:06

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Отг: Дебати за остриетата на "MANLY" COMRADE

забавих се с допълването на предишния си пост -

2.9mm дебелина Д2 60HRc
[video][/video]

Последно редактиран от Bradley (02.01.2014 14:59:33)

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#62 02.01.2014 15:15:24

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

Black Wolf написа:

Предназначението на джобното ножче не е за отваряне на консерви. Затова някои модели си имат отварачка за консерви.
Джобното ножче е да се реже храна, канапи, връзки различни, хартия, картон и подобни неща. Да одялаш някоя пръчка (ама пръчка, не клонили друг кютук) - ей такива неща. Не е за рязане на метал, пък било то и тенекия (т.е. консервни кутии).

Забавно......за мен и за брат ми, който чете тук до мен и се чуди как , да му се невиди, е изкарал 5 години военно училище с ей такава като на снимката ножка подарена му от дядо ни.5 години, в които е правила какво ли не, отваряла е консервени кутии и бири , рязала е въжета, огнепроводен шнур, мезета та даже и гумите на старшината им на рота от първи курс  big_smile 
Явно братока притежава някакви свръхестествени o_O  способности да използва евтини сгъваеми ножки за цели, които не са по силите на скъпи маркови ножове tongue  от специална стомана big_smile

И изобщо какво се цели с това постоянно внушаване на тезата - "...Джобното ножче е да се реже храна, канапи, връзки различни, хартия, картон и подобни неща. Да одялаш някоя пръчка (ама пръчка, не клонили друг кютук) - ей такива неща. Не е за рязане на метал, пък било то и тенекия (т.е. консервни кутии)...."  - да се купува специално ножче за всяка дейност или да се излъска позацапания имидж на Манли Камарад, да се намери благовидно обяснение на факта, че не може да свърши част от нещата дето нонейм соц. ножки правеха без усилие? big_smile
Ако е за имиджа се сещам за една много подходяща епитафия на Радой Ралин - "Г.за си с рози закичи, посраното да не личи!"  big_smile  big_smile
На финал - изцяло подкрепям мнението на Винд-а, особенно като прочетох сагата с ножките във форума на офроуда!Поздравявам колегите от форума на офроуда за голямата търпимост , което са проявили.....други не биха били толкова търпеливи!!  ]:->  ]:->

Последно редактиран от Keltis (02.01.2014 15:25:48)

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#63 02.01.2014 16:00:18

Mohera
Редови

Регистриран: 02.02.2012

Bradley написа:

забавих се с допълването на предишния си пост -

2.9mm дебелина Д2 60HRc
[video][/video]

Ех Брадли, ти не разбра ли, че едното струва 50лв а другото 250, маАани ами менлито е 2.8мм, та е и по-тънко  big_smile  и пак ще излезе че сравняваме ябълки с круши.

И стига с това как не им пукало на Менли, ами днес не им пука на тях, утре на никой няма да му пука за тях .... било им странична дейност, да не би да ги подаряват ?!?

Офлайн

0

#64 02.01.2014 16:40:17

Keltis
Редови

Мдаааа , Брадли сравнява ножовете на Бо Дозер ( или на Бо Дзвер  big_smile ) дето са много по-скъпи от Камарад-а .
Но нали става дума за една и съща стомана Д2?Нали Д2 по цял свят се закалява по едни и същи начини?Или Бо Дзвер  big_smile  има някакви тайни таблици за закаляване откраднати специално за него от NASA big_smile ?
Още повече, че според официалния сайт на Манли ако си поръчаш ножа с острие от Д2 доплащаш 10 лева (да се чуди човек за какво .....може би за по-голяма чупливост при работа с алуминий и дърво *ROFL* ).
И понеже връх взимат две твърдения нека анализираме:
1.За 50 лева да не се очакват чудеса от типа отваряне на алуминиева капачка и дялане на дърво (за отваряне на консерва и дума не може да става big_smile  то е достъпно само на ножове от 250 лева нагоре)!

Китайска ножка за 30 лева с доставката от Китай , острие от някаква презряна 440С (китайска при това) , китайска сглобка ( безупречна при това .....въпреки, че е китайска) хич не се замислия при вида на дърво и профили за гипскартон - http://www.metalblade.eu/viewtopic.php?p=39812#p39812 - ревюто е от светая светих на ножоманията и ножлето е заслужило добри думи дори от страстен критик на китайската ножарска индустрия.
Както се казва - Ти да видиш!! o_O  o_O
Явно от Китай за 30 лева с доставката получаваме много повече здравина и функционалност отколкото за 55 лв. при родните производители.Които при това твърдят, че едва ли не ни правят подарък и цената от 55 лева е едва ли не пладнешки обир спрямо тях.Е нема нужда  :-/  нито искам да ви обирам, скъпи родни производители, нито ви искам подаръците :-/  .

2.За отваряне на консерва е нужно острие с дебелина поне 4 мм. - това нелепо търдение няма да си правя труда да го коментирам въобще  big_smile . Да ме прощавате ама човек дето с нормално джобно ножче с 2 мм. дебелина на острието не може да си отвори консерва въобще да не се пробва с нещо по-масивно!С ръка на сърцето да си признае сам на себе си , че проблема не е в ножа ....... big_smile  big_smile  big_smile

Коректността на фирмата няма да я коментирам - и аз авансирах китайците плащайки им Ганзо-то през ebay, но с радост установявам, че то е пристигнало за по-кратко време отколкото е бил изпълнен договора с офроуда.

Последно редактиран от Keltis (02.01.2014 16:43:16)

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#65 02.01.2014 17:18:35

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Е, при толкава експертни мнения от баш специалисти няма какво повече да кажем...  big_smile  big_smile  big_smile

Само ще добавя, че на руски тези ножки се казват "перочинный нож", което красноречиво говори какъв е.  big_smile

Последно редактиран от Black Wolf (02.01.2014 17:22:28)

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#66 02.01.2014 17:53:39

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Вълчо, честито! wink Ти с такава страст се метна в олелията, че нема начин да не ти подарят от Манли още една такава ножка. Даже сигурно ще ти дадат да я тестваш преди това на станиол.   Да почерпиш!  *DRINK*

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#67 02.01.2014 18:51:37

Keltis
Редови

Black Wolf написа:

Е, при толкава експертни мнения от баш специалисти няма какво повече да кажем...  big_smile  big_smile  big_smile

Само ще добавя, че на руски тези ножки се казват "перочинный нож", което красноречиво говори какъв е.  big_smile

Хах ха ха хах след експертната защита от хвърлили се с жертвоготовността на Александър Матросов, знайни и незнайни, трезви и подпийнали експерти big_smile  беше повече от забавно да науча нещо ново big_smile .И то не от кого да е , а от всеизвестните експерти по почти всичко - руснаците tongue  *ROFL*
Оказва се, че мнението на руснаците, както и техните ревюта и клипове са меродаванта, систематизирана и изведена до академична висота учебна система по , която цитираните по-горе експерти  :-/  са се учили и препоръчват на нас простосмъртните да изучим  big_smile
Е хайде няма нужда  tongue  , че ще стане като Новогодишното предаване на канал 1 - "Най-хубавите години" ....те пък как ли се оказаха 60-те и 80-те х ахаха хахах   *ROFL*
Все се надявах, че акъл ще ми дават нашенски експерти, ама да ми дават руски съвети tongue .....
Опра ли до там ( руснаци да ми дават акъл) взимам едно Камард-че с отчупен връх и си правя сепуко  ]:->
даже няма да търся някое дето е минало тест със станиола   *ROFL*

Бай Кольо, с този тест със станиола направо ме уби !!  *ROFL*
Предупреждавай бе човек, тъкмо отпивах кола от чашата, щях да се удавя бре  big_smile

Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#68 02.01.2014 18:53:03

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Това е по въпроса за чупливостта и нежният връх:

[video][/video]

Бих отворил и консерва за протокола,но не консумирам подобни неща и нямам под ръка big_smile

Клипа е сниман след едноседмично ползване от мен,без да го заточвам,и без да има видими поражения по острието wink !Вярно,поизтъпил се е,но в рамките на нормалното!Не е нужно да съм акционер във фирмата,или да им правя реклама,защото съм реалист и съм пробвал с ръцете си възможностите на ножа,а на мен това ми е предостатъчно!Това,че от близо 300 ножа за форумните поръчки,два три са дефектирали,не променя по никакъв начин нещата,ама нали трябва да има с какво да си чешем клавиатурките big_smile

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#69 02.01.2014 18:57:57

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Амиии... от бая години му викат "складной нож", че и "складной, карманный нож" се среща нерядко. smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#70 02.01.2014 19:15:18

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Колеги, моля за малко търпение около Менлито, сега събирам информация оттук-оттам. Твърде е вероятно проблема да се окаже не в самия нож/стоманата, а само в офроуд серията, и то в партидите след 50-тата бройка.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#71 02.01.2014 19:35:27

Keltis
Редови

iivetsa написа:

...............

Бих отворил и консерва за протокола,но не консумирам подобни неща и нямам под ръка big_smile

Клипа е сниман след едноседмично ползване от мен,без да го заточвам,и без да има видими поражения по острието wink !Вярно,поизтъпил се е,но в рамките на нормалното!Не е нужно да съм акционер във фирмата,или да им правя реклама,защото съм реалист и съм пробвал с ръцете си възможностите на ножа,а на мен това ми е предостатъчно!Това,че от близо 300 ножа за форумните поръчки,два три са дефектирали,не променя по никакъв начин нещата...........

Жалко , че не видяхме тест с отваряне на консерва поради факта, че много хора не са уверени дали може с такова "тънко" острие да се отвори консерва.Щеше да е полезно.
Поизтъпяването си е в реда на нещата и това едва ли учудва някой. *THUMBSUP*
Но вижте сега цифрите - от серия 300 бройки 3 дефектирали...... - хем добре, хем не чак толкова  o_O  . В процентно изражение 1% нищо работа, нооо ...... специализирана серия ножове, къстъм изпълнение по договор с организация а се оказва, че изходящ качествен контрол липсва.Нали не е било проблем всяко едно острие след закалка да мине тест за твърдост ?Все пак са само 300 триста къстъм бройки и при наличието на машина за мерене на твърдост не мисля, че е проблем всяко едно острие от тази ограничена специализирана серия да бъде тествано.
Та нека запознатите с оборудването на фирмата да кажат имат ли стенд за мерене на твърдост?
За мен е абсолютно необходимо ако ще правиш закаляване да имаш стенд за мерене на твърдост, преди години в термичните цехове където правеха закалка задължително имаше такова нещо и човек, който мереше закалката на всеки един детайл.
Значи ако има стенд за мерене на твърдост във фирмата и въпреки това имаме 3% брак на специално поръчани изделия възникват още въпроси, но ще ги оставя за след като получа отговор дали има с какво да мерят твърдостта на закалените изделия.

windwarrior написа:

Колеги, моля за малко търпение около Менлито, сега събирам информация оттук-оттам. Твърде е вероятно проблема да се окаже не в самия нож/стоманата, а само в офроуд серията, и то в партидите след 50-тата бройка.

Винд, ти вече го каза това и тук се коментира само серията за офроуда, която очевидно е с крехко острие .За мен е парадоксално серийните варианти да са по-качествени от къстъм варианта за офроуда.

Последно редактиран от Keltis (02.01.2014 19:41:48)

Волтер
Това са моите принципи!

Офлайн

0

#72 02.01.2014 19:54:11

iivetsa
Редови

Хората имат твърдомер,и естествено че си  замерват остриетата,но не е в това въпроса!Въпроса е,че темата отиде в посока,че се коментира единствено и само закалката,и се обобщава все едно едва ли не цялата поръчка е окепазена!?Подобни отчупвания може да се получат не само от проблеми в закалката,а и от куп други дреболии,като микропукнатини в стоманата примерно!Въпроса е,че се направи от мухата слон,и то напълно тенденциозно,с цел да се навреди на "Манли",от един многознаещ колега,който до скоро им правеше наколенки,и им правеше ревюта,които още му стоят в канала big_smile !Лошото е,че успя да намери и последователи,които надявам се скоро ще осмислят, че са манипулирани и използвани за користни цели!Другият момент,който вълнува някои хора е,дали аз или хора като мен,имат някаква полза от цялата дандания!?Ами не,нямам,просто работя близо до "Манли",познавам ги добре,и имам реален поглед върху нещата при тях,и затова си позволявам да се изказвам за продуктите им!С две думи,за мен има малък проблем с няколко ножа,който съм убеден че колегите ще отстранят за своя сметка, и още се чудя защо беше нужно цялото това писане??

ПС.Ако трябва утре ще купя и консерва да снимам,само да се укротят малко страстите big_smile

Офлайн

0

#73 02.01.2014 20:07:31

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

iivetsa написа:

ПС.Ако трябва утре ще купя и консерва да снимам,само да се укротят малко страстите big_smile

Аз викам да подходим творчески smile При следващото ни виждане ще ти дам моята бройка от офроуд поръчката за тестове, вкл и консерва. Ножчето си е още съвсем ново, в кутията, не е ползвано.

П.С. Ама условието е после да го наточиш, след всичкия тормоз  *DRINK*

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#74 02.01.2014 20:14:31

Bradley
cheechako

Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Много знам, щото много съм учил, г-н Ангелов -  wink

...м/у др. все още нямам отговор на запитването ми за гаранционната политика, която прилагат към продуктите си - разбира се са следпразнични дни и намирам за нормално да мине поне седмица /т.е. поне няколко работни дни/ преди да получа отговор - разбира се и в двата случая надлежно ще го представя навсеослушание...

п.с. М/у др. тъй като бех споменат в горния пост имам право на дуплика (и ще помоля екипа на форума да не мести мнението ми в "ушафа") - нека не забравяме, че г-н Ангелов ползуваше машините и производствените площи на манли /също документирано в канала ми/, за да изработва дръжки, от които извличаше определена печалба - разбира се няма как да знам, дали е възмездявал манли за това ползувание, но е факт, че аз нито съм търсил, нито съм имал намерение да търся, нито съм получил каквото и да е от манли или от рекламата, която съм им направил, чрез няколкото видео клипа, които съм знаснел при двукратното ми посещение в цеха им...
Така че използването на словосъчетанието "користни цели" (Съществително нарицателно име, женски род, тип 49
Материална изгода; облага.
Жажда за пари и богатство.) не следва да се употреби спрямо човек, които не извлича материална облага, в случая - като користни може да определим  целите на г-н Ангелов, който е имал/има/може да има отношения с манли по повод предоставяне на услуги, оценими в пари...

Последно редактиран от Bradley (02.01.2014 20:17:06)

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#75 02.01.2014 20:29:57

iivetsa
Редови

Учил - недоучил big_smile !Къде ти е тапията бе учения big_smile ??Само на големи приказки го докарваш,ама и на тях вече никой не им обръща внимание!В поредният си пост,пак плещиш пълни глупости,ама то е щото си много учен та ти е простено!При "Манли" бачкам отвреме навреме,и това разбира се е по взаимно съгласие,и на приятелски начела!Възмездяваме се според случая,пак на приятелски начела!Приятелство,ти не знаеш какво е,защото неотдавна изгуби всичките си приятели,затова едва ли ще ме разбереш big_smile !И в момента ползвам техни машини,и ако се наложи и те ще ползват моите,в което не виждам никакъв проблем!Също така не виждам проблем,когато човек умее нещо с ръцете си,да печели от това!Може би това е проблем,единствено за такива като теб,които с ръцете могат само да щракат върху клавиатурата и да надигат бира и мазни мезета big_smile !Спри да се излагаш!
[merge_posts_bbcode]Добавено: 02.01.2014 21:29:57[/merge_posts_bbcode]

windwarrior написа:
iivetsa написа:

Аз викам да подходим творчески smile При следващото ни виждане ще ти дам моята бройка от офроуд поръчката за тестове, вкл и консерва. Ножчето си е още съвсем ново, в кутията, не е ползвано.

П.С. Ама условието е после да го наточиш, след всичкия тормоз  *DRINK*

Жоро,това е най лесно!Знаеш,че не си треперя на ножовете,и си ги ползвам редовно,така че няма никакви притеснения да отворя консерва с мой,твой или който и да е нож!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff