Тема: Работа с карта и компас
Тъъъй, поради засиленият зрителски интерес, реших да споделя изключително скромните си знания за работа с карта и компас. Искам да подчертая думите - изключително скромни знания, затова моля не се смейте на незнанието ми, а ако можете поправяйте грешните неща, и допълвайте с нова информация.
Най общо казано при работата с карта и компас, могат да възникнат 2 основни въпроса:
- Абе аз всъщност къде съм ? (подвариант - Хм, май се загубих) - или т.нар. ориентиране на местноста и привързване към картата
- А, как да стигна от тук до хей това място на картата ? - ориентиране, намиране на азимут и ходене по него
И в двата случая (както е видно и от заглавието на темата) ще ви трябват карта, и компас. Лошото е че ще ви трябват 2 различни компаса - един за работа на местноста, който изглежда горе долу така:
Снимка 1
----------------------
Снимка 2
---------------------
.... и един за работа с картата, който изглежда горе-долу така:
Снимка 3
---------------------
Освен това, ще са ви нужни някои основни познания в четенето на карти - най вече на топографски такива.
Ето един пример как изглежда топокарта (от старите руски военни топокарти):

За мен лично в топокартата са важни няколко неща:
- мащаб на картата - отбелязва се в средата на долния край на картата във вид 1:ХХХХХ. Да речем 1:10 000. Това показва една мерна единица от картата, на колко мерни единици от местноста отговаря. В случая (1:10 000) 1 см от картата отговаря на 100 метра от местноста. Или иначе казано - ако на картата се намираме на 5 см (по права линия) от мястото на което искаме да отидем, значи в реалноста то се намира на 500 метра от нас. Има едно лесно за запомняне правило - закриваме с пръст последните 2 нули от цифрата след двоеточието на мащаба, и така намираме на колко метра е равен един сантиметър от картата. Както в горният пример 1: 10 000, т.е. 1 см = 100 метра. По принцип хубаво е картата да е във възможно най-голям мащаб, защото така тя е по-подробна и на нея могат да се нанесат множество детайли, които биха ни помогнали да се ориентираме. От друга страна, колкото е по едромащабна, толкова по-малка част от местноста обхваща картата. Т.е. карта 20 х 20 см ако е в мащаб 1:10 000 обхваща 2х2 км от местноста, докато карта със същия размер, но в мащаб 1:50 000 обхваща 10х10 км от местноста. Тоест, ако планираме 20 км преход за деня, ще трябва да си носим 10 листа карти в мащаб 1:10 000, което не е много удобно
За себе си, аз лично намирам най удобни картите в мащаб 1:25 000 - идеалният компромис между размер и детайлност
- хоризонтали - това са кривите кафяви линийки на картата от снимка 3. Всички хоризонтали са затворени линии, и свързват точки с еднаква надморска височина. Разстоянието между хоризонталите също е отбелязано на картата във вида "Н = ХХ", да речем Н=25, което означава че разликата във надморската височина на кои да е две точки от две съседни хоризонтали е точно 25 метра. Като практическо значение - колкото по-нарядко са хоризонталите на картата, толкова по-полегат е терена. Ако са съвсем нагъсто една до друга - значи терена е много стръмен.
- условни топографски знаци - за тях доста подробно е обяснено ТУК, така че няма да го преповтарям. Важно е да се знаят 2 неща:
а) Макар че в голямата си част са идентични, условните знаци за един и същи обект на различните карти (особенно на военните) могат силно да се различават. Затова към военните карти си върви и легенда с условните знаци. Ето легендата към руските топокарти.
б) Добрата новина е че няма смисъл да се помнят в детайли чак пък всички условни знаци (освен ако не смятате да тръгнете към Москва с танк). Достатъчно е да помните и разпознавате по-основните знаци - извор, река, сипей, скала(и), отделно стоящо дърво, комин, далекопровод, черен път, асфалтиран път, гора, поляна и т.н.
Край на 1-ва част, to be continued....
Жу: банда бушкрафтъри се тътрят и стенат под раниците си пълни с алкохол и бира, по колосалното трасе от около километър, с 200 метра денивелация !
Не ми се вярва със Силва-та да е станало подобно нещо. Часовникът обаче може да го смути.