XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 01.01.2014 23:37:07

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Отг: Дебати за остриетата на "MANLY" COMRADE

Д.Димитров написа:

не е била спазена точната температура за закаляване на Д2-ката за което са виновни изцяло тези от Манли,а не термиста.

Ще ме прощаваш ама как разбра че не е спазена точната температура на закаляване след като се работи по таблици и не е само закаляване. Първо има време за достигане на температурата на закаляване след това задържане при тази температура, закаляване във въздух, масло или там каквото е според вида на стоманата и последвала термична обработка наречена Отвръщане която е съществено важна. Повече по темата http://www.petexbg.com/spec/spr2-8%20bg.pdf Да не се явявам адвокат на фирмата но за каквото е платено това е получено  big_smile

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#47 02.01.2014 00:11:23

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

mchervenkov написа:

Да не се явявам адвокат на фирмата но за каквото е платено това е получено  big_smile

Ами предстои да разберем, за какво е платено и какво е получено. От офф форума организират тестове за твърдост на счупените ножки, както и на бройки от все още не-счупените (от различни партиди). Ще чакам с интерес резултатите.

Аз лично мога да заявя, че презакалени бройки нито съм поръчвал, нито съм плащал, а пък май се явявам потребителя с най-много поръчани бройки в цялата форумна поръчка  8)

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#48 02.01.2014 00:24:51

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Да вее, пичуе - изписахме найси страници мнения, а никой не се сети да се обърне директно към производителя ... Да се пита аджеба - има ли технологичен проблем, немърлив ли е термиста или други такива, или точно другаря е направен изрично с такава твърдост, защото ...

п.п. Аз като един лаик в ножопритежаването, супер се зарадвах на подаръка от Винда (благодарение на него - за пръв път имам нож от D-2), пък сега ме карате да се срамувам от този факт ...  o_O

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#49 02.01.2014 00:35:58

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Аз съм изпратил ей туй:

032284502.jpg?r=0

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#50 02.01.2014 09:13:16

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

RELAX написа:

п.п. Аз като един лаик в ножопритежаването, супер се зарадвах на подаръка от Винда (благодарение на него - за пръв път имам нож от D-2), пък сега ме карате да се срамувам от този факт ...  o_O

ти пък, аз ако знаеш колко ножове дето не струват и половината на това, което съм платил съм имал. Досега да съм стигнал до Австралия, ако всеки път потъвах в земята от срам.

В живота е така - съмтаймс уин, съмтаймс люн. Предполагам ще има запитвания към производителя, то реално дискусията се разгоря по празниците, когато времето не беше много работно. Ще се изяснят нещата и ще стане ясно грешка ли е допусната от производителя или този нож наистина е само за рязане на салам и душевно наслаждение.

Офлайн

0

#51 02.01.2014 09:27:51

Zagy
Редови

Регистриран: 12.03.2013

Аз имам другарче, което не е от офф-роуд партидата - ако искате мога да го дам да го мернете (стига теста да не е деструктивен) и да видим дали има разлика с вашите ножлета и с обикновенните.

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#52 02.01.2014 09:48:08

Keltis
Редови

Регистриран: 28.06.2011

mchervenkov написа:

..... Да не се явявам адвокат на фирмата но за каквото е платено това е получено  big_smile

big_smile Недей така бе човек, платено е доволно за фасонлия чуплив нож. 55 лв. малко ли е за нещо с 9 см. острие?Като го гледам това ножле повече от 25 лева не чини , хайде 30 лв. най-много  *WRITE*  5 лева давам защото е специална серия на супер специален производител от извънземна стомана  big_smile
Та колко трябва да струва едно такова нещо дето се оказва, че се чупи и от полъх на вятър  big_smile  big_smile Бах мама му всеки китаец за 30 лева  big_smile  щеше да реже и пушек да се вдига, но българско ли е 55 лева са малко за да си изпълнява основните функции!?
Ей за това никога българско производство! tongue  tongue

Последно редактиран от Keltis (02.01.2014 09:48:56)

"...Не съм съгласен с това, което имаш да казваш, но ще защитавам до смърт правото ти да го кажеш.!"
    Волтер
Това са моите принципи!
Ако не Ви харесват......има и други.

Офлайн

0

#53 02.01.2014 11:11:16

Д.Димитров
Редови

От: Г.Оряховица
Регистриран: 21.11.2012

mchervenkov написа:
Д.Димитров написа:

не е била спазена точната температура за закаляване на Д2-ката за което са виновни изцяло тези от Манли,а не термиста.

Ще ме прощаваш ама как разбра че не е спазена точната температура на закаляване след като се работи по таблици и не е само закаляване. Първо има време за достигане на температурата на закаляване след това задържане при тази температура, закаляване във въздух, масло или там каквото е според вида на стоманата и последвала термична обработка наречена Отвръщане която е съществено важна. Повече по темата http://www.petexbg.com/spec/spr2-8%20bg.pdf Да не се явявам адвокат на фирмата но за каквото е платено това е получено  big_smile

Ясно ми е,че не е само закаляване.За отвръщането си прав-много важна част от ТО на едно острие.А за температурата(за закалка) знам,че не е спазена понеже познавам термиста,който е закалявал и пак казвам-той не е виновен човека.

Мъдрият се учи да може,умният-да знае.Само на глупака всичко му е ясно!

Офлайн

0

#54 02.01.2014 12:41:08

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Абе голям проблем стана...  big_smile  big_smile  big_smile Той Ивеца беше много точно отговорил, ама му махнехте постинга. Аз изцяло се солидаризирам с него.
Когато човек използва един инструмент не по предназначение не може да очаква, че всичко ще бъде наред.
Лично за мен ножчето си е добро и върши добра работа.

Е, и на моето вчера като го изпуснах на мозайката му падна емблемата. Мани, мани, голямо поражение...  *YAHOO*

Освен това, на хората, които са правили поръчката, доколкото знам им е било обяснено точно и дебело подчертано какво могат да очакват и какви срокове са реални, но въпреки това сеега има недоволство...  tongue

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#55 02.01.2014 13:21:05

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Black Wolf написа:

Абе голям проблем стана...  big_smile  big_smile  big_smile Той Ивеца беше много точно отговорил, ама му махнехте постинга. Аз изцяло се солидаризирам с него.
Когато човек използва един инструмент не по предназначение не може да очаква, че всичко ще бъде наред.
Лично за мен ножчето си е добро и върши добра работа.

Е, и на моето вчера като го изпуснах на мозайката му падна емблемата. Мани, мани, голямо поражение...  *YAHOO*

Освен това, на хората, които са правили поръчката, доколкото знам им е било обяснено точно и дебело подчертано какво могат да очакват и какви срокове са реални, но въпреки това сеега има недоволство...  tongue

Все ми се струва, че паднала емблема не е едно и също със счупено острие.
Всъщност какво точно е предназначението на това ножче, освен да реже мек салам и домати?
Щото аз си мисля, че от един джобен сгъваем нож се очаква малко повече.
Изобщо... странна ми е ножарската логика да се ценят ножове от някакви супер мега стомани, с нам си каква твърдост, от които се очаква да копаят траншеи, да изсекат половин гора, да направят варел на стърготини и други подобни извращения, пък като се счупи ножът, почват да обвиняват потребителя му, че не го ползвал по предназначение.
Може и такава логика да си има своите основания, но определено не е моята гледна точка.

Последно редактиран от samotniq valk (02.01.2014 13:24:54)

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#56 02.01.2014 13:27:59

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Абе ти не разбираш. Всяко джобно ножче си има отделно предназначение, затова се носят по няколко различни: за мазане, за салам, за консерви, дялкане, за обелване на кабели, за показване и т.н. tongue big_smile
Чак не мога да повярвам на себе си, че слагам + на всеки пост на Келтис по темата, ама ей ти на чудо- съгласен съм с всяко едно негово изречение по темата. Както и със Самотния Вълк, между другото.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#57 02.01.2014 13:41:19

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Предназначението на джобното ножче не е за отваряне на консерви. Затова някои модели си имат отварачка за консерви.
Джобното ножче е да се реже храна, канапи, връзки различни, хартия, картон и подобни неща. Да одялаш някоя пръчка (ама пръчка, не клонили друг кютук) - ей такива неща. Не е за рязане на метал, пък било то и тенекия (т.е. консервни кутии).

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#58 02.01.2014 14:20:30

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Старата ми чекийка, която не си знае годините, освен всичко изброено като предназначение на джобен нож, както казах по-горе, е отваряла консерви, рязала е кабели, днес й се наложи и фазер да реже. И някое дръвце с диаметър към 2 см може да нацепи, ако се наложи, и бирена бутилка е отваряла. Както и на какви ли още не "извращения" е подлагана, пък все още нищо й няма. Което ме кара да мисля, че явно съм горд собственик на сгъваем вариант на меча на Дарт Вейдър. Ама като си я гледам, обикновена чикийка си е.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#59 02.01.2014 14:23:59

Miro
НещоНамирач

8)
bambini4.jpg?w=614

Офлайн

0

#60 02.01.2014 14:33:35

Bradley
cheechako

Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Всяко острие с дебелина от/около 3мм трябва да може да се справи без проблеми с приготвянето на разпалки с дебелина 2/3/4 см ако производителят е взел под внимание факта, че не всеки потребител ще гали с перо своя нож и може и да реши да го ползува като инструмент - какъвто трябва да бъде всеки нож на първо място:

- давам пример с монохрома на бенчмейд - н690 - 58-60Hrc, 3.1мм дебелина
032308990.jpg?r=0
032308994.jpg?r=0

Последно редактиран от Bradley (02.01.2014 14:38:30)

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff