XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 11.06.2013 21:21:15

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Ножовете на известни бушкрафтъри

Fat_Jim написа:

щях да отворя отделна тема за Карп Осипович

http://forum.xenos-bushcraft.com/viewtopic.php?id=1504

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#47 11.06.2013 21:21:25

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Ами то си има цял раздел с теми за живота извън Системата, духа и материята... wink

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#48 03.08.2013 16:04:46

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Ето още нещо по въпроса.
http://www.shopping.com/guides/morilla/ … s/86365599

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#49 09.08.2013 17:39:58

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

Още един експерт и неговият нож, по-точно извращение, мен ако питате.

1.Майк Хоуки

img_hawkchete.jpg

Кой е той: Mykel Hawke, роден 1965 година е американец, ветеран от специалните части „Зелените барети“ на американската армия. Има 12 години активна служба и още толкова като офицер от резерва. Участвал е във военни операции в Колумбия, Азербейджан, Сиера Леоне и Ирак. Доколкото разбирам не е участвал пряко във военни действия, а по-скоро в логистиката, но ми е трудно да се ориентирам в американските военни термини, та може да греша. Във всеки случай квалификацията му е на медик, преводач и нещо свързано с разузнаването. Уволнява се с чин капитан, което си е сериозно за американската армия. След армията развива дейност като тв водещ, автор на книги по темата оцеляване (една от книгите е как да учим бързо чужди езици). Създава своя школа за курсове по оцеляване. Разбира се, не пропуска случая да пусне на пазара ножове и екипировка, създадена по негов дизайн.
Вероятно повечето от вас го познават от предаването, което върви по Дискавъри „Един мъж и една жена в пустоща“ (Man, Woman, Wild), където му партнира неговата съпруга – красивата (по английските стандарти) британска журналистка Рут Инглънд
00000002-5862.jpg

Нож: Hellion Survivor 2020.
hellion_elite.jpg

Майк следва добре установения модел „Известен производител + нашумял експерт = продаваема стока“. И създава съвместно с TOPS Hellion Survivor 2020. Има две разновидности на този нож – Berserker и Elite. Дизайнът е един и същ, но първият е с 9 инча острие, а вторият с 6.75. По-долу са параметрите на Elite

Дължина на острието: 171.5 mm
Обща дължина: 304.8 mm
Дебелина на острието: 4.8 mm
Тегло (без канията): 370 g
Стомана: 5160, с черно покритие (Black Traction Epoxy Hybrid)
Твърдост: 56-58 hRc
Материал на дръжката: ленена микарта
Конструкция: Фултанг

Хоуки доразвива идеите на Беър Грилс и Лес Страуд, ножът за оцеляване да не е просто режещ инструмент, ами да съчетава множество функции – трион, брадва, чук, шило, черпак, пасатор и каквото ви скимне. На тази скица са описани всичките му екстри:
knivesfeatures.jpg

ВНИМАНИЕ!!! От 1 Февруари 2013 TOPS спират да произвеждат ножа. И понеже Майк е лоялен към тях, след като се продаде каквото има произведено вече няма да се произвежда.
Така че, ако искате да си го купите, побързайте. Има няма 200 долара – какво му плащаш?
[merge_posts_bbcode]Добавено: 09.08.2013 18:39:59[/merge_posts_bbcode]

Black Wolf написа:

Ето още нещо по въпроса.
http://www.shopping.com/guides/morilla/ … s/86365599

ха, този ми е преписал темичката smile

Офлайн

0

#50 09.08.2013 19:44:52

стефан чаков
Редови

Регистриран: 23.12.2010

Тая грозотия за нищо не става.

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

0

#51 19.08.2013 15:25:49

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

Абе само на мен ли ми се струва, че в трети сезон на Dual Survival Коуди ползва нещо подобно на ножа на Рей Миърс? Със сигурност не ми мяза на Мора Класик (може и да бъркам де - цайсат съм)...

Последно редактиран от Zagy (19.08.2013 15:26:07)

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#52 19.08.2013 16:27:05

skogman_24
Редови

Регистриран: 22.04.2013

Ми казват , че е Kellam /Ahti pukko . Във някоя от сериите на първи или втори  сезон май ползваше мора класик със сменена дръжка

Офлайн

0

#53 30.08.2013 10:10:02

viktor
Новодошъл

Регистриран: 29.08.2013

Рей Миърс леко подвежда аудиторията. И ще ви кажа как и защо.

[video][/video]

Заглавието на този клип е How to sharpen a knife at camp, Bushcraft Survival

Как да подострите нож в лагера...

Само че на клипа си личи, че е помъкнал един гараж оборудване. Подвеждащо е.

Офлайн

0

#54 30.08.2013 10:16:21

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

А може би става дума за постоянен лагер - демек "с повечко екстри" и достъп на транспортни средства?!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#55 30.08.2013 10:17:42

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

viktor написа:

Как да подострите нож в лагера...

Не говори за ситуация на оцеляване, а за лагера. Примерно по време на експедиция. Т.е. има различно оборудване.

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#56 31.08.2013 20:25:04

Cliff Burton
Новодошъл

От: Dublin
Регистриран: 31.08.2013

"Първо – като имаме събраната на куп информация да поразсъждаваме какво е общото, какво е различното, защо са такива ножовете, а не някакви други (като размери, стомани, дизайн)."
(Не стана цитат по някакъв повод.)

На мен лично ножовете повече ми приличат на бойни, за самоотбрана отколкото на сръчни, с които можеш да направиш някакво изделие или конструкция.

Greed for gold, the dwarf  cro magnon Andvary!
Surviving like Cliff Burton ... mutant like dark elf.

Офлайн

0

#57 01.09.2013 08:11:38

Krivaka
Редови

Регистриран: 01.04.2012

[video][/video]  big_smile

Офлайн

0

#58 01.09.2013 17:45:18

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

3:20 "Камуфлажно покритие на острието, ако решите да отидете на лов за глигани с нож..."  *ROFL*

Е, НЕ! Тоя е експерт, та дрънка!   big_smile

Офлайн

0

#59 01.09.2013 19:04:22

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Тоя направо ми падна в очите. А толкова му се кефех на филмчетата.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#60 01.09.2013 21:36:41

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Хмдаааа, човеко има някои гениЯлни проблясъци в първите 5 минути на клипа (дотам ми стигнаха нервите да го гледам):

- Проблясък # 1 - ножове за хвърляне.... хмммм, много тактикул. Човеко обяснява, че ако видиш някакъв дивеч на разстояние един хвърлей с нож, най-генЯлното нещо е да хвърлиш ножа си по него, с надеждата да го убиеш. Ся, човеко деликатно пропуска да каже какво става ако раненото животно избяга със все ножа забучен в него, и тва при положение че го улучим нали... Щот има вариант да не улучим животното, а близко стоящ камък, например. И в двата случая ми е интересно с какво човеко ще си дялка и реже после - щот ножа му тича някъде из гората забучен в бута на някой глиган, или кротко лежи спраскан на две до близкия камък. Ама тоя е командос, предполагам че ги учат на някакви специални техники с дялкане с гол показалец.

- Проблясък #2 - човеко най-сериозно предлага в ситуация на оцеляване, да скочим с гол в ръката нож на глиган  o_O . Предлага го на два пъти - веднъж с гол в ръката нож, втория път е по-лежерен и предлага да го направим с копие. Даже споменава, че с копие можем да се пробваме и на мечка (3:02)  *WALL* Предполага се че глигана и мечката ще се насерат от страх само при вида на неговия нож, и ще умрат от инфаркт, докато ние кротко ги бучкаме в ребрата. Оставам с впечатлението, че човеко е виждал глиган, тем паче мечка само на картинка, и най много в зоопарка, ама отдалече... Разярен глиган пръсва като пилци из гората средно голяма ловна дружинка, с огнева сила достатъчна за държавен преврат в малка африканска държава... в музея в Черни Осъм има препариран мъжкар около 400 кила и висок (при холката) доста над кръста ми (а аз съм 197 см !!!)... тоя ми предлага да го бучкам с нож  neutral  Ако се навие да проведе демонстрация как го прави - аз ще му поема разходите за събиране на това, което остане от него след сблъсъка с глигана (предполагам ще се събере в кутия за обувки), и достойното му погребение. А ако вдигне залога и реши да се пробва да мечка - даже ще го почерпя и едно питие преди схватката  big_smile

Оставям настрана как се точи в полеви условия рикърв острие, доколко американизираното танто е най-подходящие тип острие за бушкрафт и прочие детайли....

ИМХО - човеко е тежко луд, и не само че не трябва да го показват по телевизията, а да го лекуват в психиатрично заведение. Другият вариант е да е толкоз заслепен от комерса, че да е загубил всякаква връзка с кораба-майка. И в двата случая за мен си остава "експерт" в кавички, до доказване на противното....

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff