XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 20.12.2010 08:10:12

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

Отг: Зимни разходки

боббер, покажи снимки, че ме заинтересува с тези вериги:)

Офлайн

0

#17 20.12.2010 08:15:51

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

не мога скаран съм с техниките тряя жената тея дни да ги снима и да ги качи smile
иначе са елементарни за един час ги направих но са много ефективни не излизам без тях
продават се в нета ама незнам дали има в българия (пък и на мен ми излезнаха 1 лев за верига 3мм) така че  30-40лв няма да дам за 1 час работа smile

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#18 20.12.2010 09:28:45

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Тази събота реших да си направя една малка разходка до близката борова гора. Може и малко смола да събера пътьом. Както си бях с дънките , работни чепици и едно по-вехто палто тръгвам . Стигам последните вили край града и нататък сняг, преспи, нанагорнища , хлъзгане , падане , ставане ... луда работа . Бързо установявам , че не съм добре екипиран . Работните обувки се хлъзгат и после се намокриха. Ще трябва да си измайсторя котки някакви . Разбрах още , че трябва да си купя гети , понеже  обувки и крачоли се напълниха със сняг . Пикел също трябваше , ама нямам , ползвах една сопа , но .... Дънките се измокриха почти веднага - не , че нямам хубави зимни панталони . Интересно и красиво е в гората , смола не открих и почти се отказах , но свих към града и видях търсеното на две пострадали дървета . Вадя ножката , чопля ,събирам и напълних един джоб. Замръзват ми краката и ускорявам крачка . Криви улички , вили - едвам се измъквам от лабиринта . Стигам града , хващам рейса  и се прибирам мокър, гладен след няколко часово приключение .

При по-добра подготовка , нямаше да ми е толкова трудно , но аз нарочно тръгнах както си бях и пробвах какво ще стане . Стана. smile Другият път ще подходя по-сериозно към екипировката .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#19 20.12.2010 14:34:22

slu4ajna
Редови

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Уеб-сайт

Анджсан, този разказ ми се видя много вдъхновяващ:) Нищо че без екипировка, понякога така е най-хуабво. И най-студено, естествено:)

Офлайн

0

#20 05.02.2011 15:16:23

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Анджи ако си мераклия другата събота или неделя може да поскитосваме. Ще звънна на Жорката може Благо без мората да се появи. wink За 12-13 ти говоря.

Офлайн

0

#21 06.02.2011 20:37:32

webe
Редови

Регистриран: 07.11.2010

В книвес форума мисля, че имаше двама човека , които бяха отишли за няколко дена в гората в снега.Даже има и тема.

Офлайн

0

#22 08.03.2011 16:53:24

anjsan
Пущиняк

Покрай 3 март се събраха 4 дена почивни дни, отдавна не бях хващал гората и реших да направя едно по-сериозно пътешествие . Първо се канех да отида на връх Шипка, но в последният момент се отказах главно заради навалицата , която се очакваше да има . Хващам влака и посреднощ пристигам в моето село . Набелязвам си цел един язовир и се каня да преспя на открито .
Рано сутринта нарамвам тежката раница с провизии за два дена , екипировка,дрехи и фотоапарат . Този път се екипирам по-добре . Обувам китайския панталон Норд-фейс и шведските боти втора употреба горе-текс  и газ пеша .  :)Минавам напряко през ниви и хълмове , загрях , че и прегрях . Стигам язовира , обикалям от едната му страна по едни стръмни ридове . Карта за Шипка имам , ама подробна карта за този район забравих. Не ми и трябва . По нанагорнищата слагам самоделните подкови и не се хлъзгам . Е паднах няколко пъти все пак .  smile Гети нямам , но снегът не беше повече от 10-15см. Приготвих си иначе едни непромокаеми крачоли и сива лента , ала не се наложи да ги слагам . Нямат свършване тези ридове майка им стара! Надолу , нагоре по едно време ми писна и се изкачвам да вървя по билото . Гората е красива,слънцето се показва , сняг , бяло - кеф . Язовира се разстила пред мен и хубава гледка . На един връх се оглеждам и виждам , че се намирам между две села . Едното е близко , а другото по-далеч . Второто ми е следващата цел . Тръгвам ,по пътя ми има следи от диви животни , куче и ловец , кон и каруца в покрайнините на гората .
Марковите ми обувки взеха да пропускат вода - трябва да ги импрегнирам . Подковите се пълнат със сняг , но с почукване пада . Панталонът се справи добре макар че леко се намокри по краищата. По едно време свалям и външната дреха след якето , ръкавиците отдавна ги хвърлих . Дотук добре . По обед хапвам и зареждам междинно с гориво . smile Не е съвсем оцеляващо , наблягам на физическото натоварване .
Приближавам селото и уж е близко , но след поредната височина пак бяга в далечината . Ще го стигна аз ! Около час преди да се мръкне ми остават само около 1-2 км. , задуха вятър , слънцето се скри и даже се мъчи да вали сняг . Водата ми свърши отдавна  , а няма чешми наоколо . Трябва да пресека едни изорани ниви . Кал , сняг , хлъзгане - гадна работа . Взех да се уморявам . Вадя китайския компас - друг път работи точно, но сега не ще . Вероятно течността се е сгъстила от студа . Време е да мисля за нощувка и вадя общата карта да видя къде се намирам горе-долу. Остават ми някой друг километър , а не ми останаха сили вече . Виждам едни тополи подредени в една редица - вероятно е асфалта, който търся . Тръгвам , поглеждам назад гората и зървам една скрита  чешма . Най-после ! Капи слабо и след няколко минути почти напълних манерката ...почти .
Стигам тополите - път няма , само пресъхнали рибарски развъдници с тръстика . Дали да не пренощувам тук ? Много духа и няма дърва - не става . Почти стигнах селото ..почти , но кривнах към жп-гарата , която знам че е след няколко километра , където смятам  да преспа - там е завет и може да има печка даже . Едвам вървя , но се самоубеждавам че имам сили . Май имам..май. smile  Ходил съм до гарата , преди няколко години, ама напряко през една горичка . Не съм напълно сигурен че вървя в правилната посока . Просто вървя...Тъмно е вече , махам на малкото коли минаващи , ала не спират . След всеки завой ми се привижда гара , но няма гара . Виждам светлинки , но пак няма гара .
След някой друг час я виждам и чувам влак да пристига . Бягам колкото мога със сетни сили , ала се оказва товарен . Часът е седем и нещо и след половин час има влак наобратно за моето село . Тъкмо да хапна малко и да почина . Краката и обувките ми са мокри, макар да не ми е студено . Коленете ме болят но свикнах с болката вече . smile Човекът на гарата ме покани вътре да се стопля край печката - не му отказах . smile  Дойде ми влака и се прибрах късно вечерта .
Първоначално нямах намерение толкова да обикалям ,но така се случиха събитията . Доста километри навъртях - 10км до язовира, 10км. през пресечен терен и 5км до гарата . Приблизително 25км. , за един ден при зимни условия след уседнал градски живот не е малко . Уморен съм , но доволен от резултата .
На другият ден прескочих до Карнобат,Стралджа ,Сливен и после към Варна . Пътешествието свърши в събота вечерта . Спах много добре! smile

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#23 08.03.2011 17:19:50

velio
Bushman

Регистриран: 16.02.2011

anjsan написа:

Покрай 3 март се събраха 4 дена почивни дни, отдавна не бях хващал гората и реших да направя едно по-сериозно пътешествие . Първо се канех да отида на връх Шипка, но в последният момент се отказах главно заради навалицата , която се очакваше да има . Хващам влака и посреднощ пристигам в моето село . Набелязвам си цел един язовир и се каня да преспя на открито .
Рано сутринта нарамвам тежката раница с провизии за два дена , екипировка,дрехи и фотоапарат . Този път се екипирам по-добре . Обувам китайския панталон Норд-фейс и шведските боти втора употреба горе-текс  и газ пеша .  :)Минавам напряко през ниви и хълмове , загрях , че и прегрях . Стигам язовира , обикалям от едната му страна по едни стръмни ридове . Карта за Шипка имам , ама подробна карта за този район забравих. Не ми и трябва . По нанагорнищата слагам самоделните подкови и не се хлъзгам . Е паднах няколко пъти все пак .  smile Гети нямам , но снегът не беше повече от 10-15см. Приготвих си иначе едни непромокаеми крачоли и сива лента , ала не се наложи да ги слагам . Нямат свършване тези ридове майка им стара! Надолу , нагоре по едно време ми писна и се изкачвам да вървя по билото . Гората е красива,слънцето се показва , сняг , бяло - кеф . Язовира се разстила пред мен и хубава гледка . На един връх се оглеждам и виждам , че се намирам между две села . Едното е близко , а другото по-далеч . Второто ми е следващата цел . Тръгвам ,по пътя ми има следи от диви животни , куче и ловец , кон и каруца в покрайнините на гората .
Марковите ми обувки взеха да пропускат вода - трябва да ги импрегнирам . Подковите се пълнат със сняг , но с почукване пада . Панталонът се справи добре макар че леко се намокри по краищата. По едно време свалям и външната дреха след якето , ръкавиците отдавна ги хвърлих . Дотук добре . По обед хапвам и зареждам междинно с гориво . smile Не е съвсем оцеляващо , наблягам на физическото натоварване .
Приближавам селото и уж е близко , но след поредната височина пак бяга в далечината . Ще го стигна аз ! Около час преди да се мръкне ми остават само около 1-2 км. , задуха вятър , слънцето се скри и даже се мъчи да вали сняг . Водата ми свърши отдавна  , а няма чешми наоколо . Трябва да пресека едни изорани ниви . Кал , сняг , хлъзгане - гадна работа . Взех да се уморявам . Вадя китайския компас - друг път работи точно, но сега не ще . Вероятно течността се е сгъстила от студа . Време е да мисля за нощувка и вадя общата карта да видя къде се намирам горе-долу. Остават ми някой друг километър , а не ми останаха сили вече . Виждам едни тополи подредени в една редица - вероятно е асфалта, който търся . Тръгвам , поглеждам назад гората и зървам една скрита  чешма . Най-после ! Капи слабо и след няколко минути почти напълних манерката ...почти .
Стигам тополите - път няма , само пресъхнали рибарски развъдници с тръстика . Дали да не пренощувам тук ? Много духа и няма дърва - не става . Почти стигнах селото ..почти , но кривнах към жп-гарата , която знам че е след няколко километра , където смятам  да преспа - там е завет и може да има печка даже . Едвам вървя , но се самоубеждавам че имам сили . Май имам..май. smile  Ходил съм до гарата , преди няколко години, ама напряко през една горичка . Не съм напълно сигурен че вървя в правилната посока . Просто вървя...Тъмно е вече , махам на малкото коли минаващи , ала не спират . След всеки завой ми се привижда гара , но няма гара . Виждам светлинки , но пак няма гара .
След някой друг час я виждам и чувам влак да пристига . Бягам колкото мога със сетни сили , ала се оказва товарен . Часът е седем и нещо и след половин час има влак наобратно за моето село . Тъкмо да хапна малко и да почина . Краката и обувките ми са мокри, макар да не ми е студено . Коленете ме болят но свикнах с болката вече . smile Човекът на гарата ме покани вътре да се стопля край печката - не му отказах . smile  Дойде ми влака и се прибрах късно вечерта .
Първоначално нямах намерение толкова да обикалям ,но така се случиха събитията . Доста километри навъртях - 10км до язовира, 10км. през пресечен терен и 5км до гарата . Приблизително 25км. , за един ден при зимни условия след уседнал градски живот не е малко . Уморен съм , но доволен от резултата .
На другият ден прескочих до Карнобат,Стралджа ,Сливен и после към Варна . Пътешествието свърши в събота вечерта . Спах много добре! smile

Евала! Много увлекателно си го написал разказчето  smile
Много се кефя на такива излизания сред природата, в които имаш обща идея къде искаш да отидеш, но по една или друга причина, обстоятелствата се променят и в движение променяш маршрута и целите  smile
Сега, ако качиш и некоя снимка, ще е още по-добре  smile
Относно китайския компас - на мен това ми е следващата цел от липсващата екипировка. Т.е. - не да си взема китайски компас, а некой читав, който наистина да върши работа  smile Харесал съм си една Силва, ама пусто все изникват други разходи...

Офлайн

0

#24 08.03.2011 17:39:06

anjsan
Пущиняк

Снимки има някакви , само че от лентов апарати и още не съм ги сканирал . Скоро няма да стане , ще наблегнете на въображението . big_smile

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#25 08.03.2011 17:43:52

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Anjsan, моите поздравления! И за разходката и за автотеста, който си спретнал.

Наред с увлекателният разказ, според мен е необходимо да се наблегне и на изводите, които си направил от тази разходка. Моите разсъждения в тази посока са няколко:

- Убеждаваме ме се, че  планираното разтояние-време е относително понятие и зависи от много странични               фактори;
    - Познаването-непознаването на терена. Както ти спомена липса на подробна карта или трайни известни ориентири;

- Умората - като добър или лош съветник;

- Техниката - компаса те е "издънил", когато ти е бил най-необходим;

- Разчета на водата;

- Екипировката...

Та, какво е твоето заключение от този тест? В кой момент промени първоначалното си намерение за нощуване на открито? Кое надделя - умората и студа или намерената ЖП-гара? Какво би променил при следващото подобно изживяване, зада бъде то хем полезно, хем по-приятно. Беше споменал за фотоапарат. Има ли снимки или не ти е било до снимане?

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#26 08.03.2011 18:38:31

bobber
Редови

И аз не разбрах - кога се отказа да спиш на открито?
За водата....щом е имало сняг - не е страшно.  big_smile
Компас: - брат ми, има едни руски - като часовник се носят. Продават ги и по антикварните магазини,  big_smile
ама не съм забелязал да отказва!

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#27 09.03.2011 09:45:33

anjsan
Пущиняк

Изводи много може да си направи човек . Може да се каже , че нямам зимна екипировка и от известно време събирам такава и в това пътуване я пробвах . Аз се познавам и по принцип нищо драстично не бих променил , защото няма да ми е интересно , ако всичко е наред . Действам според ситуацията и наличното .
Бих си купил само още някои неща , като гети , хубав компас , импрегниращ спрей за обувки и т.н. , но на този етап нямам излишни 100,200лв. и постепенно ще стане всичко това . Дрехите също не ги подбрах добре , щото ми стана много топло по едно време , но това е поправимо.
Отказах се да нощувам на открито когато излязох от гората и видях наблизо селото . Имаше час преди мръкване и се колебаех дали да продължа или да си правя заслон . В този момент времето се развали - задуха вятър и започна да вали мокър , топящ се сняг . Преди това видях суха шума в гората , но после всичко се намокри бързо . Това ме накара да продължа да вървя и тръгнах към гарата . След гората теренът беше открит без дърва, пък и се стъмни после . По едно време пак се появи гора , но целта ми вече беше гарата .
Аз района го познавам,селата също и карта не ми трябва много, бях обикалял от другата страна на язовира по-миналото лято с един приятел и даже го преплувахме на две места със сал , но това е друга история . Исках да разбера дали мога да го обиколя за един ден , което е трудно по принцип . Затова наблегнах на ходенето и почти не спирах .
Водата ми свърши , защото забравих да си напълня манерката на последната видяна чешма сутринта .Топене на сняг става , но аз не палих огън . Имам и спиртник , но не ми се спираше.  Евентуално при нощувката , можеше да стане това . В самото село има чешми , но аз минах покрай него . После по асфалта открих хубава чешма и заредих . Не бях толкова закъсал и жаден , пък и преди това от капещата чешма напълних половин манерка .
Разстоянието е постоянно , но преодоляването на препятствията е различно . Зависи от човека , състоянието му, терена, сезона и т.н. добре е човек да си даде един ден в резерв при подобно пътуване . Преценката е важна и трудна, идва само с опита .Има едно правило, че в планината разстоянията се измерват в часове , а в равнината в километри .
Умората,болката са сигнали на тялото и понякога трябва да се вслуша човек , но обикновено организма има резерви и ако не е нещо сериозно , като травма напр. няма страшно . Психиката е по-важна и самоконтрола . Такива работи .
Заключение – според планираните цели,преходи е нужна съответна подготовка и екипировка . Проблемът идва когато целите се променят или не се знаят . Човек  не може да планира всичко , затова взимам основни неща , а останалото е импровизация . Провизии имах и всичко беше наред, дори и с малките несполуки . Аз се справих и съм доволен .

Между другото пътешествието като цяло е много по-дълго . На другият ден пак обикалях из горите , но бързо се уморих и разпусках  общо взето . После имах случки и в цивилизацията, но съкратих разказа , за да не досаждам много с моите описания . Останаха ми емоциите и преживяванията . Те т`ва е !

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#28 09.03.2011 10:22:56

vanjo
Редови

Регистриран: 07.12.2009
Уеб-сайт

lubo_zb написа:

Здравейте аз съм нов но веднага намерих интересни теми във форума. Благодаря Ви !!! а за спането във зимни условия поне за мен най-доброто решение е един пухен спален човал да топли и върху него друг от някакви бързосъхнещи кухи влакна за да обира влагата, която тъка или иначе се образува. Иначе много добър варянт е да използваш някоя пещера(ако има наколо разбира се ) температурата средно е 2-14 градуса тъка че с едно фолио и някакъв спален човал си ОК.

В пещерите в България средно годишната температура е около 6 градуса, но не на входа на пещерата, за сметка на това влажността е много голяма. Подредбата пухен после изкуствен спален чувал е меко казано лишена от смисъл. Ако искаш да не ти е студено си вземи химическа грейка или бензинова печка и двете работят повече от 8 часа и подходящо термобельо.  Пухените спални чували са много добри, но са трудни за подръжка, на пазара вече има зимни спални чували от изкуствени материи на приемливи цени.

[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

0

#29 09.03.2011 10:44:12

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

bobber написа:

...
Компас: - брат ми, има едни руски - като часовник се носят. Продават ги и по антикварните магазини,  big_smile
ама не съм забелязал да отказва!

На мен също ми се е случвало да ми откаже компас. Имах един с пластмасов корпус, купен от Банско преди много-много години. Беше една зима, още бях ученик в средното училище и излязохме на лов с баща ми и дядо ми. Изглежда се е получил ефекта на "хладилника" когато от много студено вкараш уред на много топло (в кола). По стените на компаса се образува конденз. После като излязох на студа, този конденз се превърна в скреж и ми блокира стрелката. Баща ми тогава се смя, че съм открил законите на термодинамиката.
Всъщност не знам дали го обясних разбираемо и не знам дали скрежа се е получил точно по този начин, но замръзването на компаса беше факт. Миналата година, когато си купувах компас като допълнение към GPS-а се сетих за този случай и си избрах капсулован уред напълнен със спирт.

Офлайн

0

#30 09.03.2011 18:52:12

bobber
Редови

зосо наистина може да замръзне ама не е фатално,слагаш в гащите за 10 мин. и готово  big_smile

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff